Actueel 2011

31-12-2011 - Vragen en Antwoorden over Early Take Off Syndrom door Nancy Gyes

FAQ's over ETS door Nancy Gyes

In dit artkel staan nog een paar dingen die je kunt gebruiken in je handling. Niet voor de hond uitlopen was al gesignaleerd. De meeste problemen heb je bij sprongen die in een rechte lijn staan. Dit vooral niet gaan trainen, want daar wordt je hond niet vrolijk en zeker niet beter van. Als de afstand tussen de sprongen meer dan 5 meter is, wordt het springen steeds moeilijker, hoe groter de onderlinge afstand hoe groter het probleem. Heb je eens zo'n parcours, dan niet starten of een krap gesteld deel van het parcours lopen, of heel goed proberen te begeleiden. Jumps die niet recht staan, maar iets scheef of in een cirkel gaan veel beter, en de reden is dat de vleugel dan beter zichtbaar is voor de hond. Ik denk dat ik VJ ook scheef voor de startsprong ga zetten, want die miste ze op de training en ook in een wedstrijdrondje.
Verder is mijn eigen ervaring ( heb ik nog nergens teruggelezen) dat verbale commando's op het afzetpunt ( daar moet en kun je wel heel goed op trainen) bij VJ helpen. Ook veel tegen haar zeggen tijdens het lopen, zodat zij weet waar ik ben en ze zich alleen op de sprong en de looprichting kan concentreren. 
En opletten bij inlopen op de hond of blokkeren, dat ziet ze te laat. Je kunt het wel een beetje doen, maar dan wel blijven praten zodat ze weet waar jij loopt.

Vicky-Joe wordt in ieder geval erg blij van agility op deze manier. Ik vind het zelf ook leuk omdat ze zo enthousiast is en omdat het best redelijk gaat.


29-12-2011 - Review Puppy Peaks 

Heb een trial-versie van 1 maand. Ik heb me er prima mee geamuseerd en het is wel motiverend, maar het programma is heel erg traag. Beetje kinderachtig ook voor de gebruiker. Je koopt eerst maand 1. Dat is de training van pupje Swagger van 5-6 weken oud. Zaten erg leuke dingetjes in. Als je dan wilt doorklikken naar week 2,3 en 4 van maand 1 ( ik heb tenslotte een pup van 11 weken oud waar ik al veel zaken mee getraind heb) , dan kan dat niet. Je mag week 2 pas openen over een week, week 3 pas openen over twee weken etcetera. Zo gaat dat 11 maanden door. Vind ik niet erg werkbaar, want de meeste pups of jonge honden zijn ouder als je dit programma koopt. En omdat je niet kunt versnellen of even kunt kijken welke dingetjes jij nog zou willen trainen, vind ik de uitvoering van deze on-line training slecht.
Als je 1 maand koopt, kun je wel zien welke trainingen Susan Garrett gegeven heeft. In ieder geval leuk als checklist of voor nieuwe ideeën. Kortom, als ze ooit een DVD uitbrengt, zal die best de moeite waard zijn, maar het online-gebeuren werkt alleen als jij precies een pup van 5 weken oud hebt, en gelijk met haar op kunt en wilt werken.
Verder zit er veel "old stuff" in, zoals Susan Salo, Recall-programma, Crate Games, Headhalter-gebruik ( doe ik niet), Ruff love, dus allemaal al eerder uitgebracht op DVD of in boekvorm, en nu toegepast op pupje Swagger.
Samengevat: hele goede trainster, heel goed voorbeeld, maar te langzaam gebracht en voor veel te veel geld ( 300 can dollars) als je 12 maanden boekt. Afrader.


27-12-2011 - Wedstrijd Luca Kerst - manege Bodegraven

Prachtige rit door een echt Hollands landschap, het Groene Hart. Gezellige wedstrijd, goed georganiseerd. Heel weinig kabaal in de manege in vergelijking met Wintercompetitie Bunschoten, 2 weken geleden, waar ik Luca totaal ongeconcentreerd vond lopen en wat daarom zo'n puinhoop werd dat ik jullie de video's bespaar van die wedstrijd.
Deze wedstrijd ging stukken beter. Rondje 1 een lat en een raakvlak schutting, extra laten wachten op de afloop kat. Met al mijn commando's te laat, zeker niet wakker. manegezand liep ook echt zwaar, en het waren lange parcoursen. Dat viel niet mee. Rondje 2 zelf 2x naam geroepen ipv richtingscommando, ook nog te vroeg, dus 2x weigering voor een sprong. Verder zie je wel dat ze luistert, en dat denk ik dan ook, en vervolgens gaat ze terug en neemt haar eigen route. Moet zeker 2x roepen na een onlogische bocht. Gelukkig geen slalomprobleem zoals vorige week. Wijde bochten kan me niet schelen in deze fase, als ze maar doorloopt en toestellen opzoekt. En het belangrijkste: snelheid en enthousiasme nemen toe. Volgende wedstrijd over 3 weken, bij het LAK.

Luca 2 rondjes Kerstwedstrijd 26 december 2011

Nikki wennen aan wedstrijdomgeving

24-12-2011 - Wedstrijd Vicky-Joe van 17 december - verjaardagswedstrijd Dimitri

Vicky-Joe 3 rondjes Golden Oldie wedstrijd 17 december 2011


En dit is Vicky-Joe, de oudste van mijn 4 jonge honden. Joe heeft ETS, en je ziet dat de afstand die zij neemt voor de sprong veel te groot is, en zij landt te dicht achter de sprong. Met toestellen heeft ze weinig problemen, die ziet ze goed staan. Alleen oppassen bij de band, dat scjhijnt voor ETS honden een lastig toestel te zijn. De sprongen vinden is wat moeilijk, maar het ging boven verwachting. Twee weken geleden mijn eerste testwedstrijd gelopen, en daar miste ze per parcours een heel aantal sprongen. Ik moet vlak naast VJ lopen en dan gaat het prima. Joe en ik hebben ons prima vermaakt. 
De sprongen staan op medium, en VJ kan tot 55 cm springen zonder te veel problemen.24-12-2011 - Wedstrijd Luca van 17 december - verjaardagswedstrijd Dimitri

Luca 3 rondjes Golden Oldie wedstrijd 17 december 2011

Dit is Luca. Nog steeds vrolijk aan de start, en vrolijk na afloop. Hoofddoel bereikt en iets om verder op te bouwen. De slalom was het probleemtoestel deze wedstrijd, voor het eerst sinds ik wedstrijden loop. In parcours 1 stond een sprong erg dicht bij de slalom, en in sprong 2 lag de tunnel naast de slalom. Deze situaties blijkt ze gewoon niet te beheersen, het is dus niet van de eventuele stress dat ze dit concentratietoestel niet afmaakt. In het derde rondje stond de slaom makkelijk, behalve de entree, en daar sloeg ze paaltjes over. Ik heb deze situaties thuis opgezet en het ging zeker 10 keer fout voordat er een kwartje viel. Zo hebben we na elke wedstrijd wel wat te trainen. Voor de rest was ik erg tevreden over haar, behalve het timen in rondje 3, wat volgens mij door onzekerheid kwam, het was een rondje waar ik te veel controle op haar moest zetten omdat het parcours moeilijk was. Daar wordt ze niet vrolijk van, maar dat hoort er ook bij en daar moet ze aan wennen.

En hier de link naar het feestvarken, dat samen met echtgenote Karin en zoon Michael en een vriendengroep deze wedstrijd organiseerde. Voor wie hem niet kent: Dimitri .

Abraham organiseert wedstrijd


23-12-2011 - Kerstvakantiegevoel

Eerder een vakantiegevoel dan Kerstgevoel ! Vanmorgen met 2 auto's naar vakantiehuis gereden, met daarin:
-5 honden
- 1 binnenren met 7 ijzeren panelen
- 2 extra stoffen benches
-1 variokennel 
- 1 kratje met hondentrainingsdingetjes
- puppyvoer
- discjockey - apparatuur Leon ( Kerstwedstrijd)
- wedstrijdspullen agility Inge ( Kerstwedstrijd)
-2 computers
- 1 fototas Inge
- 3 kratjes kerstboodschappen
- 1 kerststukje
en de gewone dingen dan nog zoals kleding, boeken en tijdschriften.
Tot de nok toe vol, zelfs lege stoel naast respectievelijke bestuurders opgevuld.
Maar..... we zijn er, alles uitgepakt , kasten ingeruimd, koelkasten vol, puppyren opgebouwd. 
Heerlijk vakantiegevoel, heb Puppy Peaks van Susan Garret net bekeken, on-line puppy-opvoeding. Heel leuk !
Tussendoor fotootjes maken van de pup, wandelingetje gemaakt. Heerlijk rustig. Moet WK-agility video ook nog bekijken. Lekker ontspannend.
En de site up-to-date houden, filmpjes van Luca en VJ moeten nog geplaatst worden. Relaxed.


20-12-2011 - Elle loopt 3 rondjes op Verjaardagswedstrijd Dimitri

Verrassend. Vooral de slalom. Die heeft Elle nog nooit op een training goed gedaan, wel al in mijn tuin. Dan de start: de vorige wedstrijd liep ze om sprong 1, 2 en soms 3 heen.
Na een tijdje proberen werkt dit het beste. Ik wijs niet sprong 1 aan, en mijn schouders draaien niet naar de hond toe. Precies rechtuit blijf ik lopen. Ik heb nog niet uitgeprobeerd hoeveel voorsprong ik kan nemen zonder om te kijken en zonder dat ze vals start.
In ieder geval begint Elle er iets van te begrijpen. Het belangrijkste is: ze vindt het erg leuk, heeft geen last van de HD na een wedstrijd. Ik vind het grappig om met zo'n hondje te lopen. Ze is snel, en ze begrijpt ongeveer de helft van het spel. Nu de andere helft nog. Dat kan even duren.

Elle 3 rondjes Golden Oldie wedstrijd 17 december 2011


19-12-2011 - Nikki mee naar de DIT-hal wedstrijd

Socialisatie gaat echt heel goed. Vorige week mee begonnen, de tweede dag al mee naar de kantine van de trainingstuin, korte autoritjes, paar rustige straatjes, en mee naar kantoor.
Rest van de week zeer slecht weer, wel af en toe momentjes meegepakt.
Zaterdag de Special in de DIT-hal. Vario-kennel mocht in de kantine, iedereen heeft op haar gelet en ik werd gewaarschuwd als Nikki zat te krijsen. 
Ze werd zelfs uit de bench gehaald, uitgelaten en naar me toe gebracht. Mijn dank ! Op de foto samen met Tervuren-pup Kiki, slapen ondanks de herrie. 
Vandaag 4x over straat ( druk en minder druk verkeer) naar kantoor, recall en spel in de trainingstuin, veel mensen ontmoet, nog even naar het winkelcentrum. Tijdje bij een drukke bushalte gestaan.
Het is een makkelijke en heel trainbare pup. Ook goed gewend aan grenzen zoals benchhekken. Ze heeft echt leren spelen en dat voorkomt veel problemen als ze een keer alleen moeten blijven. Ze amuseert zich prima. Ik ben er heel blij mee.18-12-2011 - Vicky-Joe eerste wedstrijd sinds anderhalf jaar

Komt eraan.
http://www.awesomepaws.us/wp-content/uploads/2011/12/BreedingConcernsFinal.pdf


16-12-2011 - Nikki first picture
Surprise ! Ik was bijna gestopt met agility ( Cyno-niveau), maar sinds een week of drie heb ik weer vertrouwen in Luca's agility. En dan is behendigheid toch wel erg leuk, en 1 hond een beetje weinig.
Elle en Vicky-Joe hebben allebei een medisch probleem, met hen ga ik naar een ander niveau bij de FHN. Zij gaan allebei lager springen in de Midi-klasse. Just for fun en niet als sport.
Via Facebook ( prachtige foto's) werd ik vooral enthousiast over de begeleiding van deze pups, veel spel, goed gesocialiseerd, pups goed gebouwd, ouders in agility actief, lijnen hopelijk goed. Natuurlijk waren de teefjes al besproken, maar ineens was er toch een teefje vrij. Meteen gebeld naar Bianca Sanstra. Leon vond 5 honden wel erg veel, en vooral een groot probleem met mee op vakantie nemen. Besloten dat hiervoor ook een oplossing is: Luca en Nikki gaan mee op vakantie, en de andere drie gaan naar pension. Vijf honden thuis vinden we geen probleem. Uitlaten, spelen, zwemmen en agility altijd op eigen terrein maakt het makkelijk. In huis ben ik vrij strikt en hebben we genoeg ruimte om de honden apart te zetten. En zo is het gekomen.

Nu ik toch met lijstjes bezig ben, hieronder alle overige redenen om deze pup in huis te nemen:
Ik kon de pup beoordelen op de juiste leeftijd ( geen bestelling maanden of jaren van te voren)
Bouw, uiterlijk, karakter en vacht OK
Ik hoef niet meer naar de dierentuin om een dier te fotograferen ( kan wel een jaar vooruit met een nieuwe pup qua fotografeerhobby)
Omdat ik niets meer uitstel wat ik graag ooit wil
Omdat de tijd gunstig is voor mij ( kan 4 weken min of meer vrij nemen en thuis werken)
Omdat ik het leuk vind om een pup te socialiseren en op te leiden
Omdat het ontspannend is

Dit voor wie nog een smoesje zoekt om weer een pup in huis te nemen !!


14 december 2011 - new puppy in da house !

Naam bedenken die niet lijkt op andere hondennamen en al mijn agility-commando's
Spelling van de naam kiezen( beroepsdeformatie)
Puppyspullen van zolder halen
Vloerkleden oprollen
Puppyren opbouwen
Benches tellen
Riempjes tellen
Tuigjes zoeken
Puppyvoer in huis halen
Extra voerbakje kopen
Puppybotjes en lekkers in huis halen
Agenda leegmaken - afspraken verzetten - thuiswerkplek inrichten
Grote verpakking keukenrollen in huis halen
Puppy ophalen
Puppy socialiseren deel 1
Puppy mee naar kantoor
Puppy mee op straat
Puppy mee in de auto
Puppy in de bench
Puppy in de ren
Bench naast bed zetten
Foto's maken
Andere honden wennen aan puppy 
Puppy mee naar de trainingstuin
Proteq dierenverzekering afsluiten
Proteq kortingsbon invullen
Proteq kadobon aanvragen
Puppy melden bij Nederlandse Databank Gezelschapsdieren
Dierenarts afspraak maken
Stamboom opbergen
Hondenpaspoort klaarleggen
Foto's en filmpjes gemaakt door fokser Bianca Sanstra in de computer zetten
Nieuwe foto's maken
Site aanpassen, extra bladzijde aanmaken
Kadobon Eukanuba invullen
Oriënteren op puppycursussen
Puppydagboek Vicky-Joe uitprinten
UItzoeken hoe ik veel foto's zonder te verkleinen op mijn site kan krijgen, software bekijken

To do:
Van alles, maar zeker: paar foto's verkleinen voor site, filmpjes maken, iets op Facebook gaan zetten, voorpagina site aanpassen
en verder met de puppy socialisatie.
En............
Hoe vertel ik het mijn ouders en vrienden ?????


10 december 2011 - update Vicky-Joe - happy dog !

Vicky-Joe met Leon op herfstwandeling bij vakantiehuis

Filmpje van een wandeling met Vicky-Joe. Ik wilde mijn nieuwe fotocamera uitproberen, Sony A580, met invulflits aan.Dan flitst de camera bij als er te weinig licht is. Grappig.
En vandaag van Lunteren naar Nijmegen gereden voor een eerste agility-training met Vicky-Joe sinds anderhalf jaar. Een b1- parcours hadden we opgezet. 
Met VJ moet ik heel anders handlen vanwege haar oogprobleem. Het ging goed, het beste werkt als ik vlak achter haar loop en commando's geef op het moment dat ze moet afzetten. 
Ik vond het leuk, en VJ ging helemaal uit haar dak van enthousiasme.
Leuke voorbereiding voor een wedstrijd op 17 december in de DIT-hal.

28 november 2011 - Luca loopt Winterclub tournooi

Luca Winterclub open klasse - 26-11-2011

Happy dog - happy handler. Dat is mijn gevoel over deze wedstrijd. Luca lijkt eindelijk bij agility-wedstrijden over haar angst voor verkeersgeluiden heen te zijn. In de stad op straat gaat het nog niet goed, wel wat beter, maar op het wedstrijdterrein voor de start gaat het nu goed. Hier stond de deur naar het parkeerterrein open, en dat vond Luca geen probleem. Vier maanden geleden zou ze weggelopen zijn uit het parcours. We hebben nu clubtraining, privélessen op ander terrein ( daarover later), en ik loop 2 keer per maand een wedstrijd om ervaring op te doen als team.

Deze wedstrijd: nou vaart komt er aardig in. Het VP liepen we FOUTLOOS, met elk raakvlak verplicht 2,5 seconde wachten. Parcours VP leek mij ver boven ons niveau, maar tot mijn verbazing ging het wunderbar. Met het VP mijn finaleplaats in het team SPEED van Katja verdiend. Helaas vergiste Leon zich in de knoppen op de nieuwe videocamera, dus niet opgenomen. Moet ik nog eens een keer foutloos proberen te lopen !

Hieronder het VP van Marjelle Maljaars, die echt super liep. Zie je ook waarom dit best een lastig parcours was.
VP van Marjelle met Gimmick ( Luca niet gefilmd)

JP2 echt heel grappig, twee keer mijn hond kwijt, geeft niks, als er maar enthousiasme in zit. De start moet ik veranderen, ik ben nerveus en het is een gedoe om het tuigje af te krijgen, en mijn hond in positie zetten mag eigenlijk niet. Schijnt hard handling te zijn. 

Verder was het super gezellig, echt jaren geleden dat zowel Leon ( als DJ) en ik ( als handler) tegelijkertijd in actie geweest zijn. Weer heel goed georganiseerd door Diana, Jurgen, Sharon and friends en een leuke sfeer. Mooie manege met zeer goed uitlaatterrein en schone toiletten voor de handlers ( !).

Filmpje gemaakt door Leon, foto's met de sony-nex 5.
Enjoy !
27 november 2011 - ETS ( early take-off syndrom) + Update Vicky-Joe

2011 update ETS met filmpjes Linda Mecklenburg

Beelden en uitleg. Verschil tussen een geblesseerde hond ( zal juist verder doorlopen naar de sprong) en een hond met ETS ( zet veel te vroeg af voor de sprong). testsequenties. Slim bedacht.
Update Vicky-Joe: testen gedaan voor de zekerheid en de conclusie blijft staan: VJ heeft ETS. VJ heeft 12 maanden stilgelegen qua agility, en blijft in mijn trainingstuin steeds weer de toestellen doen die er staan ( raakvlakken). Voor zo'n jonge hond vind ik het toch een beetje zielig om zo weinig te sporten, ze vraagt er elke dag om als het ware. Dus na een testperiode van 2 maanden heb ik besloten om weer te beginnen met agility, op een veel lager niveau, met sprongen van 55 cm. Het blessure-risico voor VJ zat in het overjumpen van sprongen van 65 cm en daardoor te steil landen en een schouderblessure. Zoals ik nu denk, is het risico op schouderblessures veel minder als ze lagere hoogtes springt. Verder gooit ze regelmatig een lat, dat vindt ze vervelend, maar is nog geen blessure-risico in het tempo waarin VJ nu loopt.

A-klasse FHN midi-klasse is het voorlopige doel voor 2012. Just for fun. Mijn manier van handlen moet aangepast worden, ik ben nog aan het experimenteren wat het beste gaat. Zoals verbaal aangeven waar het afzetpunt ligt, geen afstandsstart, altijd bij de band in de buurt zijn etcetera. Onze eerste training op een A-parcours is volgende week ( bij goed weer, HSV Nijmegen). De eerste wedstrijd is op 17 december bij het 50+ feest van Dimitri ( mijn echtgenoot is net 50 geworden), veteranenklasse met dispensatie en buiten mededinging, en de tweede wedstrijd is het LAK, zelfde klasse en ook buiten mededinging. Mijn dank aan beide organisatoren. Als alles redelijk gaat, gaan we naar een FHN-wedstrijd.
Het flyballen van VJ gaat overigens heel goed. Wedstrijdniveau, snelle hond en zeer stabiel met vangen. De hekjes zijn laag, superduidelijk en hebben altijd dezelfde afstand, dus dat doet VJ na enige startproblemen nu volledig op de automatische piloot.

22 november 2011 - Startsprongen parcoursen Elle

Een heel komisch filmpje is er gemaakt over Elle, van een van haar rondjes op 19 november. Als we tijd hebben komt het nog op de site.
Af en toe springt Elle de startsprong(en) niet. Ze loopt dan langs 1 of 2, en begint bij 3. Ze loopt sowieso haar hele leven al in cirkels, en nooit een rechte lijn. Zit ook beslist tussen de oren, maar hier moet ik toch echt heel snel vanaf. Bij starten met de hond op links gaat het beter dan op rechts.
Training HSV van vanavond afgezegd vanwege mogelijke opvriezing van het veld, en gekozen om vanmiddag aan de slag te gaan.
Gisteren al begonnen, en na veel vruchteloze pogingen om Elle te laten starten op een normale manier, heb ik na fout starten Ellibelli de waarheid gezegd en het speelgoedje in de schuur gelegd, en ben 10 minuten bladeren gaan harken. Daarna weer een nieuwe poging, en weer 10 minuten bladeren geharkt omdat ze weer niet sprong 1 wilde doen. 
Bij de derde poging om 2 sprongen rechtdoor te springen, ging het goed.
Vanmiddag 10 sequenties geoefend, variërend van 1 tot 4 sprongen, en pas bij de 11e keer ging het weer fout. Speeltje in de schuur, bladeren geharkt, mollenvallen geplaatst, en tot slot: sequentie 11. Deze ging weer goed, Elle beloond en teruggewandeld.
Een zeer speciaal geval qua alles.


20 november 2011 - Luca en Elle wedstrijd bij Agility friends - Agility Fanatics


Superleuke gezellige en wonderbaarlijk goed georganiseerde wedstrijd gelopen onder leiding van Jurgen & Sharon, die een geweldig team van Friends & Fanatics om zich heen hadden.
Wat was er "nieuw" ( voor mij dan) qua organisatie:
Starthekken, een voorportaaltje zoals op het WK.
Een lijst met exact de starttijd van elke deelnemer, en alles klopte tot het einde toe ( kunnen jullie Tsjechië WK ook doen ???)
Een startnummer met naam van handler en hond.
Relaxte sfeer in het parcours, aardige ringmeesters, eens een toestelletje of sequentie opnieuw doen was geen probleem.
Drie verschillende keurmeesters en drie verschillende ringmeesters op een dag.
Geen lunchpauze nodig, continue bedrijvigheid & rondjes.
Kantine DIT-hal: weet niet wie dit geregeld had, maar daar stonden hele snelle mensen achter de bar, die ook nog de netheid van de toiletten bewaakten. 
Echt een leuk dagje uit.

Elle: debutant. Een rondje supergoed, een rondje dramatisch slecht ( Elle wil geen rechte lijnen springen vanaf de start), en een best goed rondje.
Luca: gewoon goed, veel meer controle in moeilijke situaties. Eerste rondje 3 raakvlakfouten ( lichte stress, het was nogal kabalerig in de hal), tweede rondje stond een iets te lastige sprong (DK), derde rondje technisch goed met 1 handlersfout ( DK) , hier heb ik de raakvlakfouten aangepakt en duidelijker gezegd wat ik bedoel, nu alle raakvlakken goed.

Alle rondjes zijn opgenomen, Marina, Connie en Harry, en anderen die even mijn camera aangezet hebben, merci ! 16 november 2011 - Elle is nu 3 jaar oud!


Gezellig naar de trainingstuin met Elle, foto's gemaakt met mijn nieuwe camera, de Sony A580.
10 november 2011 - nieuwe Breed gemaakt


Dankzij het goede weer kunnen we nog steeds volop trainen. Het gras is inderdaad gemaaid door het personeel van de Volkstuin, dus na Rome kon ik meteen gaan trainen in plaats van 3x grasmaaien eerst. Super !
Qua breed zijn mijn honden "undertrained" , en na wat crashes op trainingen bij anderen hebben we een nieuwe gemaakt voor de tuin. Idee: inge, uitvoering: Leon.
3 planken geschaafd tuinhout bij de gamma. Oud multiplex plankje ( niet vochtbestendig) scheef afgezaagd. Wil je het heel mooi doen en alle planken in elkaar laten passen bij het opbergen: planken steeds korter afzagen. In verven heb ik geen zin, uitgeprobeerd op gras en het contrast is ruim voldoende. Als het slecht weer wordt, zet ik de breed even in het tuinhuis. Kosten 15 euro. Ik heb er schik mee.30 oktober 2011 - Rome city trip

Rome city trip 2011

Rome stond op mijn to-do-list, dus......geboekt en honden naar pension gebracht. Rome was geweldig, heel leuk om daar foto's te maken. Wel vermoeiend omdat de highlights op zich al heel groot zijn ( Colosseum, Vaticaan etc.), maar ook omdat alles aardig ver uit elkaar ligt en de terrasjescapaciteit zeer beperkt is. Bij de grootste attracties kun je drank en een slecht broodje kopen, en indien er plaats is, ergens op een muurtje gaan zitten. Heel apart. Weinig pensionado's gezien... Het openbaar vervoer is niet altijd in de buurt van de monumenten. Rome is een stad waar laag op laag gebouwd is, wat de bouw van een metro in het historische deel moeilijk maakt. Ook stadsbussen en trams kunnen niet altijd bij de highlights in de buurt komen. Ongelofelijk veel toeristen, zeer drukke stad. Culinair is het echt zoeken naar goede restaurants, de broodjes in Frankrijk en bij La Place zijn een stuk beter, de shop-mogelijkheden zijn dik OK. Met een Roma-pas omzeil je de ongelofelijke wachtrijen bij de grote attracties. Aanrader als je geïnteresseerd bent in historie en prachtige gebouwen, en een hele goede conditie hebt of geld aan taxis wilt besteden. En je reis goed wilt voorbereiden, anders loop je je verloren. O ja, het was 24 graden in oktober, dat is wel heerlijk natuurlijk. 

Leuke thuiskomst: Mic Groen zorgde dat onze auto op Schiphol voorgereden werd, even bijgekletst over de hondensport, daarna honden uit pension gehaald. 
Alle honden zagen er goed uit, waren niet geblesseerd en erg vrolijk.

23 oktober 2011 - Brede poort trainingstuin ( wegens grasmaai-problemen..)
In deze herfstvakantie zijn we 10 dagen weg, dus je begrijpt dat het gras veel te lang wordt om na afloop snel onder controle te krijgen.
We hebben een goede benzinemaaier, maar het is een hele klus om het gras te maaien, vooral als het net te lang is.
Ik heb een nieuwe dubbele poort laten maken waar een zitmaaier van onze Volkstuinvereniging doorheen past.
Nu afwachten of er inderdaad een strak gemaaid trainingsveldje ligt als we terugkomen van vakantie. 


18 oktober 2011 - Filmpje WK Liévin

Iedereen bedankt voor de leuke reacties. Het filmpje is ongeveer 600 keer bekeken, was binnen enkele minuten doorgeplaatst op de Franse facebook, en mijn site had in een dag 200 bezoekers op de WK-page. Grappig. Als verslag was ik er 100% tevreden over. Het leukste moment vond ik het commentaar tijdens de finale + de verbijstering op de NL tribune na de fout op de breed van de nummer 1. De foto's ( Sony Nex 5) vond ik van hele goede kwaliteit. Mijn video (JVC) had lichte problemen met focussen ( niet snel genoeg) en ik heb een nieuwe camera gekocht ( Sony 130) , snel gevonden dankzij advies van Joost.
Dus op naar een volgende gelegenheid voor een leuk fimpje.


18 oktober 2011 - Luca loopt BCCN-wedstrijd

Ze liep inderdaad ! Enthousiast, blij om in de DIT-hal te zijn, goede snelheid, en meestal goed luisterend naar commando's. Het geluid in de DIT-hal ( applaus voor Roy, blaffende honden) was allemaal geen probleem. Het liep voor het eerst echt lekker, Luca was nergens onzeker. Wilde graag starten en zat te blaffen in de bench. Het resultaat vond ik onbelangrijk, mijn trainingsdoelen zijn gehaald, paar Front Crosses uitgeprobeerd, afstandsstart etc.. Zo kunnen we weer een stap verder zetten. De training kan ik weer wat moeilijker maken, en de snelheid komt er behoorlijk in dankzij de wedstrijden. Ik moet nog wennen aan haar manier van lopen en maak wat handlersfouten, maar dat is nu nog van ondergeschikt belang. De opnames zijn gemaakt door Miriam, waarvoor mijn dank ! 

Luca 3 parcoursen 15-10-2011


11 oktober 2011 - Roy met Flinn Wereldkampioen 2011

La grande Finale Liévin 2011 (video en foto's )

Spanning, verbijstering, ongeloof, vreugde, en daarna de overname van de hal inclusief schrijverstafel door de Nederlanders. 
Video van de laatste "concurrents" afgewisseld met mogelijk unieke foto's.


4 oktober 2011 - Wedstrijd Elle bij KC Noord-West Veluwe 

Verrassend: Elle lijkt er iets van te begrijpen ! Aan sequencing gewerkt vanaf januari, langzaam maar zeker zat er wat verbetering in. Flyball als ondersteuning was zeer nuttig. Elke zaterdag 2 volledige A-parcoursen als training bij de HSV RIjk van Nijmegen. De sprongen per maand met 5 cm opgebouwd tussen juli en september. Deze sprongen staan op 55 cm en dat is de maximale hoogte die ik wil springen met Elle, in ieder geval t/m 2012.

Het allerbelangrijkste is, dat Elle niet mank gelopen heeft na de wedstrijd, en dat ze niets heeft overgehouden aan het uitglijden in de zwarte tunnel in het eerste parcours. Door dauw op het gras was het spekglad in de tunnels. Ook in de gele tunnel moet ze uitgegleden zijn, want het duurde te lang voor ze daar uit kwam. Visioenen van de eerste B1-wedstrijd van Mexx: ongeluk in de tunnel, zeer zwaar geblesseerd en 6 maanden gerevalideerd. Dus dit viel mee. Qua HD gebruikt Elle alle voedingssupplementen waarvan ik denk dat het haar goed doet. 

Elle first trial with jumps 55 cm - Veluwe Ermelo 01-10-201128 september 2011 - Wedstrijd Elle bij Canasport in Belfeld ( Limburg)

Op 25 september op weg via een erg rustige, bijna stille A73 naar Limburg-mie-landj. Vlak achter ons een dodelijk ongeluk met giga wegafsluiting. Vreemd gevoel.
Eerste wedstrijd van Elle met lage sprongen ( mijn dank aan de organisatie en keurmeester). Er was geen 55-cm klasse, maar Elle mocht buiten mededinging bij de mediums meelopen, samen met een andere BC die onder de maat was. Bij Cyno mag het niet ( buiten mededinging in de medium klasse), en de meeste funwedstrijden hebben ook slechts 3 sprongklassen. De FHN heeft weinig wedstrijden, dus het is een beetje behelpen. 
Af en toe lukt het, zoals dit weekend bij Cana. Het was beregezellig, prachtig terrein en zeer goed georganiseerd. 
Voor Luca was het iets te druk, zij was ongeconcentreerd, kan een keer gebeuren. 
Elle deed 2x de slalom goed. Ze deed wel meer goed, langzaam begint ze er iets van te begrijpen. Ze kan nog geen achtercross, daar moet ik nog heel veel tijd in steken. Zie de DK in het 2e rondje.

Elle first trial with jumps 45 cm - Canasport - 25-9-201127 september 2011 - Training Elle bij de HSV

Elle mag gewoon behendigheid en flyball blijven doen van de DA. Er zit een beginnetje van artrose in de rechterheup (HD), maar haar bespiering is zeer goed.
Of ze ooit 65 cm kan springen, is onduidelijk. Ik denk dat het eerder een leerprobleem is dan een HD-probleem, maar dat zien we later wel.
Eerst doorgaan met haar agility aanleren. En voor de zekerheid starten bij de FHN in de midi-klasse vanaf januari 2012.
Jumping A-klasse geoefend, sprongen op 55 cm. Laatste keer de slalom goed. 

Elle training 24-9-2011 - jumping 1e degree

13 september 2011 - Handler op het goede spoor...

Luca doet het goed, nu ik nog. Rug wordt rechtgezet door orthomanueel arts, 2 behandelingen gehad, nu nog 2. 
Knieblessure is patellaspoor. Veroorzaakt door overbelasting en sporten op ongelijk terrein. Ja, dat moet dan wel agility zijn.
De knieschijf kan op zijn plaats gehouden worden door een brace. Dit om slijtage/artrose te voorkomen. Alleen nog sporten en wandelen met brace. 
Heel goed stabiel schoeisel was dringend nodig. Nike voetbalschoenen naar het goede doel. Nieuwe bredere voetbalschoenen gekocht voor 5 euro ( onvoorstelbare prijzen) bij Scapino. Merk Dutchy. Zat beter dan adidas.
Halve zweepslag is aan het verdwijnen.
Vanavond flyballen met Elle en agility met Luca. Met brace om de knie. Kijken of dat beter gaat dan afgelopen zondag.


12 september 2011 - Foto Luca bij De Kempen ( fotograaf Ron Baltus)

Vergroting bestellen natuurlijk !!


11 september 2011 - Luca loopt B1 bij De Kempen

Ja, ze liep. Drie weken geleden van de stress van alle raakvlakken gesprongen en 2x het veld verlaten, nu alles goed. Ik maakte zelf 2x een handlersfout.
VP: front cross na de schutting, wij zijn al niet zo'n ster in FC's, had daar een weg-commando in gedachten, maar plotseling tijd over omdat Luca op het raakvlak bleef.
JP: ja, als je geen richtingscommando geeft en gewoon de naam roept, gaat Luca zeker niet linksaf de finishlijn op, maar neemt ze de tunnel.
Kortom , ik ben zelf totaal uit de wedstrijdroutine en lichtelijk gestresst vanwege de voorgeschiedenis met Luca. Dan nog voetbalschoenen met 6 noppen aan die een hele slechte combi vormden met de wiebelige ondergrond, een knieblessure en een halve zweepslag.Veel te langzaam gelopen dus. Beetje veel om dan ook nog je hond de juiste richting op te sturen.
Nu denk ik dat aan mezelf werken echt wel makkelijker is dan een fobische hond back on track te krijgen, dus daar ligt de focus voorlopig. Samen een goede combinatie worden.
Beginnen met nieuwe schoenen kopen.
In het spel ging alles fout maar het filmpje is toch leuk door het toepasselijke muziekje. Licht aan het einde van de tunnel.
Mijn dank aan Leanne, die drie hele goede opnames gemaakt heeft van onze rondjes. 

Luca 2.graad De Kempen 11-9-2011 - 2 jr + 1,5 mnd

9 september 2011 - Update Elle en Luca

Omdat het zo goed gaat met Elle en Luca ( het zou nog iets in kunnen worden qua agility) heb ik een shirtje laten borduren door Monique, tijdens de IMCA. En meteen leuk voor het WK.
Luca heeft vorige week heel goed kunnen trainen bij Ton, op voor haar nieuw terrein met wat verkeersgeluid. Ze scheurde vrolijk het veldje rond en ging spontaan alle raakvlaktoestellen doen. Heb me daarom durven inschrijven voor een aantal herfstwedstrijden om ervaring op te doen. We hebben pas 5 serieuze wedstrijden gelopen, waarbij ze 2 keer de ring verlaten heeft. A.s. zondag mag ze in de B1 lopen bij De Kempen in Eindhoven. Het maakt me niet uit welke route ze loopt, als er maar pit in zit. Als ze geen echte vreemde stressgerelateerde dingen doet, ben ik al blij. 
Haar fobie is precies een jaar geleden begonnen, 1 dag voor De Kempen 2010. Op die wedstrijd , waar ik met Vicky-Joe liep, kroop ze over straat naar het veld toe, dook in elke tent, en ik had er totaal geen contact meer mee. Het gaat in ieder geval stukken beter.

Elle ook heel even laten trainen bij Ton. Elle gaat vooruit en kan redelijk springen op 55 cm. Volgende week naar de DA om te checken of ze wel of geen artrose heeft vanwege haar slechte heup.
Als DA het goed vindt, gaan we weer meer trainen. Elle heeft zes weken licht mank gelopen na de LAK-wedstrijd in juni, en elke keer als ik dacht dat het beter ging, zag ik weer wat aan het gangwerk. Lijkt nu voorbij. We trainen inmiddels weer een week of vier. Wordt vervolgd.

31 augustus 2011 - dinsdagavondtraining HSV RIjk van Nijmegen

HSV Nijmegen heeft de Natte Neuzen Show ............ ( geheim, uitzendingen binnenkort!).
Vicky-Joe: gaat als een speer met Flyball. Snel, bijna 100% goed, kan wisselen op snelheid, wordt een heel leuk wedstrijdhondje.
Elle: Flyball niveautje lager dan VJ. Elle beheerst alles, behalve het vangen van tennisballen. We gaan wisselen naar foam-ballen.
Luca: steeds vrolijker en sneller op de agility-training. Kan nog wat worden op den duur.


26 augustus 2011 - Aqua Team Training

Training focus, team work, herding and eye muscles. Enjoy !

Aqua Team Training August 2011

24 augustus 2011 - Luca naar trainingsgroepje bij de HSV Nijmegen

Luca is gewisseld van een hele drukke trainingssituatie op de zaterdag naar een rustigere dinsdagavond. Elle neemt de plaats van Luca in op de zaterdagen. Sommige situaties zijn echt nog te hoog gegrepen voor Luca, waardoor ze de gekste dingen doet tijdens een training, en dat is ook niet wat ik wil. Laten we zeggen het "KC-Arnhem-effect" , geen contact hebben met je hond door omgevingsinvloeden.
Erg leuke training gehad van Sandra.De parcoursen op A-B1 niveau, het geluidsniveau medium ( snelweg op 750 meter + medium level activiteiten elders op het veld).
Luca geconcentreerd en vrij snel. Omdat ze nog steeds niet wil spelen op vreemd terrein probeer ik haar aandacht vast te houden tot na de finish en daar met zeer lekker voer te belonen. 
Dit om het weglopen uit een parcours tijdens wedstrijden eruit te trainen.

Luca training HSV A-B1 23 -8-2011


23 augustus 2011 - Luca promotie naar de B1

Verrassend. In het eerste parcours (VP) sprong Luca ver over de raakvlakken, durfde de kattenloop niet echt te doen ( na val in Denemarken) en liep uiteindelijk te vroeg het parcours uit. Voor haar was Arnhem ook een super moeilijke locatie, zoals je kunt zien in de Arnhem-impressie hieronder. In de JP was ze even de weg kwijt (4 seconden buiten beeld) en kwam back on track, waardoor ze haar 3e u-tje kreeg. Dit was onze 5e wedstrijd. Echt een beginnend hondje qua alles. Het gaat elke keer beter, en mijn streven is om elke maand 2 wedstrijden te gaan lopen, zodat ze aan alle drukte kan wennen.

Luca Arnhem u-tje jumping ( Arnhem 3e u-tje op de jumping)

Luca 3x promotion point ( filmpje met de 3 u-tjes)

KC Arnhem lot of sounds and traffic around ( KC Arnhem impressie)

17 augustus 2011 - birthday present tested

Nieuwe voortent gekregen om vier honden te verbergen op campings indien nodig. De keuze is gevallen op de Isabella Capri, model 2011, met zonwerende ramen, goede gordijnen, veel ventilatie en vier deuren. Met zoveel honden had de deur van de vorige voortent het begeven, dus nu hebben we er vier en kunnen we altijd naar buiten. Samen met een pluimveenet van Agradi, 120 cm hoog, is dit een leuke upgrade.
Leon is met oude foto's bezig en heeft hieronder allerlei maffe tenten uit het verleden bij elkaar gezocht. Altijd met honden op vakantie natuurlijk, een heel gedoe maar wel leuk.

hottentottententententoonstelling ( filmpje)

Birthday shopping Roermond Vier honden in de voortent Elle en Vicky-Joe op de uitlkijk

12 augustus 2011 - Prachtige foto's van Luca door Peter Spoorenberg op BCC 2011

Daar krijg ik weer goede zin van. Luca is een slimme en krachtige hond. 
Peter bedankt, ik vind de foto's zo mooi dat ik ze groot afdruk hieronder, ook al kan de site wat langzamer worden hierdoor.


4 augustus 2011 - filmpje Luca Border Collie Classic 2011 - Denemarken A-klasse

Luca - 4e wedstrijd - BCC Denemarken juli 2011

Ik zie een hond die weer wat durft, slightly undertrained is ( 4x DK) maar wel potentie heeft. Let even op de dieselvrachtwagen met container, die net wegreed voordat ik Luca moest halen. Ja, je komt ze op de gekste plaatsen tegen. Val op de kattenloop in het laatste parcours: ben geen voorstander van het opnieuw nemen van het toestel, na een val, maar ik wist bijna zeker dat Luca zacht terechtgekomen was en geen wonden had ( moet ik altijd denken aan de hond van een trainingsgenoot die zo een slagaderlijke bloeding opliep waar we pas na 40 seconden achter kwamen). Bovendien was Luca er niet van geschrokken. Dus kattenloop opnieuw gedaan. Iets meer afstand genomen van de hond, goede afstandsstart, 3x paaltjes goed. Alleen nog steeds niet doorlopen tot het raakvlak. We kunnen weer trainen, Luca's geluidsfobie zwakt gelukkig wat af. 

3 augustus 2011 - terug uit Denemarken

Na 5 dagen city-trippen in Kopenhagen en een paar rustige dagen in de buurt van de camping zijn we via Lübeck weer naar huis gegaan. Hele goede en snelle terugreis. Dit keer de veerboot terug genomen, ging prima. Vanmorgen weer getraind in mijn tuin met Elle en Luca, en dat ging goed. 
Luca was niet echt bang van het verkeer. Nu was het ook rustig op de snelweg, maar er zit duidelijk verbetering in.
Luca is op 1 augustus 2 jaar geworden. Ze is een stuk vrolijker en relaxter, hieronder springt ze in het rond in een wei in Middelfart op het eiland Fyn. 


29 juli 2011 - 3 dagen sightseeing Kopenhagen

Wat een geweldige stad. Ik heb iets met steden aan het water, Geneve, Helsinki, Barcelona. Kopenhagen heeft me niet teleurgesteld. Prachtig. Fotoserie gemaakt volgt later. Druk, gezellig, mooi. Peperduur, vooral voor een food tourist / culinary tourist zoals ik. 28 euri voor koffie, thee en 2 gebakjes. Maar dan heb je ook wat. Karen Blixen taart uitverkocht, wat overbleef was de moeite waard. Shopping tour moet nog volgen, even een rustdag.

Café Norden Centrum Boottocht Nyhavn Zicht op Langelinie met cruiseschepen


28 juli 2011 - Border Collie Classic 2011

Camping Hundige bij Kopenhagen goed en vooral heel ruim opgezet. Weer tuintje kunnen maken, vier honden geen probleem.
Luca heeft 4 leuke A-rondjes gelopen op vrijdag. Filmpje volgt later. BCC matig georganiseerd, zeer slecht weer, desondanks goede behendigheid gezien op mooie parcoursen. 
Gezellige sfeer met goed presterende Nederlanders. Hieronder alvast enkele foto's:

Camping Kopenhagen Rainy day in Copenhagen Drying all umbrellas after competition


17 juli 2011 - weekje Lübeck

Erg leuke week in Lübeck . Uit geweest met mijn zus, zwager en neefje in Travemünde en Lübeck. Familie weer terug naar Amerika. Lübeck op fietsafstand van het centrum. Dus: veel geshopt en uit eten. Honden waren de eerste dagen nog moe van alle beweging die ik ze vlak voor onze vakantie had gegeven. Dus lekker rustig. Stadscamping Lübeck super tolerant. Honden gratis en aantal maakt niet uit. Wij hebben zelfs een tuintje durven opzetten. Dat scheelt enorm in het uitlaatschema: de honden laten zichzelf uit en hebben de hele dag beweging. Luca was aanvankelijk panisch, vooral omdat de eerste doortrekcamping in Bremen naast de snelweg lag. Camping Lübeck ook in de buurt van een drukke snelweg en midden in een industriegebied, maar ze herpakte zich goed, ze lijkt weer op de hond die ze vroeger was. Hopelijk zet dat door.

Camping Lübeck heeft als enige uitlaatmogelijkheid: een paadje van 200 meter lengte. Voor de rest: stadgebied.
Omdat Elle en Luca te wild werden, gisteren een kaart gekocht waarop natuurgebieden rondom Lübeck goed staan aangegeven. Vanochtend met 4 honden naar natuurgebied Weslo. Lekker rustig, prachtig gebied.

Vodafone stickje niet gekocht, was ingewikkelder dan in Nederland, maar via WIFI op de camping kan ik de site updaten en zaken doen. 
Dinsdag gaan we naar Frederickshafen in Denemarken, woensdag naar Kopenhagen voor de BCC 2011. Oranje poloshirt op de kop getikt in Lübeck.7 juli 2011 - vakantievoorbereidingen

Vanavond alle hondenspullen verzameld: eten, kussens, benches, handdoeken, EHBO, tuigjes, reserve-tuigjes, riemen, speelgoed, botten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dan nog wedstrijdspullen voor de wedstrijd in Denemarken. Als ik dit heb weggestouwd in de caravan begin ik aan de dingen die we zelf nodig hebben. Vrijdag, zaterdag en zondag probeer ik nog wat te trainen met Luca en Elle. Maandag huis afsluiten en alarminstallatie aan, en dan vertrek naar Noord-Duitsland, en 10 dagen later naar Kopenhagen. Ik denk dat ik mobiel Internet kan regelen, dus mogelijk eind juli een verslagje met foto's van de BCC 2011. Heb een mobiel-prepaid-Internet-stickje van Vodafone op het oog, aangeschaft in het land waar je verblijft. Dus de eerste stick koop ik volgende week in Duitsland. Ben benieuwd. En als het werkt een nieuw stickje in Kopenhagen.


27 juni 2011 - NK 2011

Leon was geboekt als Ambianceur / DJ op het NK. De hele week schalden de jingles en allerlei versies van het Wilhelmus door het huis. Openingsmuziekje défilé gekozen, rekening houdend met de best moeilijke omstandigheden waarin de organisatoren van de KCZ+IJ verkeerden na het overlijden van Marian. Passende kleding uitgezocht. Extra tentzeilen en poncho gekocht vanwege het slechte weer. Chauffeur geregeld vanwege te verwachten erg lange dag. Alle honden mee. Via omweg langs de WIK nog mooi op tijd bij Z+IJ aangekomen. Mooie omgeving trouwens, de Zaanstreek.
foto door Ron Baltus


Het NK was stijlvol, ondanks het druilerige weer. Kampioenen van vorige jaren waren uitgenodigd, het défilé was goed, de toespraken kort en ( daardoor? ) leuk . Sponsoring deelnemers door Favoriet, de Zaanse middenstand en diverse mensen van de KC ZIJ. 
Wedstrijd heel goed georganiseerd. Ruimte voor publiek dankzij apart tentveld. Speakeren goed.
Deelnemers allemaal aangekondigd. Live optreden van Arie Geenen met karaoke-ondersteuning van Leon. Veel fotografen. Tombola met hele mooie hoofdprijzen. Prijsuitreiking erg leuk, vooral door het spontane feestelijk gedrag van de winnaars. Mooie bekers. Fotoshoot door Ron voor een bekend hondenblad. 

De wedstrijd was mooi en spannend. De jumping Large was moeilijk. Ook moeilijk te keuren blijkbaar. Vooral bij de snelste combinaties. De winnaar had een DK moeten hebben. Omdat er toch voldoende keurmeesters aanwezig zijn, is een tweede keurmeester ( indien toegestaan) mogelijk voor de toekomst ook bij de JP op het NK een optie. Of een meekijkende jury /keurmeester langs de kant ter ondersteuning of voor overleg. Ook zou je als deelnemer de mogelijkheid moeten hebben, om een duidelijke eigen fout te melden, zoals DK of lat eraf. Overige gegeven of niet gegeven fouten zijn vaak een interpretatiekwestie, dus dat is uiteraard altijd een keurmeestersbeslissing. We moeten niet naar een situatie toe waarbij alle rondjes achteraf beoordeeld worden via de video. Maar de situatie mag wel verbeterd worden, temeer daar het vaker voorkomt in de C-klasse large de laatste tijd. Onlangs ging bv. een eerste plek in de C-large, die recht geeft op deelname aan de eindwedstrijd, ook naar een combi met een fout. In de enige C-wedstrijd die ik vorig jaar gezien heb, was de winnende hond ook uit de slalom gekomen. De sport evolueert, waarom de jurering niet ? 

De beste combinaties wonnen uiteindelijk gelukkig de wedstrijd. Opvallend de fouten die bij de laatste twintig combinaties Large gegeven moesten worden. Zenuwen natuurlijk. Het VP was namelijk goed te doen. Martijn met Kate, die samen dergelijke parcoursen perfect aankunnen, wonnen bij de Larges. Voor deze combi was dit de tweede keer dat zij Nederlands kampioen werden. 

Small kampioen werd Ietje Postma met Willow, en Medium kampioen Henk Postma met ACDC, net hersteld van een operatie. Proficiat, dik verdiend !!


20 juni 2011 - Fillmpje van Luca's 2e wedstrijd in Didam


Ondanks de stromende regen een leuke dag bij De Nevelhorst in Didam. Goed georganiseerd, aardige mensen, muziekje. Mooie parcoursen van Ben. Luca 2e u-tje en 1e plek VP.
Er zit vooruitgang in. Raakvlakken beter dan vorige week. Struikelblok voor veel deelnemers: de entree slalom. In de JP liep Luca onder twee sprongen door, en dit gebeurt de laatste week vaker, na het commando "rechts" . Ze gaat wel rechtsaf, maar neemt soms de sprong niet. Het heeft iets te maken met druk of stress. Hier moet ik nog aan werken, Luca kan inmiddels weer behoorlijk goed trainen in mijn tuin, dus kan ik weer wat gaan shapen en de kennis ophalen. Luca had in februari een beter niveau dan nu, was ook sneller, en dat komt hopelijk weer terug.

Omdat ik niet wil starten in de 2/3 graad op de BCC in Denemarken, ga ik in juli geen A-wedstrijden lopen. Luca moet even A-klasser blijven en ik wil in Denemarken op vrijdag in de 1e graad starten, daar hebben we meer aan qua ontwikkeling. Moeilijke parcoursen en moeilijkere omstandigheden ga ik nog even uit de weg. In augustus doen we weer een paar A-wedstrijden. Ik heb geen haast, eerst de basis weer in orde krijgen.

Luca 3. Trial - second promotion point + 1. place Agility / VP

15 juni 2011 - Filmpje van Luca's 2e wedstrijd in Utrecht

VP raakvlakken lijkt Luca niet te willen doorlopen naar de juiste plek, dat kan aan de omstandigheden liggen. Als Luca stress heeft, loopt ze naar een raakvlaktoestel of een tunnel toe, en blijft het liefste op/in het toestel. VP struikelblok: obstacle discrimination kat-slalom. Daar hebben wij nog niets aan gedaan, dus dat staat op het programma. Blij dat ze de slalom goed deed. Breed blijft ook een lastig toestel voor jonge honden.
JP goed, snelheid langzamer dan ze kan. De parcoursen van Ben zeer geschikt voor de A-klasse.


Luca 2. Trial - first promotion point earnedFoto gemaakt door Ron Baltus. Je kunt de foto's o.a. ook op canvas bestellen, op T-shirts, mokken etc. Wist ik niet, jullie misschien ook niet. 


15 juni 2011 - Luca haalt u-tje bij de URV

Met zero point zero expectations naar Utrecht vertrokken, alleen maar om Luca een beetje aan wedstrijden te laten wennen en vooral om een gezellige dag te hebben. Veel vrienden en bekenden zouden komen, dus ik zag het als een soort campingdagje. Vroeger nog getraind op de URV, nostalgisch was het ook. Gelukkig was Ron Baltus aanwezig, dus was er ook een kans op een mooie foto van Luca. Mijn dag was al goed. Niet voor niks naar Utrecht gereden. Uitteindelijk vond ik het een erg leuk dagje uit.

Spel overgeslagen, omdat Luca erg angstig was. Af en toe een stukje met haar gelopen. Tegen twaalf uur werd ze wat brutaler, dus gestart op het VP. Ging zeker niet slecht. Daarna JP, u-tje. Commentaar volgt later bij het filmpje. Gelukkig liep Luca niet weg, was alleen wat ongeconcentreerd, maar er zit in ieder geval verbetering in.
De wedstrijd was perfect georganiseerd onder leiding van Bert Tankink, alles liep goed tot en met de prijsuitreiking. Hieronder alvast een prachtige foto van Ton van Speed-Eemland, waarvoor mijn grote dank !

10 juni 2011 - Luca , de diesel naast het parcours en de Postcodeloterij

Laat ik bij het eerste wedstrijdrondje beginnen. Spel, DK verkeerde gat tunnel. Goed rondje, ze springt mooi, iets minder snel dan ze kan, iets onzeker waardoor ik geen afstandsstart durf te doen, en ook geen afstand wil nemen na de slalom. Als Luca onzeker wordt door geluid, maakt ze de slalom niet af. En luistert niet naar richtingscommando's, zoals op het DK-moment. En verkeersgeluiden zijn overal, dus er kan van alles gebeuren in deze fase. Over dit rondje ben ik tevreden, en ik ben al blij dat ze een rondje wil lopen na het dalletje waar wij inzaten. Eerst maar eens de hond weer aan het lopen krijgen, heerlijk makkelijk parcours met lange lijnen, opgesteld door Ben Gräfe. Luca heeft in ieder geval talent. Twee honden uit deze klasse konden de slalomentree zoals Luca. Schutting afloop moet nog aan gewerkt worden, maar ik kon de laatste 2 maanden nauwelijks trainen met Luca.

Ja, dan het VP. Naast het veld staat plotseling een grote camper. Met de motor uit. Als Luca de schutting afkomt, kijkt ze al opzij, het dieselaggregaat is aangesprongen vanwege de airco in de camper. Ze loopt nog even door, de wind staat richting straat. Na de tunnel komt het geluid vol op Luca toe, en daar gaat ze. Zo ziet er dat dus uit, een hond met angst. JP niet gestart, diesel bleef dieselen. En al had ie niet meer gedieselt, ik denk dat het niet slim was geweest om te starten, aangezien Luca over-generaliseert.

Luca first trial at LAK 04 june 2011 

Tuurlijk is dit helemaal Luca's probleem, maar het is wel jammer. Twee wedstrijden laten schieten vanwege nabijheid van snelweg, LAK van te voren bekeken en goedgekeurd, krijg je dat. Maar het kan overal gebeuren. De kans is ongeveer 1:7500 dat er een diesel naast het veld aanstaat, en ik tref het zo vaak met mijn honden, dat men mij al aanraadt om in de loterij mee te gaan spelen. Als er ergens een kans op is, ja, kassa. Het enige dat nodig is om te winnen in de loterij, is dat ik dan het positieve uitzonderingetje ben. Nu ben ik wel vaak het negatieve uitzonderingetje. Ik heb de inleg op de Postcode-loterij verdubbeld en wacht op de straatprijs van de Wedesteinbroek in Nijmegen.

Overigens maakt Luca de laatste 3 weken hele goede vorderingen qua overwinnen van de verkeersangst, maar dit was echt over de grens van waar wij nu aan toe zijn.
Het weglopen van Luca is ook veel beheerster dan wat het was, het is niet meer blinde paniek en wegrennen, ook is ze vrij snel te vangen na afloop.
Ik kan inmiddels ook weer wat trainen in mijn trainingstuin naast de snelweg. Er zit verbetering in. Misschien ga ik wel naar de wedstrijd van de URV met Pinksteren, ik laat het afhangen van onze training morgen bij de HSV Nijmegen. Als dat een beetje verbetering laat zien, start ik mijn eigen diesel maandagmorgen. Daar is ze trouwens helemaal niet bang van.7 juni 2011 - Filmpje Elle LAK

Elle's first and last competition at jumpheight 65 cm - change to FHN with jumps 55 cm

Elle heeft het spel dan toch uiteindelijk begrepen, wat ik echt wonderbaarlijk vind. Zelfs de slalom gaat een keer helemaal goed. Snel is ze ook.
De sprongen zijn echt te hoog, ze springt er scheef overheen, gaat steeds meer timen en weigert uiteindelijk te springen. Met de opnames in mijn tuin had ik dat niet gezien, van opzij valt het niet zo op.
Dus hier ligt de grens voor een klein, niet zo krachtig hondje met HD. Alsmaar boven je macht springen leidt ook tot problemen met de knie, vooral omdat Elle matig gehoekt is.
Elle vindt agility erg leuk, en een leven als sporthond is heel goed om de bespiering goed te houden. De ideale spronghoogte voor Elle is volgens mij rond de 50 cm, dat is echt een eitje voor haar. Dus 10% hoger dan de schofthoogte. Maar 55cm gaat ook prima.
We willen starten bij de FHN in 2012. Jammer dat er bij Cyno geen mogelijkheden zijn. 


5 juni 2011 - testcase Elle bij het LAK

Hele leuke, gezellige en goed georganiseerde wedstrijd bij het LAK gehad. Dit keer bij de Voetbalclub Reuver, waar de terreinen en de faciliteiten super waren.
Ruime parking in de buurt, prachtige grasmat, genoeg ruimte voor tentjes, uitlaatmogelijkheden, goede catering. 

Elle ( schofthoogte 45 cm, HD rechts) sprong 1 rondje redelijk, daarna was het op. De sprongen van 65 cm. zijn te hoog voor haar, ze heeft niet de fysieke mogelijkheden om soepel over een behoorlijk aantal sprongen te springen. Soms springt ze een sprong echt goed, maar het probleem wordt zichtbaar bij veel en hoog springen. Elle liep slecht na de wedstrijd. Dat heb ik bij Elle nog nooit eerder gezien. Ik heb nog nooit iets van dien aard gezien bij Elle, ondanks dat ik er heel attent op ben vanwege de HD.

Springen tot 55 cm. gaat tot nu toe prima, flyball gaat geweldig, in huis en buiten rent en springt ze rond, altijd is ze in beweging, lange wandelingen en spelen met andere honden is geen probleem, maar meer zit er dus niet in. Ik houd haar liever heel. Je kunt wel doorgaan met behulp van pijnstillers en/of ontstekingsremmers, al dan niet op homeopathische basis, maar dat gaan we niet doen. Elle krijgt een weekje Rimadyl om op te knappen van de wedstrijd, en daar blijft het bij. 

Dus dat was eufemistisch uitgedrukt een dompertje. Ik zag het wel aankomen, maar je wilt niet te snel opgeven. Omdat Elle ook echt heel moeilijk leerde ( het gaat nu beter) wist ik niet 100% zeker hoe het fysiek zat. Ze weigerde bv. ook om tussen staanders door te lopen. Dus weigeren van sprongen en eromheen lopen zat ook tussen de oren , ze begreep de bedoeling niet. Maar goed, na het zien van de filmpjes en het slecht lopen van Elle na afloop is het mij wel duidelijk. 

Een wedstrijd + Denemarken is afgezegd. Meer had ik al niet ingeschreven. We gaan een halfj aartje rustig trainen op 45 en 50/55 cm. Qua begrip is ze ook nog niet op wedstrijdniveau. Als alles goed blijft gaan, gaat va Elle vanaf 2012 verder bij de FHN in de 55-cm / midi klasse.
En sowieso gaat Elle verder als wedstrijd-flyball hond bij de FHN. Die lage hekjes bij flyball zijn een eitje voor Elle, en de snelheid is erg hoog. 

Filmpje van Leon volgt later deze week.


29 mei 2011 - Update voorbereiding aanstaande wedstrijd 4 juni

Deze week gaan we alleen heel simpel basisdingen trainen. Dat is bijvoorbeeld de breed en de band. Echt van die toestellen die een beginnende hond mist ( of erger). Aan ongelukken hebben we niks.Verder startsequenties. Luca gaat verder met de herrie-training, en in de herrie wil ik alleen lange lijnen op snelheid lopen. Als ze bang is, loopt ze op halve snelheid en daar heb ik niets aan. Dat kan ook een hele slechte gewoonte worden. Dus technische dingetjes zijn allemaal op de lange baan geschoven.
Elle heeft vandaag voor het eerst sprongen van 65 cm gesprongen. 80% OK, 20% crash. Veel belangrijker: ze probeert de sprongen te springen, ik had gedacht dat ze ze misschien zou weigeren. De crashes werden minder naarmate de training vorderde. Eigenlijk springt ze deze hoogte ook best mooi en stijlvol. Ze moet gewoon haar ogen en hersens leren gebruiken.


24 mei 2011 - Elle springt 60 cm hoog

Niet in een keer, ik ben 4 maanden bezig geweest met het trainen van de spronghoogtes tussen 40 en 60 cm. En dan nog het afleren van alle weigeringen op de raarste momenten.
Wat nog niet helemaal gelukt is. Ik vind haar eigenlijk best aardig springen ondanks haar geringe lengte.
Verder is Elle ook de klassieke wissel / achtercross vergeten, dat wil ik ook nog in orde hebben voor onze eerste wedstrijd op 4 juni. Meer wordt teveel, het is een work-in-progress. Een enorm werk ook.
De hond in de bench is Luca, die mag kijken en snelweggeluiden luisteren.

Elle - sprongen 60 cm23 mei 2011 - Elle ook naar trainingsclub

Elle mocht ook een rondje rennen tijdens Luca's training, en tot mijn verbazing ging dat vrij goed. 
Sprongen op small-hoogte. Het is een B1 parcours. 

Elle 1e volledig VP trainingsparcours HSV 21-05-201122 mei 2011 - Luca naar trainingsclub

Luca heeft nog steeds problemen met verkeersgeluiden. Ik hoopte dat ze, gezien onze goede debutantenwedstrijd bij de NVBH eind maart, geen last van deze fobie zou hebben tijdens een wedstrijd. Maar helaas, 7 mei bij KC Pampus, gelegen naast de A6, werd het verkeerslawaai te heftig en wilde ze niet meer lopen. Moet zeggen dat het een ongelofelijke herrie was van motorclubs en vakantieverkeer, de wind was hard en stond richting veld, dus dit was te veel allemaal.
Ik heb sinds 7 mei de geluidstraining opgevoerd. Opnames van snelweggeraas denderen elke dag keihard door huis en tuin. Luca gaat in het spitsuur mee naar mijn eigen trainingstuin naast de snelweg, en daar mag ze naar de training van Elle kijken. En spelen, maar nog niet trainen. In onze tuin aan huis is het ook best lawaaierig, maar Luca reageert daar niet op. Je hoort daar ook in de verte treinen en snelwegen, maar niet zo hard. Als ondersteuning Bach-therapie ( Mimulus, Star of Bethlehem ).
Verder heb ik Luca opgegeven voor wedstrijdtraining bij de HSV Rijk van Nijmegen, gelegen 700 meter van de A73. Een drukke club met diverse trainingen gelijktijdig op een veld.
Wedstrijden in Deventer en Gorinchem laat ik aan ons voorbijgaan. Luca is niet wedstrijdklaar voor deze locaties. Op de LAK-wedstrijd start Luca wel, als test. En om wat wedstrijdervaring op te doen.

1e training HSV 14-05-2011 - foutloos B1-parcours


18 mei 2011 - Fotoshoot in Burgers' Zoo

Vandaag eindelijk een dag vrij genomen om deze fotoshoot te maken. Was leuk om te doen.
Volgende fotoshoot wordt van een andere dierentuin.

Burgers'Zoo portretfoto's dieren


12 mei 2011 - debutantenwedstrijd Almere

Elle deed vooral het derde rondje prima. Er zit progressie in. Na vier maanden hertrainen lijkt het alsof er een begin van een agility-concept in het kopje gekomen is.
Met trainen springt ze nu 55 of 60 cm. Of de sprongen laag of hoog liggen, maakt niet uit in haar aarzelingen/stops voor een sprong. Op 4 en 18 juni lopen wij misschien een competitiewedstrijd. Er zijn geen mogelijkheden meer voor wedstrijden met lage spronghoogte, dat is wel jammer.
De foto's ( en het deskundig commentaar) zijn van Ron Baltus, waarvoor mijn dank !
Elle pre-beginner Almere 07-05-2011


9-5-2011 - actiefoto's zwembad

Ja, gelukt. Qua positie en qua zonlicht zijn er beperkingen, misschien doe ik ze nog ooit opnieuw.
Deze foto's zijn gemaakt met een traditionele spiegelreflex, met zoomlens.

splashy pictures action photography pool

2-5-2011 - Training Luca en Elle

Dit weekend op zaterdagmorgen en zondagmorgen super kunnen trainen met Luca. 
Op de snelweg was het heel rustig, en eindelijk kwam de concentratie terug die ik van Luca gewend was.
Vanochtend weer getraind, nu is er natuurlijk veel meer herrie, maar gelukkig ging het weer goed.

Elli Pirelli liet zich ook van haar beste kant zien, ze kan nu meestal 5 tot 7 toestellen achter elkaar, met een redelijke snelheid.
Hier zie ik ook duidelijk verbetering. Alsof Elle eindelijk iets van shapen begrijpt en niet alleen met drijven-hoeden bezig is.
Eindeloos heb ik geoefend om haar heel dichtbij mij te laten komen tijdens de training. 
Alles helpt, ik doe nu gehoorzaamheid, flyball en combisport op de hondenclub. En train thuis ook van alles.
Qua behendigheid is ze zeker de helft van de foundation training vergeten. Maar er is hoop. Ze snapt weer iets.

Eerstvolgende activiteit: Elle en Luca zijn ingeschreven voor de debutantenwedstijd in Almere op 7 mei. 
Elle voor het allerlaagste niveau ( sprongen 40 cm), en Luca voor normaal niveau met sprongen op 55 cm.
We zullen zien hoe het gaat.

 

1-5-2011 - Foto's van regio Montreux

Deze foto's zijn gemaakt met de sony-nex5 ( hybride). Het weer was niet echt helder, toch leuke foto's kunnen maken.

Vevey-Montreux-Haute Savoie-Meer van Geneve28 april 2011 - Foto's van Geneve 

Deze foto's zijn gemaakt met de mini-camera van Leon, een Nikon coolpix. Op zich redelijk goede foto's. Compositie wel goed gelukt.

Geneve stad28 april 2011 - Update 

De honden zijn weer gezond en wel uit het pension gekomen. Ik heb ze dinsdagochtend opgehaald en de hele dag aandacht aan ze besteed.
Allemaal een beetje aangekomen, met roodverbrande neusjes en een goed humeur. Manden schoongemaakt, kussens gewassen, honden in het zwembad laten duiken.Luca, die de vorige keer ( half jaar geleden) zat te bibberen in haar kooi, was al vrolijk het pension binnengelopen voor de Paasdagen, en kwam er even vrolijk en zelfs een beetje stoer weer uitlopen. Het pension ligt, zoals bijna alles in Nederland ( als je er op let) langs een drukke weg. Na vijf dagen verkeerslawaai reageert ze in ieder geval minder angstig op dit soort geluiden. Belangrijk, want rondom mijn trainingstuin heeft de gemeente zoveel bomen weggehaald, dat de vrachtwagens wel bijna door de tuin lijken te denderen. En dat vondLuca niet fijn. Gaat dus al beter. We zijn lekker aan het trainen.

Foto's van onze korte vakantie in Geneve en Montreux volgen later. Ben er nog mee bezig.

 

24 april 2011 - Pasen zonder honden..


Honden zijn in pension, wij op familiebezoek. Tijd om beter te leren fotograferen. 
Gebruikte camera: sony nex-5. Hieronder een probeersel. Fijne paasdagen gewenst dus !


Paasfoto's 2011 


21 april 2011 - Fotoshoot zwembad

Foto's gemaakt met de sony nex-5, zonder zoomlens. Zitten een paar hele goede foto's bij. 
Deze foto's zijn een beetje statisch, komt omdat ik alleen met de honden was. 
Volgende keer probeer ik actieshots, maar daarvoor moet je met 2 personen zijn. Een persoon gooit een balletje, de ander stelt de camera scherp.
Daarvoor gebruik ik dan de sony alpha met telelens, vanwege te verwachten wateroverlast moet ik dan wat verder weg gaan staan.
Voor het publiceren ben ik overgegaan naar www.slide.com. Makkelijker dan photosnack. 
Enjoy !

Zwembad 2x2 april 2011

19 april 2011 - Tuin opgeknapt

Een tuin zonder gras, maar met verharde paden. Perken niet te vol, want de honden moeten hun behoefte kunnen doen en ik moet dat makkelijk kunnen opruimen, zodat de tuin niet vervuilt. De kwetsbaarste planten staan in potten en manden. Vicky-Joe is de sloper van de roedel, met voorkeur voor het uit de grond halen van bloeiende planten, en het snoeien van bamboe. Opletten dus. De rest is aardig hondbestendig.

http://www.slide.com/r/Roxog0Fb5j-cyCqZyhCNnwuXaWskQAPN?fbr=1

17 april 2011 - Update Elle

Elle springt nu hoogte 55 cm. Ze doet een aantal toestellen achter elkaar. Flyball heeft een gunstige invloed op sequencing in ieder geval. Gisteren ben ik ook begonnen met Combisport. Dat is een combinatie van een paar rechte lijnen met wat toestellen, en GG1-oefeningen. Was leuk, alles helpt om Elle op het goede spoor te krijgen. 
Elle is ingeschreven voor de wedstrijden op 4 juni en 19 juni. Ik ben er toch met Luca, dus dan kunnen we eens kijken of Elle ergens iets van bakt.

8 april 2011 - pech onderweg + weer onderweg

Donderdag met pech gestrand, 4 honden aan boord, dus dat is geen lekker gevoel. We mochten van de ANWB nog 10 km doorrijden, ondanks de brandlucht die van de remmen afkwam. Net genoeg om het vakantiehuis te halen. Volgende dag prima geholpen door de Chrysler-dealer in Barneveld. Netjes alle onderdelen op voorraad, en natuurlijk konden ze ons wel helpen op vrijdagmiddag. Top. Nu kunnen we ook normaal terugreizen op zondagavond. De Nijmeegse garage gaan wij verwisselen voor de Barneveldse dealer. Het was namelijk een foutje van de Nijmeegse dealer. En niet het eerste foutje. Met vier honden aan boord en een zooitje bagage wil je gewoon niet stranden langs een snelweg. Nu niet en nooit niet.

Gestrand op P langs A30 Auto snel gerepareerd in Barneveld !

6 april 2011 - 4 honden en 2 personen in een Nissan Terrano 3-deurs


Ja, we zijn goed thuisgekomen. Ondertussen heb ik mijn eigen "hondenwagen" weer terug. Is wat handiger.
Foto's genomen met de Blackberry, wat we het beste tot noodgevallen kunnen beperken. Zoals aanrijdingen en overvallen.
Voor normale foto's kan ik beter een echte camera meenemen, dit valt tegen.


1 april 2011 - Rare 1 april 2011

Start: omdat mijn auto ( met 4 hondenkooien) vanwege ernstige reparatie niet beschikbaar was, en wij toch naar ons vakantiehuis in Lunteren wilden, alle honden in Leon's Nissan Terrano gepropt. Elle op schoot bij Leon, de rest achterin de auto. Twee computers en een handtasje bagage kon er nog net bij.
Ging goed, behalve dat een politieauto precies naast ons stond met tanken. Elle onder het dashboard gepropt en vriendelijk geglimlacht, daarna vol gas wegwezen.
Middag in Ede gelucht. In het restaurant stond een lekker menu voor de avond aangekondigd. Even bij het personeel geïnformeerd, en het leek ons wel wat.
Avond heel sportief met de fiets terug naar Ede. We komen in hetzelfde restaurant, staat er een totaal ander avondmenu op de kaart.
Assertief als ik ben, spreek ik het personeel hierop aan. Of ze hun klanten standaard belazeren, was mijn openingsvraag. Bleek het aangekondigde menu een 1-april grap voor het personeel geweest te zijn, bedacht door de baas. Had niet gedacht dat het de klanten zou opvallen.
Baas maakt het goed door ons gratis wijn aan te bieden. Sportief. De Gulle Gaper in Ede. Ondanks gratis wijn goed thuis gekomen.


31 maart 2011 - Seizoen training Dit-hal afgesloten

Vijf maanden elke woensdag getraind in de DIT-hal, voor het tweede jaar op rij. Het was erg leerzaam en gezellig. 
Iets minder leuk: ik begon met 3 honden, en heb het seizoen afgesloten met 1 trainende hond ( Luca).
Annemieke begon met 2 honden, en heeft het seizoen met 1 hond afgesloten ( Catch).
Onze laatste training feestelijk beëindigd met een heerlijke Indonesische maaltijd in de kantine. 
Elle ( ja, het kan nog iets worden) en Luca trainen verder in mijn trainingstuin in Nijmegen.


25 maart 2011 - Eerste filmpje Elle - oefenen in sequencing in wedstrijdsituatie

http://www.youtube.com/watch?v=fAxwrLK3-Ng25 maart 2011 - Filmpje Luca's wedstrijd in Almere

http://www.youtube.com/watch?v=KBXzSD9dK7420 maart 2011 - Eerste proefwedstrijd Luca

Het ging goed, boven verwachting eigenlijk. Heb nog geen beelden gezien. Filmpje en verslag volgen later.
Deze foto's zijn gemaakt door Leen Vroegop, waarvoor mijn hartelijke dank.
De foto's zijn genomen op het allereerste rondje, het vast parcours. Dus de startfoto is de allereerste seconde van Luca's agility-loopbaan. Grappig.
Vooral omdat ik met andere startende jonge honden al wat ongelukjes heb gehad op raakvlaktoestellen was ik super voorzichtig in dit rondje.
Later heb ik wat vrijer gelopen, en Luca bleek al meer te kunnen dan ik dacht. 
Ik heb me nu ingeschreven voor 7 A-wedstrijden, we gaan starten in Deventer eind mei. Ik wil de slalom en de schutting nog beter trainen alvorens we starten.
En de geluidstraining is nog in gang. Dus even rustig aan. Ben al blij dat we zover gekomen zijn.

 

 


19 maart 2011 - Elle gaat vooruit

De Flyball-training was een grote stap vooruit in de communicatie tussen Elle en mij. Ze verraste me enorm. Dit was de eerste keer dat Elle op een hondenclub kwam om zelf te trainen. Ze luisterde perfect. Wie Elle met haar vriendelijke puppygedrag kent, begrijpt waarom ik verrast was. Alle mensen en honden omhelzen is Elle's levensdoel. Ik had mij dus helemaal niets voorgesteld van deze training, eerder dacht ik aan ongeconcentreerd gedrag en weglopen.
Niets van dat alles, recall perfect, goed contact baas-hond, 4 hekjes terug gesprongen, concentratie bij sprongen en bij flyball-machine.
Wat heb ik getraind de laatste zes weken ? Terug naar af. Aandachtsoefeningen uit CU-programma, zeer basic. En de recall waarbij ze heel dicht bij mij moet komen.
Ik wil geen wijde bogen meer zien en meer van dergelijk schaap-gedrag.

Vandaag rustig dagje in Lunteren, morgen proefwedstrijd Luca debutantenklasse in Almere. Nog snel een betere skibroek gekocht omdat het koud wordt morgen.
Ben geen buitenwedstrijden meer gewend natuurlijk.

Hieronder de puinhoop die ik gisteravond in Nijmegen achtergelaten heb, mijn kantoor wordt verbouwd. 
We laten een betere indeling maken, maar eerst moet de helft afgebroken worden. Maandag wordt er opgebouwd.

Deur dichtgetrokken gisteren, hondenspullen voor buitenwedstrijden verzameld, en naar de Veluwe vertrokken ( al een eindje in de richting van Almere).
Vanmorgen recalls met Elle getraind op de Veluwe, op een groot leeg veld. Heerlijk. Lekker rustig.
Concentreren op Luca nu en de boel de boel laten. First things first, en dat is Luca's proefwedstrijdje morgen.


15 maart 2011 - Filmpje Luca training

Luca difficult jump training 20 months old

Gemaakt door Leon met de sony nex 5, fototoestel met video-optie, digitale kwaliteit.
Luca is nu wat moeilijkere jumpsessies aan het trainen.
Verder ben ik bezig met mat-training ( CU-programma), het look-at-that- spel ( Luca kijkt naar Catch bijvoorbeeld en wordt daarvoor beloond).
Benchtraining. Socialisatie in de kantine.
Luca gaat vooruit qua gedrag. 
Het leuke speeltje heb ik gekocht bij Naomi: www.naomidhdogtoys.wordpress.com.12 maart 2011 - Elle ingeschreven voor Flyball

Ik zat er al een paar dagen over te denken of dit Elle zou kunnen helpen met sequencing leren. Na een hele nuttige reactie van Marjelle heb ik besloten dit te gaan doen.
Bij HSV Rijk van Nijmegen geven ze heel goede flyball training. Daarnaast ga ik vanaf april basis gehoorzaamheid doen bij deze club. Alles kan helpen om Elle de weg te wijzen.Plankje van flyball-apparaat trainen ( Elle snapte dit heel snel)

8 maart 2011 - Elle ingeschreven voor de BCC 2011 in Denemarken

Na 6 weken vrij intensief trainen gaat het nu beter met de agility-opleiding van Elle. Mogelijk leert ze het spelletje toch.
Ik heb haar daarom ingeschreven voor de 1e graads wedstrijd van de BCC 2011.
Mocht het te hoog gegrepen zijn, dan doen we niet mee. Ik moet er vrij zeker van zijn dat ze vloeiend een parcoursje kan lopen.
Op dit moment springt Elle op 50 cm spronghoogte, kan ( zonder hekjes) een sterretje, een lijntje met 3 of 4 sprongen, en een out-bocht met 2 parallelle sprongen. 
Verder nog steeds 8 paaltjes, 4 paaltjes waar een sprong achter staat, blijven voor de start. Schutting-sprong-tunnel. Moeilijk blijft: wip-sprong-tunnel.
Verder een hele goede tip gekregen om Elle meer begrip van sequencing te laten krijgen, hierover later.

Foto's van de mini-sequenties die Elle traint onder "agility foundation", ga naar "problem solving" .1 startsprong op de voorgrond - sprong 2 - bochtje terug naar 3 ( Elle ligt achter 2)2 maart 2011 - Luca en CU

Het CU programma heb ik samengevat onder de "agility foundation ". Onderaan.
Afgelopen zondag met Luca naar de finale van de Band-wintercompetitie geweest. Regionalisering is hier in gang gezet. Zo te zien succesvol. Noord-Oost Nederland won de finale. 
Echt prima parcoursen, zo ongeveer wat een A-B1 parcours zou moeten zijn. Lijkt me leuk om weer een keer mee te doen, later.
Luca was 's morgens vroeg wat angstig vanwege dieselmotoren in de bak, later deed ze het boven verwachting goed. Blaffende honden en door elkaar lopende mensen waren geen probleem, ook het geluid in het algemeen ging goed. In de bench was ze heel rustig en zat rustig naar buiten te kijken. Medicijnen zijn helemaal afgebouwd. Voor de zekerheid had ik haar het Thundershirt aangedaan. 
Moet deze week weer meer gaan doen aan "verkeersgeluiden". Dat zit nog niet goed. En verder gaan met CU.

Luca geïnteresseerd in omgeving DJ met teacup-chihuaha Contact ondanks kabaal25 februari 2011 - Uitbreiding Agility Foundation bladzijde

Deze bladzijde heb ik opgesplitst in 3 gedeeltes. 
1) Agility Foundation
2) Problem Solving , de beschrijving van mijn training met Elle, die geen toestellen achter elkaar meer wil doen ( sequencing). Ondanks een vrij normaal verlopende foundation training. Elle loopt graag om toestellen heen. Heb niet het idee dat het een medisch probleem is, gezien haar bewegingen en gedrag binnen en buiten. Ik geef ons nog een jaartje om op wedstrijdniveau te komen. 
3) Controll Unleashed. Dit is een foundation programma dat je kunt doen voordat je aan agility trainingen in een groep of aan wedstrijden mee gaat doen. 
Het is bedoeld voor honden die over-the-top gaan, voor angstige honden, voor agressieve honden, voor honden die non-stop blaffen tijdens hun parcours of naast het veld, voor honden die andere honden uit het parcours halen, en voor angstige honden. Ik probeer dit programma uit met Luca. Het bestaat uit een boek en een set DVD's. Het boek is echt een eye opener, maar zo chaotisch geschreven dat ik het nauwelijks kan samenvatten. Peins er nog over hoe de globale inhoud te communiceren aan mijn website-bezoekers. De DVD bevat de oefeningen, en die is wel duidelijk als je ongeveer het idee erachter begrijpt.


19 februari 2011 - Elle en Luca op de Ginkelse Heide in Ede

Erg mooi stukje heide, net iets wijdser landschap dan de bossen rondom ons vakantiehuis. Vier km met de auto, dus goed te doen. Elle loopt in principe niet met ons mee, maar loopt vooruit ( 12 uurs positie) of raakt achter en blijft dan liggen tot we een paar honderd meter weg zijn. Vervolgens loopt ze achter ons aan, maar houdt steeds een paar honderd meter tussenruimte. Lijkt mij een geweldig talent voor bij de schaapskudde. Vind ik dus geen geschikt gedrag voor normale wandelingen. Besloten dat ze niet achter ons mag lopen, bezig om haar voor me uit te laten lopen. Dan zie ik tenminste wat er gebeurt. Ze lijkt het een beetje te snappen.


Do you mean THIS ??

12 februari 2011 - Luca opgegeven voor debutantenwedstrijd 

Luca is op wedstrijdniveau, maar het belangrijkste is, dat ze zich uiteindelijk niet laat afleiden door "environmental triggers" , zoals overvliegende ballonen, opstijgende of neerstortende vliegtuigen ( Hoogeveen) , schoten, gillende kinderen, keurmeesters met hoeden en regencapes, uitvallende honden etc etc. Ze moet bombproof zijn, anders schrijf ik haar niet in voor A-wedstrijden. Als er een negatieve ervaring optreedt waar de hond niet tegen opgewassen is, kan ze dat generaliseren naar alle wedstrijden, en dan is er helemaal geen carrière als wedstrijdhond. Ik moet er zeker van zijn dat ze stabiel is. Ik heb geen haast, want Luca is nog piepjong.

Met de geluidstraining ben ik al een eind gevorderd. Luca liet deze week in de DIT-hal progressie zien. Ze ontmoette onverwacht een groepje kleine honden, hoorde een tractor en een dieselauto buiten, en hoorde vallend metaal binnen in de hal. Van al deze drie in principe lastige dingen voor haar raakte ze niet onder de indruk. Ze ging gewoon door met trainen, en dat wil ik graag zien.

De keuze voor onze testwedstrijd is de Benefietwedstrijd van de NVBH in Almere op 20 maart. Het leek me een rustige locatie. Als het weer redelijk is, doen we mee.
Vanuit Lunteren is Almere vlakbij, dus als het te hoog gegrepen is voor Luca zijn we zo weer terug in het vakantiehuis en gaan we wandelen op de Veluwe.
Omdat een hond op wedstrijden meestal 30% onder zijn niveau presteert juist vanwege omgevingsfactoren, vond ik de debutantenklasse wel geschikt.
De sprongen staan lager, de band staat niet of als eerste toestel, de slalom staat er niet in. Heel geschikt.

Deze wedstrijd is over 5 weken. In die 5 weken wil ik nog meer aan geluidstraining doen. Ook ben ik bezig met een ander soort oefenprogramma. Heb daar enkele oefeningen uitgezocht die bij het gedrag van Luca passen. Ga deze oefeningen eerst uitproberen, en als het iets is, dan schrijf ik er wat over.

Als deze wedstrijd goed gaat, wordt onze eerste A-wedstrijd Deventer. Alle tussenliggende A-wedstrijden vind ik te ver weg vanuit Nijmegen. Ik rijd voor een A-wedstrijd niet meer dan 100 kilometer enkele reis, en helaas zie ik pas vanaf Deventer wedstrijden die aan dit criterium voldoen.


6 februari 2011 - Filmpje Sony Nex 5 ( foto's + video) - Bibi 10 jaar oud

Testfilmpje over VJ, Elle en Bibi, gemaakt door Leon en bewerkt met de Mac-pro. Bibi is afgelopen week 10 jaar geworden.

Bibi and Elle Bibi back from beauty resort Birthday party: Luca and Elle

http://www.youtube.com/watch?v=iM02Tawh4Do
(filmpje Bibi-VJ-Elle in Lunteren)


2 februari 2011 - Luca Duitse Bocht + slalom

Vandaag gaan we weer trainen samen. Dit hebben we vorige week gedaan:

270's and weave training Luca 18 months1 februari 2011 - Verjaardagen en verhalfjaardagen

Leon is echt jarig, en Luca is half jarig, zij wordt vandaag 18 maanden. Ben nog na aan het denken over wedstrijden.
Vicky-Joe is ziek, met Leon naar de DA geweest. Maag- en darmproblemen, maar maak mij enigszins zorgen of er niks in de darmen is blijven steken.
Het kan een virus zijn. Maar Joe heeft ook zeker wat smerigs gegeten op de Veluwe zaterdag. Daar kan ze ook ziek van geworden zijn.
Eigenlijk niets voor haar om iets onverteerbaars in te slikken. We kijken het even aan. 


Leon 2011 Leon eerstejaars student


29 - 30 januari 2011- Seminar Niina-Liina Linna en Teemu Linna 

Leerzaam seminar gehad. Dank aan Chris van Huis voor de organisatie. Het seminar ging over wissels. Silas-wissel, Finse wissel, Whiskey-wissel, Alff-je, serpentine-handling.
Beetje boven ons niveau, maar gelukkig hebben we vooral foundation werk gedaan. Hoe train je deze wissels in ? Duidelijke uitleg.

Ik had me natuurlijk met Vicky-Joe aangemeld. Omdat VJ gestopt is met behendigheid, was ik nu in principe als meelopende toeschouwer gegaan.
Luca meegenomen voor de anti-angst training en om te kijken hoe ver we zijn. Thundershirt + tuigje omgedaan. Veel commentaar daarop, nee, inderdaad, dat springt niet lekker, maar daar ging het mij even niet om. Luca in deze situatie brengen was een risico, en alles wat de angst dempt, moet ik inzetten. Anders leert ze helemaal niks van deze situaties.

Luca dag 1: Binnenkomst in de kleine hal: Luca verbaasd over andere honden en mensen, na 4 minuten bibberend terug naar de bench. Sessie 1: een beetje foundation werk en tunnels gedaan. Geen vluchtgedrag, maar wel onzeker. Sessie 2 : lekker stukje gelopen met slalom als laatste toestel. Slalom eindigde op een punt waar 8 toeschouwers stonden ( het parcours was niet aangepast aan de hal). Luca maakte de slalom af en was blij. Ik ook. Leuk gespeeld en goed contact.
Toeschouwers voor Luca waren gelukkig geen EP's ( Enge Personen) in haar ogen.

Luca dag 2: Foundation werk, wat zeer goed voor ons was, alleen ga je dat niet doen met een onzekere hond tussen 4 andere honden en handlers in een kleine hal. Luca niet mee laten doen, maar wel een stukje parcours laten rennen tussendoor in de grote DIT-hal. Op het andere parcours was een blaffende hond met agility bezig, honden overal in benches, maar geen overdreven herrie. Luca deed het prima, dus dat geeft weer een beetje vertrouwen. Ik denk na over mijn verdere plan om Luca ooit op wedstrijden uit te brengen. Wordt vervolgd.

Hieronder mijn eerste twee foto's met een nieuwe camera, de Sony Nex-5. Super lichtgevoelige lens, scherpe foto's , makkelijke bediening en erg klein. Hybride-camera oftwel een spiegelreflex zonder spiegel, wat ruimte bespaart. Geavanceerder dan mijn Sony Alpha spiegelreflex.

Luca loopt privé-rondje in drukke DIT-hal Foundation work: Teemu Linna legt uit


28 januari 2011 - Luca training hal

Luca traint op 16 januari even in de pauzes van de bijlessen aan Elle ( zie hieronder). Dit is de eerste keer dat de sprongen op 65 cm liggen, en de tweede keer dat de schutting hoog staat. Wat je ziet is dat ze de eerste keren wat ongecoördineerd de schutting afkomt, en daar zie je meteen de belasting op bv. de rug. De derde keer gaat het al veel soepeler.
Luca is nu bijna 18 maanden oud.
De toestellen zijn van WT-Metall, mooi rubberachtig materiaal. Vooral in het begin wil ik op goede toestellen trainen, het liefste op rubber contactvlakken. Contactvlakken van hout met schuurpapier, met klimlatten van 5 mm, kom ik natuurlijk wel ooit tegen in wedstrijden. Klimlatten van 1 cm. zie je ook nog her en der, maar daar pas ik voor, dat gaan we voorlopig niet doen. Internationaal zie je dat de vraag naar rubberen vlakken evenredig toeneemt met het aantal mensen dat op running contacts traint. Toekomstmuziek, veilige toestellen overal ? WK-Duitsland: behoorlijk wat kritiek op de houten aflopen. De kleur scheen heel verantwoord te zijn, nu de rest nog.


24 januari 2011 - Filmpje agility-beleving van Elle

Dit is het resultaat van 2 uur trainen met Elle apart, op 9 en 16 januari. Doel: Elle een sprong voor en na het raakvlak te laten nemen en de raakvlaktoestellen zelf op te laten zoeken.
Dit heb ik vaak genoeg getraind toen ze jonger was, maar op de een of andere manier is Elle mij verkeerd gaan begrijpen. Dus het resultaat is gewoon slecht.
Na deze twee trainingen heb ik eerst even zitten piekeren wat ik hier nu mee moet, en heb ik het thuisparcours met de hekjes opgezet.
Elle heeft nu 10 keer het thuisparcours gedaan, en ik heb het idee dat er een kwartje gevallen is, maar er moet nog heel veel getraind worden.

 

Elle - sequencing problems January 2011

( filmpje 16 januari)23 januari 2011 - Luca los op de Veluwe

Veluwe is nu ook ontdooid, tijd om Luca voor het eerst sinds drie maanden weer los te laten lopen in de hondenspeelkuil op de Veluwe. 
Samen met Bibi heeft ze enorm rondgespookt. Weer een vooruitgang. Want een angstige hond kun je niet los laten lopen. Als er iets gebeurt, zijn ze weg en een hond in paniek komt niet snel terug. Maar alles ging goed. Ze blaft tegen trimmers, maar heeft geen behoefte om er achter aan te jagen. Dat was alles eigenlijk.


22 januari 2011 - Elle nieuwe trainingsmethode Sequencing

Elle snapt niet dat ze meerdere toestellen achter elkaar moet doen. Elle stopt nu met wedstrijdtraining in de DIT-hal. Luca krijgt in haar uppie training in de DIT-hal.
Van de drie honden voor de DIT-training heb ik dus nog eentje over. Elle's stop is hopelijk tijdelijk. Elle gaat even iets anders doen.
Ik heb speciaal voor Elle een eenvoudig parcours opgezet in mijn tuin, met schapenhekken. Doel is dat ze deze route moet nemen. Onafhankelijk van hoe ik loop en wat ik doe.
Ik ga niet verder met wedstrijdtraining totdat Elle deze sequentie ( foto 1: van kattenloop in een boogje naar de schutting, en omgekeerd, met 1 variatie) op volle snelheid zonder aarzelen wil doen. Het is een hond die nauwelijks te shapen is. Je moet haar bijna iets voordoen. Of haar niet de kans geven op wat voor manier dan ook haar eigen programma te draaien. Lastig.
De hekjes heb ik ook gebruikt met Mexx. Die wilde ook maar 1 sprong vooruit en daarna iets anders doen. Alleen was Mexx redelijk te shapen. Elle niet, die blijft net zo lang wachten als ik, en bedenkt niets nieuws. Dus dat gaat niet werken. Als de toestellen zouden bewegen, zou Elle er wel raad mee weten. Snel bij elkaar drijven en gaan zitten kijken naar het resultaat.
Als het goed gaat, ga ik de hekken een voor een wegzetten, tot ze helemaal uit zichzelf een wereldrondje loopt op deze sequentie. Goed dat ik zo geduldig ben en dat het zo'n schattig hondje is, anders zou je er bijna gek van worden.

schutting-tunnel-sprongen-tunnel-kat v.v hekjes en touwen voor goede route


15 januari 2011 - afbouw anti-angst-medicijnen

Onder medische info, angst, staat de afbouw van de homeopathische medicijnen.
Hieronder een meet & greet met een EP.
13 januari 2011 - DA met Luca

Gisteren bij mijn DA Steven Schukking geweest, ivm afbouwen medicijnen tegen angst. De afbouw zet ik onder "medische info".

Luca gedroeg zich veel minder angstig dan bij het consult in december. In de wachtkamer zat ze te bibberen onder een stoel, maar ze durfde regelmatig te kijken naar andere honden en mensen. Ook in de spreekkamer minder paniek. Elke dag pak ik mijn trainingsmomenten, zoals in de DIT-hal voor een meet-and-greet van Luca & Enge Personen , op kantoor met de verrassingsbakjes bij verrassende geluiden, en in mijn trainingstuin die naast de snelweg ligt ( verkeersgeluiden voor gevorderden).


8 januari 2011 - Angsttraining update

Luca doet het goed. Elke week vooruitgang. Geluidstraining met CD is goed afgerond in ongeveer 4 weken.

Gisteren ben ik behoorlijk gevallen op een ijsplaat in het bos, tijdens een wandeling op de Veluwe. Ik was alleen, we waren vlakbij een weg waar Luca bang voor is, en de flexilijn knalde uit mijn handen natuurlijk. Ik riep Luca en ze kwam direct terug, zodat ik de lijn weer kon pakken. Vooruitgang: geen blinde paniek meer in de buurt van de weg. Vandaag even opgelet wat ze nu doet bij een raar geluid ( dat waren vanmorgen kraaiende kippen bij een boerderijtje): ze kijkt eerst om naar mij. Prima.
Geen paniek, ik blijf rustig en geef haar het commando om door te lopen. Daarna een schot van jagers vlakbij, zelfde reactie.

Net een heel interessant boekje gelezen, "The cautious canine " van Patricia McConnell. Makkelijk en goedkoop boekje. Hier staat een compleet trainingsprogramma in voor het wegtrainen van angst voor vreemde personen. Patricia beschouwt zogenaamd waaks gedrag overigens ook als angst. Advies om bijt-ongelukken te vermijden: angst en waaks gedrag altijd wegtrainen, tenzij je in de middle of nowhere woont en elke dag aangevallen kunt worden door bandieten. Dan is een waakse hond wel erg handig. 
Haar richtlijn om angst weg te trainen: milde angst - 3 maanden, behoorlijke angst - 6 maanden, ernstige angst - 12 maanden.

Nu is angst voor mensen niet direct Luca's grootste probleem, maar in dit boekje lees je vooral wat je in het algemeen bij angst niet moet doen ( doorgaan met je hond in moeilijke situaties brengen bijvoorbeeld) en wat je wel moet doen. Zoals hele kleine stapjes zetten en een duidelijk plan hebben. Ga je over de grens van wat de hond aankan, dan ben je weer een eind teruggeworpen, dus dat is echt te vermijden.
En 5 tot 10 trainingsmomenten per dag hebben. Dat vind ik dan weer een uitdaging, en ik heb allerlei kleine dingen verzonnen voor Luca . Zoals volume van filmpjes over behendigheid op You Tube hard aanzetten en dan geitenkaasjes uit de lucht laten vallen. Of even naar de poort lopen als er spelende kinderen op straat zijn en een verrassingsbakje leeg laten vreten. In de hal van mijn kantoor zitten en voertjes of speeltjes laten vallen als er iemand over de houten trap dendert. Raam op kantoor openzetten als er een vrachtwagen vlakbij het raam stopt. Etcetera.
"That was the training done and that is all there is to explain" , uitspraak van een beroemde trainer. Zo haal ik de 5 trainingsmomenten per dag wel. Nu nog 4 maanden volhouden !


1 januari 2011 - update training jonge honden

Luca springt voor de 2e keer op 60 cm. Elle had vorige week een dipje ( ik ook dus), ze sprong geen enkele sprong, maar liep er langs of erom heen.
Ik werd er helemaal simpel van. Maar deze week nam ze weer sprongen. Elle is een hond die heel erg veel training nodig heeft, en omdat ik niet buiten kan trainen, verliest ze haar vaardigheden bij 1 keer trainen per week. In het filmpje zie je dat ze de draad wel weer oppakt, maar ook dat ze sommige sequenties echt niet snapt. Mijn positie speelt ook een rol, maar ik ga me niet aanpassen aan haar manier van denken / schapendrijven. Ze kan heel goed naar de 12-uurs positie lopen, en mooie cirkels draaien, heeft een geweldige outrun, maar daar heb ik niks aan in de behendigheid. Verder is het een geweldig hondje, dus ik moet gewoon meer trainen. Alle filmpjes van Elle en Luca staan nu op volgorde op de "agility foundation"- bladzijde, ongeveer halverwege. 

Filmpje:

Tweede filmpje indoortraining - Luca 17 maanden - Elle 25 maanden