Actueel 2010

26 december 2010 - filmpje sneeuw Elle & Luca

Dit is het eerste film-probeerseltje gemaakt met de Mac Pro. 
Het is wel een erg vlot filmpje, de Mac heeft waarschijnlijk meer features dan programma's die onder WIndows draaien. 

Elle & Luca tuin Lunteren-Veluwe Kerstmis 201025 december 2010 - Vicky-Joe winter fundiashow:

diashow Vicky-Joe winterfoto's kerstmis 2010 - 2,5 jaar oud


25 december 2010 - Christmas walk in the snow with Luca and Ellediashow:

diashow Elle & Luca winterwandeling Hessenweg bosgebied Lunteren Kerstmis 2010


24 december 2010 - Merry Christmas and a Happy New Year to family, friends, followers, facebookers and furry friends

24 december 2010 - fotoshoot Elle portret

Een black-and-white BC fotograferen in de sneeuw is lastig, maar deze foto's zijn wel aardig gelukt. Qua expressie dan.diashow: 

diashow Elle 2 jaar oud - Kerstmis 2010


21 december 2010 - fotoshoot sneeuw Elle en Luca in Lunteren

Verkeerde belichting gebruikt, was vergeten hoe ik mijn camera moet instellen voor sneeuwfoto's. De foto's zijn dus een beetje blauwig, maar ja, ik kan ze pas opnieuw maken 
als het volgende pak sneeuw valt. 
diashow: 

http://www.photosnack.com/slideshows/1f9748f6c1befce1ea1012eb1a370133

21 december 2010 - Luca's racebaan onder winterse omstandigheden

Luca is een paar uur druk geweest met het uitgraven van haar racebaan, en het is gelukt. De maximumsnelheid is verlaagd, en zo gaat het prima ondanks de gladheid.20 december 2010 - Update angst Luca + Thundershirt

Luca nu 3 weken op homeopathische middelen ( DA Steven Schukking- Kortenoord Wageningen), 2 weken anti-angst training gedaan ( advies van Tinley/ Eline) , 6 dagen Thundershirt gebruikt in stressvolle situaties.
Resultaat: 

Anti-angsttraining Tinley ( bepaalde geluiden + mensen ontmoeten) werkt, alles gaat stukken beter. Ik heb nu 65% tot 70% bereikt van wat ik de ideale situatie vind. 
We beginnen aan de volgende trainingsfase.

Thundershirt: ja het werkt ! Directe gedragsveranderingen:
- op straat ( rustige omgeving) lopen zonder vluchtgedrag te tonen
- op veldje DIT-hal rond durven rennen en behoefte doen ( durfde Luca eerst niet)
- niet blaffen bij binnenkomst bezoekers op het werk
- heel veel mensen durven benaderen en vriendelijk gedrag vertoond
- wandeling in het bos durven maken zonder de hele tijd terug naar huis te willen ( dus zonder extreem trekken aan de riem) 
Qua uitvoering/stofje/pasvorm geniaal bedacht. Zit net zo goed als je op de reclamefoto's op Internet ziet.

We zijn er nog niet, maar veel dingen helpen. Het gaat vooral om het dempen van de angst en daarna alles opnieuw opbouwen.
Ik zie het positief in.


18 december 2010 - Luca's racebaan in Lunteren


Dit is ie geworden. Luca heeft een achtbaan gemaakt in de Nijmeegse tuin, maar die zie je niet echt, die ligt onder en achter planten en heggetjes.
Hier in Lunteren heeft ze eind november in twee uur deze baan aangelegd. Reuze praktisch, automatisch goede bespiering, veilige renplek. Luca moet zo min mogelijk op straat komen, totdat haar verkeers-geluiden-auto-angst veel minder is. Dus ik heb besloten om haar haar gang te laten gaan. Anders zou ik niet weten hoe ze haar energie moet kwijtraken.
In april gaan we weer verhuren, dan probeer ik de baan dicht te gooien met zand, en ik strooi er wat graszaad over. En anders is het jammer. Het blijft een mooie tuin, en we verhuren vooral aan mensen met honden. Mischien kan de racebaan ook gewoon gebruikt worden door hun honden. Ik zal er dan een bordje bijzetten. Gratis hondenrenbaan.
Dan blijft de rest van de tuin intact.


17 december 2010 - Luca 12 toestellen 

Hieronder een filmpje van 8 december. Voor Luca heb ik 12 toestellen in een soort grote cirkel neergezet. Leuke oefening die ze goed deed.
De sprongen staan op 55 cm.

Filmpje:


13 december 2010 - Vicky-Joe en Leon gaan flyballen

Vandaag eindelijk een beetje uitgebaald over het voortijdige einde van de agility-carrière van Vicky-Joe. Leon wilde heel graag weer gaan flyballen, hij heeft dit jaren gedaan met Naomi. Zelfs meerdere keren NK geweest bij de FHN. Maar nu zonder ambitie en gewoon voor de lol starten met een nieuwe hond. Dat maakt veel goed, Leon en Joe hebben de grootste lol. Vandaag heb ik met VJ getraind op bouncen, ze hoeft maar 35 cm hoog te springen, 4 sprongen op 3 meter afstand, en de sprongen zijn wit. Dat kan ze heel goed. Daarna nog gewoon agility gedaan, tig keer de schutting, VJ weer helemaal blij.
Nu moet ze nog ballen leren vangen, want ik heb nooit met tennisballen gegooid. Dat gaat nu nog slecht, moet veel geoefend worden. En dan nog het ballenapparaat trainen, in fases. Eerst op een plankje leren meppen. Zie hieronder. VJ heeft inmiddels al 2 keer getraind bij FHN-school Het Rijk van Nijmegen.

 

Eerste training HSV RvN Thuisplankje Foto-grapje Leon-Naomi-VJ


Flyball Vicky-Joe les 1

Dit is flyball - nog even doortrainen


10 december 2010 - Facebook

Toch een account gemaakt op facebook. Ik snap nog niet helemaal hoe het werkt, maar dat zien we later wel.
Vandaag begonnen met kijken wie er op facebook zitten, en deze mensen uitgenodigd als vriend toe te treden.
De mydogs-site kan op het facebook account vermeld worden, zodat deze site weer makkelijker teruggevonden kan worden.
En ik blijf een beetje op de hoogte van ieders wel en wee, wel goed als je voorlopig geen wedstrijden kunt lopen.


6 december 2010 - Reacties op ETS / zichtproblemen Vicky-Joe

Als je besluit om iets op de Band-list te zetten, kunnen er twee dingen gebeuren. Of je krijgt een stapel ongenuanceerde reacties ( een emmertje bagger) die niet echt inhoudelijk over het onderwerp gaan, of je krijgt serieuze reacties en persoonlijke reacties van mensen die het heel vervelend voor ons vinden. Hoe ging het dit keer ? Buitengewoon positief. Als eersten reageerden de twee grootste fokkers van behendige Borders. Daarna de fokker van VJ en de eigenaar van het zusje van VJ, waarmee mogelijk gefokt wordt. Fokkers hadden ook kunnen denken: alweer iets waar we rekening mee moeten houden, het wordt nu te gek eigenlijk, wat een gedoe weer. Maar iedereen nam het serieus.

De reden waarom ik het op de lijst en op mijn site gezet heb, is om mensen die al jaren worstelen met een vreemd jumping probleem of een hond die langzamer is dan je verwacht, te wijzen op een mogelijke andere oorzaak dan alles waar tot nu toe door handlers en trainers aan gedacht is. Voor zover ik nu kan inschatten n.a.v. allerlei artikelen, ziet een deel van de honden niet zo goed. En dat is wel een punt als je agility doet. Verder is een van de doelen van mijn site: informatie geven over allerlei zaken die voor handlers en honden belangrijk kunnen zijn. Ik zoek wel graag dingen uit, en als ik denk dat het interessant is, zet ik op het mijn site. 

Neveneffect: leuke en meelevende reacties van handlers. Waarvoor dank. Ik ben nog niet uitgebaald van alles, en het is zeker geen drama zoals destijds met Mexx, maar het is natuurlijk ontzettend balen. 


4 december 2010 - Luca consult bij gedragstherapeut

Luca heeft een paar maanden geleden een vervelende ervaring bij de DA gehad, en was sindsdien extreem angstig bij laten we zeggen uitstapjes.
Het is een hele slimme hond, die het bezoek aan de DA waarschijnlijk gekoppeld heeft aan auto-verkeer-openbare weg. De Bach-therapie hielp wel een heel stuk, maar niet genoeg.
Ik had ook het idee dat het steeds erger werd, dus eerst waren het alleen verkeersgeluiden, dan knarsen van autobanden of voetstappen op grind, vervolgens niet meer ontspannen lopen op vreemd terrein in de buurt van een weg ( wedstrijd De Kempen) enz. Meer langs de weg gaan lopen en naar meer wedstrijden meenemen had in ieder geval een averechts effect, dus daar ben ik heel gauw mee gestopt.
Toen Luca twee weken geleden even ophield met trainen in de DIT-hal, omdat er een auto hard wegreed naast de hal, was dit een signaal voor mij om dit heel serieus aan te gaan pakken. Mexx was extreem angstig, zoals ook Bu (dezelfde ouders) van Sylvia Trkman, alleen was Mexx niet angstig op wedstrijden en trainingen. Bu is vooral ook angstig op wedstrijden en dat is echt heel lastig. Bij Mexx ging de angst buiten het agilityveld vanzelf over toen ze een jaar of 2,5 was. Dus: proberen er iets aan te doen.

Vorige week van dierenarts Steven Schukking van De Kortenoord al homeopathische medicijnen voor Luca gekregen. 
Puur nervositeit + Rust Compositum van De Groene Oss + een specifiek homeopathisch middel. Dat hielp al direct. Kan ik iedereen aanraden, vooral in deze tijd.
En vandaag naar Almere geweest, naar Eline Teygeler, Tinley gedragstherapeut voor dieren. Ik had het gevoel dat heel veel dingen die normaal aangeraden worden, niet gaan werken omdat de angst vrij extreem is, en daarom wilde ik Luca laten beoordelen en advies van een deskundige inwinnen. Voorafgaande aan het consult had ik een vragenlijst over Luca ingevuld, zodat Eline zich alvast een beeld kon vormen van de hond.
Via www.tinley.nl kom je op de website van Eline.

We zijn het consult begonnen met een wandelingetje langs de weg in Almere, zodat Eline kon zien hoe angstig Luca wordt als ze een auto hoort. En omdat ik Luca ook te onzeker vind als een onbekend persoon op haar afloopt, heeft Ron Baltus ( bekend fotograaf) deze rol even op zich genomen, zodat Luca's gedrag op dat punt ook beoordeeld kon worden.

Met Luca is verder niks mis, het is alleen de angst en daar kan iets aan gedaan worden.
Ik heb een specifiek trainingsprogramma gekregen, waarmee ik aan de slag ga. 

En omdat het dempen van de angst een voorwaarde is om Luca weer normaal met verkeer en mensen om te leren gaan, schaf ik ook het Thundershirt aan. 
De medicijnen helpen ook prima tegen de angst, maar ik wil niet alles achter elkaar uitproberen. Dat kost te veel tijd.
Luca moet gewoon zo snel mogelijk weer een normale hond worden.
Ik zal mijn bevindingen met het Thundershirt laten weten via deze site.
Sowieso ben ik heel nieuwsgierig of het Thundershirt werkt, en als ik dan toch een hond heb die in bepaalde situaties angstig is, probeer ik het uit.

Dus ik probeer de combi homeopathische middelen + gedragstherapie-training + Thundershirt. Wordt vervolgd.


28 november 2010 - Vicky-Joe stopt met agility

Vicky-Joe heeft voor 99% zeker ETS. Dat is een visueel probleem met het inschatten van diepte. In het dagelijks leven heeft VJ hier gelukkig geen last van. 
Onder "medische info" op deze site meer uitleg en filmpjes.
De filmpjes van Vicky-Joe zijn door drie vakmensen beoordeeld, waaronder Linda Mecklenburg. 
Iedereen kwam tot dezelfde conclusie: als de hond blessurevrij is, is het een oogprobleem. Na het lezen van de studie over ETS herkende ik alle symtomen bij Vicky-Joe. 
Vicky-Joe heeft afgelopen vrijdag de laatste medische tests gedaan. Ze is 100% blessurevrij, en het specialistisch oogonderzoek bij De Wagenrenk laat geen tot nu toe bekende oogafwijkingen zien. In Amerika gaat een DNA-onderzoek van start naar ETS-honden, dus 100% zekerheid krijgen over ETS is misschien in de toekomst wel mogelijk.

VJ springt door ETS verkeerd ( zie foto "overjumping") waardoor ze van de ene schouderblessure naar de andere schouderblessure en erger gegaan is, ze ziet sprongen niet staan, loopt onder sprongen door, is in sprongen gecrasht, gaat timen voor elke sprong die meer dan 5 meter weg staat, is onzeker geworden, ziet heel weinig op een kunstgrasveld buiten zoals in Luxemburg, waar ze helemaal de kluts kwijt was. Ze ziet de sprongen in de DIT-hal slecht staan. Ze ziet de nieuwe sprongen in mijn trainingstuin slecht en loopt er regelmatig onderdoor.
Ik had al tijden het gevoel dat er iets niet klopte. Voor het overjumpen ben ik door vrienden meteen gewaarschuwd, maar ik had het gevoel dat meer trainen en trainen op jumpingtechniek niet de oplossing was.VJ is heel zorgvuldig opgeleid. En VJ was ook maar net begonnen en had nauwelijks wedstrijdervaring, dus daar had het ook aan kunnen liggen. Vanaf de competitiewedstrijd in Uden ( 2 jaar en 1 maand oud) leek het alsof ze elke wedstrijd een beetje verloren of verdwaasd was, midden in een parcours. Die momenten werden weer afgewisseld met hele goede stukjes. Nu weet ik dat het van de afstanden tussen de toestellen afhing of het een beetje wilde lukken, van de achtergrond ( bv. veel publiek of tenten vlakbij de ring) van de kleur van de staanders etc. De tijden werden slechter in plaats van beter, dit kwam vooral door het timen. VJ ging af en toe onder sprongen door in wedstrijden, trainingen en seminars.VJ is een hele snelle hond die supergoed kan accelereren, dat zie je bv. in het laatste filmpje van de DIT-hal training, als ze in en uit een rechte tunnel schiet. Maar als je niet zo goed ziet, ga je niet over een agility parcours scheuren. In het belang van de hond heb ik besloten om VJ niet door te laten gaan met agility .

Hoe ik me hierover voel kan ik nog niet opschrijven. In plaats daarvan een citaat uit de ETS-studie:
"It is extremely disappointing to put a great deal of time, money and emotional investment into a promising young pup only to have jumping problems start to develop just as the dog is beginning to show his potential. In the videos you can see that the dogs want to do agility, and it is heartbreaking that jumping can be such a struggle for some."


21 november 2010 - Trainingsupdate eigen tuin

Leuk traininkje thuis gehad. Luca's sprongen staan op 55 cm en Elle's sprongen op 45 en 50 cm. Slalom: voor het eerst een tunnel achter de slalom gelegd voor Luca, ging na 1 fout verder goed. Elle: entrees met 4 paaltjes aan het oefenen, en snelheid met 8 paaltjes. Elle vliegt nu te pas en te onpas de schutting op. Net Mexx. En VJ vindt dat ook erg leuk.
Vicky-Joe staat voorlopig op non-actief. Ik denk dat we in de buurt zijn van de oorzaak van het timen voor sprongen. VJ lijkt fysiek 100% in orde, dank zij de behandeling van Ellen Martens. Het laatste wat nog getest of beoordeeld moet worden zijn de ogen of het zicht. Volgende week kan ik er meer over berichten. Ik ga vrijdag a.s. overleggen met mijn dierenarts.


15 november 2010 - Elle wordt vandaag 2 jaar !

En nog steeds ziet ze eruit als een pup. En ze gedraagt zich als een pup. Het is een schat. Wij zijn heel blij dat we haar in huis genomen hebben.
Altijd vrolijk en altijd in beweging, en als ze moe is ligt ze op schoot. Heel apart.
Qua behendigheid: Elle zoekt inmiddels toestellen op en kan nu (meestal) 8 slalompaaltjes. Ik ben weer van de channel wire af, en heb dat gebruikt als tussenfase.
Daarna weer terug naar de 2x2, en per 2 opbouwen tot 12 paaltjes. Het gaat stukken beter en ik ga zo door.

13 november 2010 - Medische info-bladzijde vernieuwd.

Nieuwe artikeltjes: Fitnessprogramma wedstrijdhonden , hertrainingsprogramma na blessures, scalibor-band uitgetest ( werkt inderdaad niet langer dan 6 maanden).
Fitness artikel wordt nog aangevuld.

6 november 2010 - Meer dan 10.000 bezoekers op de nieuwe mydogs-site !

O jee, alweer een jubileum gemist, we hebben al meer dan 10.000 bezoekers gehad. Deze site bestaat nu 1,5 jaar, en we gaan door natuurlijk.
Heb behalve de jonge-honden-opleiding nog enige plannen over uitbreiding van de medische info.

6 november 2011 - Eerste indoor training met 3 honden

Ons winterseizoen is begonnen. Heel apart om hier met 3 jonge honden aan de slag te gaan. Leeftijdsverschillen gemiddeld 8 maanden tussen Vicky-Joe, Elle en Luca.
VJ mag weer trainen, maar ik moet vooral het springen heel langzaam opbouwen, dus de training voor alle drie de honden is vrijwel hetzelfde.
VJ heeft veel meer kennis van de behendigheid, is heel bestuurbaar, maar helaas kunnen we dit niet uitbouwen, omdat ik alle tijd moet besteden aan de fysiek. 
Dus waarschijnlijk heb ik over een half jaar drie honden tegelijkertijd op ongeveer hetzelfde niveau. Wat ook zijn voordelen heeft.
Annemieke en ik hebben de DIT-hal drie uur achter elkaar gehuurd, 1x per week. We trainen met 5 honden, in blokjes van 8 minuten per hond. 
Zo hebben handlers en honden genoeg pauze tussendoor. Af en toe ombouwen en een drankje tussendoor, zo vliegt de tijd om.
We gaan onze trainingen filmen, ieder met een eigen camera, op statief. Kunnen we de training achteraf rustig een keer bekijken en zien wat wij of de honden wel of niet goed gedaan hebben. Ja, aan het materiaal en de groom zal het niet liggen.... Nu de handlers nog op het juiste niveau zien te krijgen.

Happiness : 3 honden in agility We gaan alles filmen Lesplanning

Eerste indoortraining - Luca 15 maanden en Elle 24 maanden - spel en miniparcours (filmpje)


2 november 2010 - Diashow Luca 12 maanden

Dit zijn dia's van onze vakantie in Frankrijk, waar de honden alle ruimte hadden. Het zijn actiefoto's , maar ik wilde ook de omgeving op de foto vastleggen.
Een heel groot veld met bloemetjes, met een vrolijke Luca.

Luca 12 maanden - diashow Frankrijk augustus 2010 - actiefoto's

1 november 2010 - nieuw trainingsfilmpje + rubriceren filmpjes Elle en Luca

Vandaag is Luca 15 maanden geworden. Hieronder een filmpje met opnames van 4 weken geleden.
De filmpjes van deze fase heb ik ook geplaatst op de " agility foundation " bladzijde. Halverwege de bladzijde staat "foundation halfgevorderd".
Elk nieuw filmpje dat ik maak totdat Elle en Luca op wedstrijdniveau zijn, plaats ik daar. 

herhaling + aanleren wip - Elle 23 maanden en Luca 14 maanden

28 oktober 2010 - Elle tijdelijk op channel wire

channel wire - sprongen - raakvlakken Elle 23 maanden


Omdat Elle werkelijk niets snapte van de 2x2 heb ik de channel wire opgezet, en dit werkt voorlopig beter bij Elle. Dit is de 3e training met de channel wire. Na een moeizaam debuut ( zie vorig filmpje) gaat het een stuk beter.
De vraag is, wat Elle gaat doen als de wires eraf gaan. Ik denk dat het niet gaat werken, maar ik heb dit even nodig om Elle te laten zien dat ze rechtdoor moet lopen in de slalom in plaats van dwars eruit vliegen. Dat zie je op het filmpje, als ik even 4 paaltjes zonder wire probeer. Die heeft ze nog nooit goed gedaan, maar na de channel training begint haar iets te dagen. Wordt vervolgd.


27 oktober 2010 - Luca 2x6 weave en weer terug

Onderstaand fimpje laat eerst een goede progressie zien, in een training van 4 paaltjes naar 12 paaltjes. Daarna gaat het fout en vind ik dat ik te weinig getraind heb op 1x6.
Uiteindelijk heb ik besloten om met Luca iets anders te trainen als voorgedaan op de 2x2 DVD van Susan Garrett. Ik ga niet van een set van 6 naar twee sets van 6.
Van VJ weet ik nog, dat ze er vrij lang over gedaan heeft om de tweede set van 6 te vinden. Bovendien heb je een rem-moment tussen die 2 sets. Dat haalt de snelheid eruit en is niet zoals het toestel moet. In het filmpje zie je wat ik bedoel.

2x6 weave Luca 14 maanden
 

Vanaf dit moment ga ik eerst beter trainen op 6 paaltjes, en ga het opbouwen in tweetallen van 6 naar 12. Ben inmiddels bij 8 paaltjes ( gaan 95% van de gevallen goed). Luca twijfelt niet en heeft al een heel goede snelheid.


24 oktober 2010 - Vicky-Joe mag beginnen met opbouw-training

Gisteren voor de 3e behandeling van Vicky-Joe naar België gereden, naar Ellen Martens. Er zit heel veel vooruitgang in, en we mogen beginnen met de opbouwtraining. Drie weken alleen diverse soorten sprongtraining. Slalom en schutting mogen niet, de andere toestellen wel. Gelukkig heb ik geen 2-on-2-off contact. Dat is belastender voor de schouders dan een stop of een running contact.
Tussen elke training moet minstens 1 dag rust zijn, zodat je ziet als er iets nog niet helemaal OK is. Meestal zie je pas een of anderhalve dag later een kreupelheidsreactie bij dit type blessures. Als het goed blijft gaan, hoef ik niet terug te komen naar Ellen, en mag ik over 3 weken rustig de slalom weer gaan opbouwen. 

23 oktober 2010 - Honden en baasjes weer terug

Honden zijn weer gezond en blessurevrij uit het pension terug. Luca was de eerste uren in het pension extreem bang, en dat is heel goed opgevangen door het personeel.
Ze kwam vrolijk naar buiten. Ook de baasjes gezond teruggekeerd uit Barcelona. Geweldige stad, vooral qua uitgaan, uit eten, en ligging aan zee. We zijn niet beroofd, oftewel omdat we geluk hebben gehad oftewel omdat we veel voorzorgsmaatregelen getroffen hadden. Barcelona met stip naar de eerste plaats gestegen voor stedenvakanties buiten het hoogseizoen. Hieronder de Rambla del Mar en Leon met een Spaans schone tijdens een optreden op de Ramblas.
18 oktober 2010 - Vier honden geen bezwaar .....

.........in het hondenpension. Heerlijk. Alle honden welkom in vakantietijd. Waar hoor je dat nog.
Omdat we binnenkort een paar dagen naar Barcelona gaan, heb ik de Open Dagen van het hondenpension De Prinsenbankhoeve aangegrepen om met Luca en Elle door de hondenverblijven te lopen. Mag normaal niet, dus ik had ze ook nog nooit van dichtbij gezien. Luca was niet zo angstig, dus dat is meegenomen. We hebben een paar nieuwe kunststof manden gekocht. Eigen kussens mogen mee. En dit keer ga ik ze ook eigen voer meegeven.


14 oktober 2010 - sprongtraining Elle & Luca

De sprongen staan op 35 cm. Luca is echt een "natural jumper" , ziet ook alles, snapt bijna alles. Gooit bijna nooit een lat, valt niet, glijdt niet uit.
Elle heeft moeite met het opzoeken van sprongen. Loopt graag om een sprong heen. Mexx had dat ook, heel moeilijk om te trainen. Elle glijdt uit of valt na een sprong, gooit regelmatig een lat. Zal wel goed komen, we zijn op weg. Qua trainen lopen we u 1 op 3. Luca 1 training, Elle 3x dezelfde training.

sprongtraining + turns - hoogte 35 cm 


11 oktober 2010 - angstcocktailtje

Op 10 september heb ik Luca laten enten, en vanwege hondenpension-verblijf was ook de kennelhoest verplicht. Volgens mijn Nijmeegse DA is alleen de neusenting 1 jaar geldig ( registratiekwestie). Ik ben nooit een fan van de neusenting geweest, maar ook mijn Wageningse DA was omgeschakeld en bij alle andere honden ging het prima.
Niet bij Luca, het ging niet goed en het moest opnieuw. Veel geworstel, hond in de houdgreep etc. Na 1 dag ( toevallig de wedstrijd bij De Kempen) durfde Luca de auto niet uit, was helemaal in paniek, tot op het wedstrijdveld. Geen contact had ik met haar, en ze kroop in de tent en wilde er niet meer uit. Na een paar dagen werd mij duidelijk dat ze niet meer uit de auto durfde als ik langs een straat geparkeerd had. Aha. Generaliseren van het DA-bezoek. Shit. Het was al geen dappere hond, maar dit was wel erg balen.
Oefenen had geen zin, de angst bleef, of ik nu een excursie naar de dierenwinkel maakte of naar Intratuin, of haar meenam naar mijn werk, Luca kroop over straat.

Tijd voor een Bach-bloesem remedie, gecombineerd met stug doorgaan met excursies. Voor de adepten van Bach: nadat ik meende te weten waar de angst vandaan kwam ( ik was dus te laat voor de acute remedies) heb ik gekozen voor Larch, Aspen en Mimulus. Een angstcocktailtje. Er zijn een stuk of 6 remedies tegen angst, maar 3 waren echt niet van toepassing. We zijn nu 4 weken verder en het gaat veel beter. Zaterdag ga ik als toeschouwer naar De Kempen, en hoop dat het beter gaat en dat ik minder paniek zie. Iedereen is bij deze uitgenodigd om bij De Kempen contact te maken met Luca. Luca zal zaterdag gekleed gaan in een rood tuigje van de Kebo, ze heeft mislukte tiporen, een gladde vacht, is 50 cm groot en blaft tegen mensen als ze bang is.

Onder "Medische Info" , onderaan, heb ik wat korte informatie over Bach-therapie geplaatst.8 oktober 2010 - slalomtraining jonge honden

Luca doet het prima op de 2x2 methode. Ik ga niet verder dan 4 paaltjes vanwege haar leeftijd. Er valt nog genoeg te trainen qua entrees.
Met Elle ben ik na 52 traininkjes opgehouden met de 2x2. Elle snapte er helemaal niets van. Zelfs 2 slalompaaltjes kon ze niet. Ik had er al veel eerder mee moeten stoppen natuurlijk, maar ik kon gewoon niet geloven dat ze geen hond is voor de 2x2. 
Dus in mijn tuinhuisje de wires opgesnord, paar prikpaaltjes uit lijn opgezet, hulptrainer erbij om het "straatje" aan te wijzen met een speeltje op het eind.
He he, we komen nu ergens. Op het filmpje dag 2 van de channel wire. Elle is geen hond voor het echte shapen, maar meer van het lokken of helpen en dan belonen.
Dat snapt ze.

Luca 2x2 en Elle start channel wire 


7 oktober 2010 - mini-verslagje WK 2010

Onder WK-reportages op deze site geplaatst. Omdat ik denk dat honderden Nederlandse fans alles live of bijna-live gezien hebben, heb ik me beperkt tot trendwatchen en wat kleine kanttekeningen. Nederlandse deelnemers: bedankt, jullie maakten het kijken weer extra spannend. Goed gelopen.
Later voeg ik een link toe naar een site van een van de fotografen.

2 oktober 2010 - WK voor de beeldbuis !

Dit jaar had ik op Eric Larsson en de video-streaming gerekend, en gelukkig, het werkt !
We hebben besloten om niet live te kijken, omdat het beeld dan te veel hapert. Zodra een rondje afgelopen is, staan alle beelden "gewoon" op Internet, en dat is tot nu toe probleemloos. Bijkomend voordeel is, dat je gaat kijken als je tijd hebt, en niet vroeg op hoeft te staan om de eerste deelnemers te zien. Zo kan ik tussendoor even met de honden gaan trainen en wandelen.
Natuurlijk is het minder sfeervol en mis ik een beetje het vakantiegevoel rondom een WK, maar Amberg trok me niet zo.

Hieronder onze WK-studio:

HDMI-kabel van computer naar tv Groot beeld Parcoursen en startlijsten Elle volgt alles, hier vanaf voetenbank

30 september 2010 - Mijn sites en Facebook

Deze maand heeft de mydogs site zoveel bezoekers getrokken, dat ik voor de tweede keer sinds het bestaan van de nieuwe site over de datalimiet heen ben.
Dat is grappig, er is deze maand ook veel nieuws geweest. Morgen gaat de teller weer op nul ( 1 oktober). Het bijhouden van mijn sites kost redelijk wat tijd, in ieder geval te veel om ook op Facebook te gaan. Dus iedereen die me uitgenodigd heeft, van harte bedankt, maar ik kan dus geen Facebook-vriend worden. Wel "gewoon" bevriend blijven natuurlijk !


29 september 2010 - 2e behandeling VJ in België

Gisteren is VJ weer behandeld door Ellen. Het gaat heel goed met Joe. Lage rug en middelste gedeelte rug al helemaal OK, reflex rechterpoot goed, gedeelte bij de nek nog iets te vast, linkerschouder nog pijnlijk maar veel minder. Wervels gemanipuleerd, laserbehandeling, en linkerschouder gemasseerd.
VJ moet 2 dagen heel rustig gehouden worden vanwege de behandeling. Daarna mag ik weer opbouwen tot een normaal bewegingspatroon voor een Border Collie. Alleen geen behendigheid, want het is nog niet helemaal goed. Over 3 weken ga ik terug. Als dan alles goed is, mag ik beginnen met sprongtraining. Ook weer rustig opbouwen.

Toevallig een blik geworpen op een patiënt in het hydrobad. Indrukwekkend. Het is heel anders dan Aquadog.
Dit zijn 2 hele speciale baden, een Spa voor massage en fysiotherapie en een klein zwembad. Het zwembadje heeft een hydraulische onderwater-loopband. Alles is in hoogte verstelbaar, waterniveau, hoogte van de band, loopsnelheid en hellingshoek. Het is hydrotherapie en fysiotherapie. Het bad is uniek in Europa en hier nagebouwd volgens Canadees ontwerp. Zie de foto's en de uitleg op www.hetwaterhof.com 
Een camera neemt de bewegingen van de hond onder water op, zodat je de hond ook van opzij ziet bewegen op een groot beeldscherm, zodat je een goed beeld krijgt van het gangwerk. Geniaal.26 september 2010 - raakvlaktraining Elle & Luca


Op deze foto de verlaagde kattenloop. Het zijn keukentrapjes van Ikea ( € 6,00). In principe zijn 2 genoeg, maar het middenstuk van de kattenloop is bijna doorgerot, dus ik heb er 4 onder gezet om de kattenloop te stutten. Eigenlijk had ik er twee schragen van 75 cm hoogte onder gezet, van de bouwmarkt, maar die staken uit. 
Elle ging in een keer snelheid maken, en toen vond ik de schragen toch te gevaarlijk. Luca is er ook al vanaf gevlogen, maar toen had ik de kattenloop al verlaagd. 

Aan Elle zie je, dat ze moeite heeft met de nieuwe hoek, ze is een steilere kattenloop gewend en nu remt ze te vroeg.
Inmiddels heb ik tunnels voor en achter de kattenloop gelegd, om meer snelheid te trainen. 
Als de honden echt goed hun evenwicht kunnen houden en de oploop ook vanuit een hoek kunnen vinden, ga ik de kattenloop op wedstrijdhoogte zetten.
Ik denk over een maand. Het is wel makkelijk als beide honden de kattenloop op wedstrijdhoogte kunnen doen als we in de DIT-hal beginnen ( 3 november).filmpje Elle & Luca :

Elle & Luca raakvlaktraining fase 2 september 2010 


22 september 2010 - Behandeling VJ door Ellen Martens

Gisteren naar België gereden, naar Ellen Martens. Zie www.hetwaterhof.com
Ben super tevreden over de behandeling van Vicky-Joe. Het was 400 km rijden in totaal, maar het was het waard.
Ellen is gediplomeerd fysio en dierfysio, en heeft diverse opleidingen en stages in Amerika gevolgd. Vooral hierom had ik haar praktijk al langer op het oog.
Iedereen die de Clean Run leest, weet dat men op het gebied van dierfysio en overige behandelingen veel verder is dan in Nederland. Dus daar was ik erg blij mee.

De intake duurde 25 minuten. Ellen had zelfs alle filmpjes van VJ op de site vantevoren bekeken. Wat het timen van VJ betreft: ze was inderdaad geblesseerd.
Het timen komt ook doordat VJ te weinig ervaring in springen heeft. Mijn gevoel dat de overgang van 55 cm naar 65 cm nooit lekker gelopen heeft, kan dus wel kloppen.
Het overbouwd springen komt doordat VJ te vroeg afzet, in de lucht ziet dat ze te kort komt om over de sprong te zweven, en dan haar achterhand extra optilt om de lat te laten liggen. Dan is de landing ook harder dan bij vlak springen. Ik moet later in ieder geval werken aan sprongtechniek. 

Diagnose:
VJ is zeer goed gebouwd, goede heupen, goede knieën, goede voorhand, structureel niets mis. Vorige blessure rechterschouder genezen.
De blessures: ribbentest was positief, dus pijnlijke ribben op links. Rug bovenin richting nek heel erg vast, rug in het middengedeelte redelijk, rug onderin vast. Schouderblessure links ( weefsels etc. soft tissue). Gangwerk: VJ loopt een scheve lijn, dat zie je wel meerdere Borders doen. Verder prima. 
Rechterachterpoot niet helemaal OK qua reflex en stand, na rugbehandeling goed.

Behandeling:
De behandeling duurde 45 minuten. Mobiliseren van alle wervels die scheef of vast zaten. Behandeling met laser op diverse punten van de rug. Losmasseren schouder. Behandeling met laser op de linkerschouder.
Ellen was erg voorzichtig, VJ heeft geen pijn gehad tijdens de behandeling. Gezien mijn zeer slechte ervaringen met dierfysio ben ik er eigenlijk doodsbenauwd voor, o.a. omdat Bibi ooit na een fout van een dierfysio tijdelijk verlamd is geraakt. Maar het ging allemaal boven verwachting. Joe moest qua lopen even op gang komen, dat vind ik dus een heel spannend moment, het moment waarop je ziet of het wat wordt of dat het helemaal fout zit. Maar VJ ging even later goed lopen. Heel goede adviezen meegekregen. Moest ook onderweg na een uur rijden stoppen om te wandelen met VJ. En thuis weer wandelen.

Prognose:
Goed. Het is een normale sportblessure, en agility is een zware sport. VJ moet relatief rustig gehouden worden, maar hoeft geen benchrust. Vanwege haar wilde gedrag zet ik haar thuis in een ren, en mag ze los lopen als de andere honden niet in de kamer zijn. Uitlaten aan de lange riem, zoveel of zo weinig als ik zelf wil. Geen echte revalidatie met een strak schema. Gelukkig. Over wanneer we weer kunnen gaan trainen, hebben we het nog niet gehad. Wordt vervolgd, moet over een week terug.
21 september 2010 - Sepp ( vader van VJ ) plotseling overleden

Vannacht is Sepp zeer plotseling overleden. Net terug van het Europees Kampioenschap, waar Sepp top gepresteerd had, en vol in training voor het WK schapendrijven.
Zowel hond als handler Jan Mondeel liepen geweldig samen en waren in heel goede vorm. 
Vorige week is Sepp behandeld voor een slijmbeursontsteking. Helaas is er iets misgegaan en kreeg Sepp bloedvergifitiging, en was niet meer te redden.
Wat een klap voor Jan en familie. VJ heeft heel veel van Sepp. Behalve dat ze sprekend op haar vader lijkt, is het ook een geboren schapendrijvertje, een ondeugende en vrolijke hond zoals Sepp. Wij wensen Jan heel veel sterkte. Gelukkig heeft Jan een pup gehouden van Sepp. 
Sepp, overleden op 21 september 2010


20 september 2010 - verslagje B1- wedstrijd VJ bij Scheldezoom + blessure VJ

Alweer geweldig leuke rondjes kunnen lopen, deze week dankzij keurmeester Adri van den Bosch. 
VJ had goede zin, leek stressvrij, en liep strak en geconcentreerd, op de opening van het VP na. Het samen starten vinden wij allebei leuker dan de afstandsstart.
VP: de start dient een B1-hond in principe te kunnen, maar uiteraard maken veel B1 honden foutjes. Een heel erg leuke start waar diverse uitdagingen in zaten.
Erg leuk om te trainen. Anyhow, VJ wilde naar 2 DK toestellen gaan, de schutting en de slalom, die als afleidende toestellen opgesteld stonden in een Duitse bocht.
De afstand tussen deze toestellen was vrij ruim, dus absoluut geen overdreven flauwe valkuil voor ons arme B1-ers.
in Amerika is een lineaal verkrijgbaar, waarmee je kunt uitmeten of een afleidend toestel op 1e, 2e of 3e graads-niveau staat. Dit was gewoon B1.
VJ kreeg een richtingscommando vóór de Duitse bocht, maar liep toch naar de schutting en daarna naar de slalom. De verbetering is duidelijk zichtbaar, want 3 maanden geleden was VJ zeker niet terugroepbaar geweest. Nu kwam ze back on track, maar door al het gedoe met terugroepen wees ik een sprong niet goed aan en kregen we een weigering.
VJ liep verder mooi strak. Wij sneuvelden definitief op de slalom, DK. 

Op de JP liep VJ een strak parcours en liet zien dat ze weet wat de bedoeling is. Geen spoortje twijfel over welke richting ze uit moet gaan.
Oxer en breed deze week getraind, en VJ zweefde voor het eerst echt mooi recht over deze toestellen.
Wederom DK op de slalom. 

Het spel was geweldig leuk, is echter door een storing in de video-apparatuur helaas niet opgenomen.

Na de JP en vooral na het spel kreeg ik van enkele goede bekenden te horen, dat VJ heel erg aan het timen was. 
Waarvoor mijn dank, ik had het zelf nog niet goed gezien. In het spel zag ik het zelf nu ook omdat ik iets achter VJ liep. Zo erg was het nog nooit.
De linkerschouder was warm, en na thuiskomst liep Joe even mank. De vorige schouderblessure was rechts, en die was genezen.
Het timen was al eerder zichtbaar, maar toen was het niet altijd even duidelijk. Ik ben hier ook op attent gemaakt n.a.v. de filmpjes op de site.
Eigenlijk dacht ik dat VJ nog te weinig ervaring had in springen. Vooral bij het verhogen van 55 cm via 60 naar 65 cm zag ik dat het wat minder vloeiend ging allemaal.
VJ is overbouwd en springt ook overbouwd, dus met de achterhand iets te hoog, niet horizontaal.
Nu ik alle filmpjes vanaf april terug heb gezien, meen ik dat VJ wel eens pijn zou kunnen hebben bij de landing. 
Terwijl ik dacht dat het aan de sprongtechniek bij de afzet zou kunnen liggen. Het seminar in augustus heb ik overigens op medium hoogte getraind.

Dit betekent voor ons een voortijdig einde van de B1-competitie en geen promotie. Ik kan met VJ voorlopig niet starten.
Morgen, dinsdag, heb ik een afspraak bij Ellen Martens in België. Zij heeft veel ervaring in het behandelen van agility-honden.
Voor soft tissue blessures en overige sportblessures + behandeling heb ik in haar vertrouwen.
VJ krijgt een intake, waarin de hele hond bekeken wordt. Ik heb ook filmpjes van een aantal parcoursen bij me. Wordt vervolgd.

9e B1-wedstrijd VJ 18 sept 2010 bij Scheldezoom ( filmpje )


16 september 2010 - verslagje B1 wedstrijd VJ bij De Kempen

12 sept 8e B1 wedstrijd VJ De Kempen

Allesbehalve gerust begon ik aan deze wedstrijd. 
Behalve de hieronder geschetste problemen (sprongen, band, slalom, onzekerheid) was daar ook nog de afstandsstart, die voor geen centimeter meer liep.

Keurmeester Willem-Alexander had gelukkig normale en snelle B1-parcoursen neergezet. Hier was ik echt heel erg blij mee.
In het VP enkele DK-momenten, die te doen waren, en de JP had een wat lastige start en wat kleinere moeilijkheden zoals een scherpe bocht na de breed.
Fouten maken wij toch wel allemaal, er hoeft geen derdegraad parcours of kermis-parcours te staan om een tweedegraad competitie-eindresultaat te krijgen.
De tweede graad is in principe voor beginnende honden, en alleen door ons degradatiesysteem zitten er toevallig ook hele ervaren honden in deze klasse.
Te moeilijke parcoursen vind ik demotiverend voor handlers en vooral voor jonge honden. 
Anyhow, mijn dag was al half goed toen ik de parcoursen zag. Ik was weer blij dat ik mijn auto gestart had om hier naar toe te komen.
En De Kempen is sowieso leuk, het is in Brabant, mooi terrein, aardige mensen, goede organisatie.

Toen VJ in het VP geen fouten maakte, gewoon de sprongen nam en zelfs de slalom afmaakte, kreeg ik 60 promo-punten voor de 5e plaats.
Ondanks dat ik haar hele ruime bochten heb laten maken, om weigeringen te voorkomen. Ik heb even andere prioriteiten dan kort draaien.
Goed voor het zelfvertrouwen. In de JP ben ik twee maal gestart ( DK dus), en kwam Joe uit de slalom.
In het spel liep het lekker, vooral de sprongen en de snelheid, en maakte VJ op beide slaloms een fout. 
De slaloms heb ik opnieuw gedaan, en VJ vond dat helemaal geen probleem ( Bach ??) en deed twee keer de slalom in de herhaling wel goed.
Ik heb nu 4 starts uitgeprobeerd. De laatste start (spel) vonden Joe en ik echt heel erg leuk. Vliegend.

De wedstrijden volgen nu heel dicht op elkaar, elke week een, ik heb amper tijd om genoeg te trainen.
Aandachtspunten deze week: slalomtraining, sprongen en starts. 
Nu hopelijk ook normale parcoursen, dan krijg ik VJ weer uit het dipje.
5e plaats VP- VJ verdient mooie prijs


11 september 2010 - Sprongen-trainingskampje

Afgelopen week heb ik serieus getraind op sprongen. VJ ging ook in mijn tuin bij de eerste de beste bocht onder sprongen door.
En niet een keer, maar echt vaak. De band was nooit haar favoriete toestel, en die wilde ze nu ook niet meer nemen. 
Dus het waren geen "wedstrijdproblemen" , maar VJ is van alles vergeten.

VJ heeft vanwege een lichte blessure niet getraind in juni en juli. Op 1 augustus het seminar van Trkman & Bonac, wat de eerste twee dagen heel goed ging, en op de derde dag een stuk minder. Bij moeilijke opstellingen ging ze de derde dag onder sprongen door, de start was niks meer, en er waren wat slalomfouten. Omdat de eerste twee dagen dit allemaal goed ging, weet ik dit aan vermoeidheid. Daarna weer vakantie, met aan het einde de Luxembourg Open, waar al deze fouten in elk parcours terugkwamen.

Ik denk dat drie maanden weinig of geen training de oorzaak is, zeker omdat we pas heel kort bezig zijn met wedstrijden. 
Dus ik heb besloten om helemaal terug te gaan naar de basis. Vorige week had ik dat al gedaan met de slalom, en deze week met sprongen.
Ik heb de hele foundation training herhaald, ben begonnen met trainen op 1 sprong, daarna 2 sprongen met bochtjes draaien, daarna wat lijntjes en meer bochtenwerk, en vandaag geëindigd met een serpentine. Hier moet nog veel meer aandacht aan besteed worden de komende maanden.

Helaas hebben we nu 4 weken achter elkaar een competitiewedstrijd. Die ga ik wel lopen, maar mijn persoonlijke doelen zijn fors naar beneden bijgesteld.
Als VJ verbetering laat zien op sprongen en slalom, ben ik al blij. Verder moet ik leren om door te lopen, dus dat zal ik dan gaan doen.
De afstandsstart gaat helemaal niet meer, dus ik ga samen met VJ starten. 

Ik heb besloten om deze winter geen wedstrijden lopen, maar me te richten op trainen tot we op een goed niveau zijn. Ook als VJ toevallig goede rondjes loopt in de laatste competitiewedstrijden. Eerst de basis weer in orde krijgen, dat is de bedoeling.
In januari 2011 doe ik twee seminars. Half februari 2011 wil ik weer beginnen met wedstrijden.


8 september 2010 - Training bij Nanna gestart

Op 3 september is onze training van 8 lessen bij Nanna Mikalahti gestart ( www.dogsportarena.nl ). 
De hal is wat kleiner dan de DIT-hal, het tapijt is geweldig, en de toestellen OK.
De vier deelnemers kregen ieder 15 minuten privéles, en dat was krek wak wou.
Relaxed vind ik dat, geen blaffende honden langs de kant of ergens anders op het veld. 
Joe lekker los laten lopen. Video aan, anders heb ik te weinig rendement van een training, ik wil mijn handling terugzien.
Geen haast hebben omdat er andere honden bij de start zitten te wachten.
Ik heb liever 1 goede aanwijzing dan heel veel rondjes lopen op een training. Rondjes lopen kan ik in mijn eigen tuin.
VJ gaat net als in mijn trainingstuin op een raakvlak zitten na een rondje. Dus dat kon allemaal.

Inhoudelijk sloot de training aan op de verbeterpunten waar ik juist mee bezig was in mijn eigen training. Nanna ziet wat je fout doet en legt alles duidelijk uit.
Een van mijn basisfouten met VJ is dat ik niet goed doorloop, maar op mijn hond sta te wachten. Goede aanwijzingen gehad, daar kan ik weer verder mee.
In het onderstaande filmpje loop ik al wat beter door , dat is de tweede poging.

VJ deed het verder een stuk beter dan in Luxemburg. Van wat daar allemaal fout ging, had ik echt een dipje. 
Vooral omdat het seminar begin augustus, dat best moeilijk was, heel goed ging.
VJ ging in deze training onder een sprong door, en dat gebeurde in Luxemburg in elk parcours een keer. Ook in de laatste B1-wedstrijd in Venlo, en een paar keer in het seminar van Silvia en Polona. En een half jaar geleden in het eerste seminar van Natasja Wise, maar toen was VJ wel erg onervaren. 
Het maakt niet uit wat ik zeg of hoe ik loop of hoe goed of slecht ik aanwijs of wat de bocht is die ze moet nemen.
Heb net alle filmpjes gecheckt. Ik moet er in ieder geval mee aan de slag. Daarover later.


3 sept 2010 training 1 van VJ bij Nanna

31 augustus 2010 - Slalom trainingskampje

In mijn deels ondergelopen trainingstuin kon ik afgelopen week alleen nog trainen op een klein stukje gras, en de keuze was : slalomtraining.
Vicky-Joe was duidelijk in een "black hole" gevallen na de kennismaking met de Luxemburgse slaloms. Ze snapte er helemaal niets meer van.
Vóór Luxemburg zag ik al enige achteruitgang qua slalom, en het tournooi deed voor Joe de deur dicht. 
Ik heb nu 6 dagen geoefend ( 2x per dag) op 4 slalompaaltjes + moeilijke entrees, afgewisseld met een setje van 8 waar we alleen op snelheid trainen ( met makkelijke entrees).
Het gaat nu alweer veel beter.
Verder vond ik dat VJ onzeker was in Luxemburg, oftewel zich niet herstelde als ze het idee had dat er iets fout gegaan was. Ze wil het allemaal te goed doen.
Zodra een parcours een beetje onlogisch is, gaat ze twijfelen. "Moet ik serieus die sprong niet nemen ??" Zoiets, denk ik.
Nu was het ook heel erg moeilijk, maar VJ moet daar wel mee om leren gaan.
Blijven zitten voor de start wilde ze ook niet. Anyhow, veel geleerd in Luxemburg, alleen niet wat ik verwacht had.
Ben daarom bezig met VJ een paar Bach-remedies te geven ( Elm en Hornbeam) gecombineerd met een iets andere trainingsaanpak.
Lijkt aan te slaan, dus ik ga er nog een maandje mee door. 

Luca kan nu 4 paaltjes, zonder moeilijke entrees. Dus ook veel progressie de laatste week.
Elle leek even 4 paaltjes te kunnen, maar helaas, voor Elle zijn we nog bij 2 setjes van 2, en dat gaat redelijk goed. Maar dat gaat heel lang duren.
Tenzij in een keer het kwartje valt, dat was bij sprongen en kattenloop ook zo. Net als je denkt: die leert het echt nooit, beheerst ze plotseling een toestel. 
Een heel aparte hond.


29 augustus 2010 - Actiefoto's van Elle

De grappigste foto vind ik de foto waar alleen zand te zien is. Elle was there. Alleen was ze zo snel dat ze al weg was voordat ik afgedrukt had.
Als je goed kijkt, zie je haar pootafdrukken en opstuivend zand. Ja, blijven oefenen. Dan wordt het vanzelf beter. Net als agility.

Elle actiefoto's 20 maanden - Denemarken 2010


28 augustus 2010 - Filmpje van de Frankrijkvakantie van Elle en Luca

Het ontbreken van voorzieningen op de camping woog ruim op tegen dit grote veld, waarop we de honden konden laten rennen.
In the middle of nowhere.Elle en Luca op een Franse camping
 ( filmpje met muziek van Leon)


24 augustus 2010 - Luxembourg Open

Eerste grote buitenlandse tournooi voor Vicky-Joe. Zoals velen gingen wij met 4 DK's naar huis. De slalom was dit weekend voor VJ het grote struikelblok ( 4x DK), gevolgd door enkele gewone fouten. Het tournooi was geweldig georganiseerd. Gesteund en gesponsord door de gemeente waren de faciliteiten meer dan geweldig. Veel ruimte en daardoor veel uitlaatmogelijkheden. Goede camping, met stroom, toiletten en douches, zeer goede catering van vrijdagmiddag tot zondagavond, biertent, cocktailbar. Agilitygedeelte: prachtig kunstgrasveld met hele goede raakvlaktoestellen en goede sprongen, maar helaas met een hele slechte slalom en een matige band. Heel goed en vriendelijk ringpersoneel. Aardige keurmeesters, ruimte voor humor. Alles stipt op tijd. Leuke sfeer, muziek, feest. Diashow Luxembourg Open : 
http://www.photosnack.com/slideshows/ffba6ef322450be15c8faa30aa228381
Foto's van enkele Nederlandse honden staan tussen bovenstaande foto en de foto met 2 Nederlandse toeschouwers. Daarna foto's van buitenlandse honden.

De jumpings waren zeer moeilijk, de VP's op "gewoon" derdegraads-niveau. 
Wat minder vonden velen de selectie voor de finale. Er was lang onduidelijkheid over de manier van kwalificeren. Op de site heeft een tijd gestaan dat de beste 10 van elk parcours naar de finale zouden gaan ( zoals bv. bij de EO en het WK Belgische Herders), maar uiteindelijk werd er per dag een klassement gemaakt van Jumping en Agility samen. Waardoor je bij de Larges direct tientallen topcombinaties uitschakelt. Zo werd Katja op zaterdag 5e op het VP en op zondag 1e op de JP, en ging toch niet naar de finale. Gecombineerd met de aftandse slalom in de jumpingring, waar zeer veel honden problemen mee hadden, bestond 90 % van de Large-finalisten uit best snelle stabiele combinaties. De podiumplaatsen gingen naar de echte toppers, 3 ervaren WK deelnemers. Het aantal toeschouwers was beduidend lager dan 3 jaar geleden, en ik denk dat een en ander samenhangt. Een combinatie van hoogst geklasseerden en dagwinnaars zou de finale al aantrekkelijker maken, en waarschijnlijk ook meer toppers naar het tournooi trekken.

Hieronder de beste rondjes van Katja ( Alice) en Tom ( Franny). Goed gefilmd, geeft een mooi beeld van enkele parcoursen. De moeilijkste JP staat er niet op, wel 2x vast en 1x JP.
Alice en Franny Luxembourg Open14 augustus 2010 - Vier honden op een Frans campinkje

Het gaat nog steeds goed, we staan nog op de camping. Dit mede door het goede gedrag van Luca. Luca is nogal een krijserd.
Dat kan heel lastig zijn als je net met 2 honden voor je caravan staat, en als Luca het in de caravan op een krijsen zet. 
Dan gaan mensen vragen hoeveel honden we eigenlijk bij ons hebben.
Maar Luca heeft wel wat bijgeleerd en gedraagt zich een stuk beter. De camping is voor ons en de honden super. 
Op 50 meter van de caravan is een heel groot veld, waarop honden uitgelaten mogen worden. Eigenlijk nog betere omstandigheden dan thuis: heel weinig moeite hoeven doen om de honden heel veel te laten rennen.
De camping heeft vrijwel geen voorzieningen, en het Franse platteland is heel erg eenzaam geworden. In de dorpjes zijn de cafés en winkeltjes verdwenen.
Daarom niet getreurd, op 25 kilometer afstand is Metz met een heel leuk centrum en enkele grote shopping terreinen.
Wij voelen ons weer als een vis in het water: la grande bouffe et le grand shopping. Echt Frans. We gaan het hier wel uithouden tot de dag voor de Luxembourg Open.
Foto volgt.

10 augustus 2010 - Met een omweg naar de Luxembourg Open ( 21 en 22 augustus)

Morgen rijden we naar een camping in Elzas-Lotharingen, als echte Frankrijk-fans. Als we er niet afgegooid worden wegens fraude en bedrog, blijven we daar tot vrijdag 20 augustus.
Ik heb 2 honden ipv 4 honden opgegeven, en omdat het een kleine en niet zo'n hondvriendelijke camping is, zullen we nog ons best moeten doen om een en ander te camoufleren. 
Ik heb 4 tuigjes bij elkaar gezocht die veel op elkaar lijken, en ik geef 1 kort-middellangharig teefje op ( Luca of Elle) en 1 met een woeste vacht ( Bibi of Joe). 
Wij wandelen altijd met 2 honden tegelijk. Slimpie die het merkt. Als er gezeur van komt, gaan we eerder naar Luxemburg.
In Denemarken in het Novasol-huis zijn we overigens betrapt, er kwam een medewerker binnenstuiteren om de wasmachine te repareren. Ik kon nog net Bibi in een slaapkamer loodsen. Hij meende dus dat we 3 honden hadden, en dat moesten we volgend jaar maar opgeven. Zullen we doen. In Novasolhuizen mogen max. 2 honden.

Op de terugweg stoppen we dan in Luxemburg voor het agility-tournooi. Ik heb na het seminar nog een aantal keren getraind met VJ, en haar nog 2 nieuwe dingen geleerd.
En we hebben de oxer getraind. VJ kan nog lang niet alle parcoursen aan, maar we zijn op de goede weg. 
VJ is echt een denker, dus als ze iets nieuws moet uitvoeren, gaat dat nog niet heel snel. Maar ze snapt de bedoeling.
Ik hoop dus op een heel gezellig tournooi, met een paar rondjes die geschikt zijn voor VJ. Als ze iets laat zien van wat ze geleerd heeft, ben ik al heel blij.

9 augustus 2010 - Seminar Vicky-Joe

Op 2, 3 en 4 augustus met VJ het seminar van Sylvia Trkman en Polona Bonac gevolgd. Het was een heel goed seminar, ik kan het iedereen aanraden.
De sfeer was relaxed, er was tijd voor persoonlijke coaching van elke combinatie. Diana had voor de tweede keer deze Sloveense tophandlers naar Nederland weten te halen.
Zij had alles heel goed georganiseerd. Waarvoor onze dank !!

Deze diashow gemaakt door Michèle geeft een goed beeld van het seminar:
http://web.me.com/totaltouchagility/web.me.com_totaltouchagility/Mijn_fotoalbums/Paginas/Silvia_Trkman_%26_Polana_aug_2010.html

De locatie, Dogcenter van Martin Brouwer in Zaltbommel, had zeer veel voordelen ( mooie kantine, goede lunch, veel toiletten, douches, kampeerveld, hondenuitlaatmogelijkheden, prachtig landelijk gelegen). Net vakantie. Er zat ook een groot nadeel aan: de velden waren in een jaar tijd zo achteruit gegaan, dat je inmiddels op de buitenaccommodatie geen enkele vorm van hondensport meer kunt doen. Wandelen over het veld is al een probleem, laat staan hondensport beoefenen.
Dat was voor iedereen, die vorig jaar ook meegedaan had, een onaangename verrassing. Ik had dit niet verwacht van een professioneel hondencentrum, en Diana uiteraard ook niet.
Het veld was vernield door mollen en dat gaat niet meer goedkomen zonder grote investeringen, die volgens mij niet op het programma staan. Het gras was onvoldoende gemaaid.
Ondanks de beperkingen van het veld ( handlers moesten het tempo laag houden vanwege het lange gras en alle kuilen) heeft de kwaliteit van het seminar er niet echt onder geleden. We hebben genoeg geleerd.
Kortom: seminar absolute aanrader, veld absolute afrader. Ook de hal met houtsnippers leek mij niks, maar die hoefden we vanwege het goede weer niet te gebruiken.


aanwijzingen van Sylvia theorieles van Polona


1 augustus 2010 - Luca 12 maanden !

Hieronder de foto's ( diashow):

Luca 12 maanden - met baasjes in Denemarken1 augustus 2010 - Nu weer agility.......update Vicky-Joe

Weer terug uit Denemarken. Een groot nadeel aan vakantie in Denemarken: het land is in de weekends in de zomervakantie waanzinnig moeilijk te bereiken.
En ben je over de grens, dan blijkt de Deense snelweg naar Kolding erg ongeluk-gevoelig te zijn. Files.
Drie weekends fileleed gezien tussen Hamburg en de Deense grens. En het lag niet aan de wegwerkzaamheden. 
De brug achter Flensburg ( met snelheidsbeperking) zorgt voor fileleed over een lengte van 130 kilometer. In 25 jaar vakantie overal in Europa heb ik zoiets nog niet gezien. 
De 15 kilometer lange file voor de Elbtunnel staat er deze zomer overigens wel wegens wegwerkzaamheden. 
Denemarken uitkomen gaat beter, we waren vroeg genoeg vertrokken om aan de Elbtunnellfile te ontsnappen, die begon een kwartiertje nadat we erdoor waren.

Met Vicky-Joe gaat het goed, het is volgens mij een hond die snel kleine blessures heeft, als ik haar vergelijk met de andere jonge honden. Verstappen, verzwikken, spiertje scheuren, dat soort dingen.

Morgen gaan we naar een 3-daags seminar, met caravan, dus vandaag is een dag van het bij elkaar zoeken van mijn behendigsheidsspullen en het uit- en inpakken van bagage.


30 juli 2010 - Dierenfotografie in Denemarken

Geluk gehad tijdens mijn laatste fotoshoot in Denemarken ( morgen vertrekken we naar huis). Een hert (? ree) kruiste ons pad.
De foto's staan op werkelijke volgorde. In het begin denk je meestal dat je een hond(je) ziet, maar even later realiseer je je dat hier een hert aan de wandel is.
Ik had de camera nog omhangen, anders was ik zeker te laat geweest om dit vast te leggen.
De eerste foto's zijn mislukt, ik had even tijd nodig om na te denken hoe ik de camara moest instellen, want actiefoto's op een thema-stand lukken niet.
Foto's gemaakt met sluiterijd 1/800, diafragma door de camera gekozen ( 5.6 tot 9), en de ISO op 1600 vanwege het zwaarbewolkte weer. Had lager gekund zie ik achteraf.
Het hert is eerst aan de wandel, vlucht dan weg, maar na een tijdje wachten komt het beessie terug, en gelukkig dichterbij mijn camera.


Hert in actie - Denemarken 201028 juli 2010 - vakantie Denemarken

Alles wat ik van deze vakantieweek in Denemarken hoopte, is uitgekomen. Het huis is erg geschikt voor honden vooral vanwege het bijna geheel omheinde terras en de airco in huis. En het ligt aan de rand van een natuurgebied, dat ook nog heel erg rustig is. Geweldig om zo je honden uit te kunnen laten. We maken wel wat uitstapjes, maar deze week is wat meer bedoeld voor wandelen met de honden en voor het maken van mooie foto's van de honden. Het kustplaatsje heeft alle voorzieningen, goede restaurants, winkels, stranden. Hieronder een paar foto's.

Vakantie voor de honden:Vakantie voor de baasjes: 


25 juli 2010 - vakantie Lübeck

Onze eerste week in Lübeck ( Duitsland, bij de Ostsee-kust) hebben we gehad. We zijn nu in Denemarken, en inderdaad kunnen we internetten, dus ik kan de site bijwerken.
Het vakantiehuis en de bijbehorende tuin waren een doorslaand succes. De honden vonden de tuin erg spannend ( hoogteverschil, andere vegetatie, veel schaduw, vijvertje).
We hoefden ze amper uit te laten, ze werden moe genoeg van het rondlopen in de tuin. Omdat ze in huis een plekje op de koele plavuizen vloer hadden, konden we ondanks de hitte een aantal uren per dag weg om een uitstapje te maken. Hieronder een paar foto's.

Vakantie voor de honden:


Vakantie voor de baasjes:
17 juli 2010 - Vakantie !

We gaan naar de Noord-Duitse kust (www.fehawo.com) en naar de Deense kust. We hebben vakantiehuizen gehuurd. In beide huizen hebben de honden veel ruimte, en er zit een grote tuin bij. En beide huizen liggen in een natuurgebied. 
Caravannen met vier honden vind ik te vermoeiend, want dan moeten ze veel uitgelaten worden. Omdat ze veel in de bench zitten op campings.
En als ik vijf keer per dag de honden moet uitlaten, heb ik te weinig energie over om uitstapjes te maken. Aan je conditie werken is natuurlijk voordeliger dan uit gemakzucht huizen huren, maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Dus de caravan bewaren we voor hondenevenementen met daaraan gekoppelde korte vakanties en voor mooie plaatsen waar een caravan de beste overnachtingsoptie is.
Zoals sommige natuurgebieden. Hopelijk vindt Leon het een leuke vakantie, want hij is een echte kampeerder. Ik ben meer van de huisjes en de hotels.
Mogelijk hebben we in het Deense huis WIFI, dus dan kan ik aan mijn site werken.
Ik ga in ieder geval proberen om mooie foto's te maken van de honden en van de omgeving.


16 juli 2010 - Laatste zwembadfilmpje

Anders wordt het saai, maar dit is een leuk filmpje. Het begint met zwemles van Elle en Luca, en daarna hebben we vier honden tegelijk in het zwembad gelaten.
Luca werd daar erg brutaal van en durfde ook links en rechts en zelfs in het water naar de andere honden te happen, maar na wat gemopper mijnerzijds ging het beter.
Elle heeft het blauwe tuigje om en durft sinds kort in het water te springen. Omdat Luca het goede voorbeeld gaf en ze dat toch niet over haar kant wilde laten gaan.
Maar Elle heeft wel haast om het bad weer uit te komen. Elle kan alleen vanaf de linker zijkant in het water springen. Vorig jaar moest ik haar in het water gooien.
Vicky-Joe is onze duiker, zij durft ook echt onder water met haar kop. Zij springt alleen vanaf de rechter zijkant het water in.
Bibi springt altijd vanuit de trap het water in. Zij durft dicht bij de randen te komen en haalt speelgoed uit het filter.
Luca heeft een rood-geel tuigje aan en is de brutaalste. Zij springt ook het water in als ik een andere naam roep, maar omdat ze zich nu gedraagt, vind ik het best.
Luca durft vanaf twee zijkanten het water in te springen en zwemt ook rondjes. Eigenlijk wil ze het water niet uit. 

Vier honden in het water


15 juli 2010 - Trainingstuin overleeft zwaar weer

Dit keer ook zwaar weer in Nijmegen, maar bij ons viel het mee. Wij wonen in een stadsdeel waar extreem weinig buien vallen, maar het heeft geregend en behoorlijk gestormd.
Ik had de toestellen en ook de nieuwe Favoriet-sprongen niet opgeruimd, omdat weeralarm of waarschuwingen nooit zinvol waren voor Nijmegen-West.
Toen ook bij ons in de wijk links en rechts wat bomen knakten en het zwembadmeubilair in het zwembad terecht kwam, ben ik gaan kijken in de trainingstuin.
Alles was heel, we hebben geluk gehad, want in mijn tuin staat een erg hoge boom, vlakbij het tuinhuis, en ik zit vlak naast een hoogspanningsmast. Dat stond allemaal nog.
De Favoriet-sprongetjes waren gewoon omgeklapt en niet beschadigd, en de tunnels waren een paar meter verplaatst. Hieronder de foto's.

14 juli 2010 - Luca 12-maanden controle

Luca is nu bijna 12 maanden, haar verjaardag is op de Zwitserse nationale feestdag 1 augustus. De DA vindt haar nog steeds geweldig goed in elkaar zitten.
Luca heeft de kattenpil gekregen, en als we die 14 dagen geven, wordt de eventuele loopsheid met 2 maanden uitgesteld.
Loopse honden mee op vakantie vind ik wel een heel erg gedoe, dus daar had ik geen zin in. Hieronder een filmpje van Luca.

Luca kan zwemmen !12 juli 2010 - Two new records .. 2x2 weave !

Elle is mogelijk de hond die de meeste tijd nodig heeft gehad voor het "begrijpen" van 2 slalompaaltjes ( 22 trainingen). Bijna had ik het opgegeven. De langzaamste hond qua aanleren, ook internationaal vrees ik....
Luca is mogelijk de snelste hond. Zij had 3 trainingen nodig om 4 slalompaaltjes te leren, en dat was zo snel dat ik gestopt ben. 
De methode heet "12 poles in 12 days" bij 3 trainingen per dag. Vicky-Joe kende 12 paaltjes na 12 weken.
Luca is eigenlijk te jong voor de slalom, en als ze in dit tempo verder was gegaan, zou dat niet gezond zijn. Ik had gedacht dat ik hier maanden voor nodig zou hebben.
Elle is weer in andere dingen snel van begrip, maar Luca heeft wel briljante trekjes. Ik wil ze toch op hetzelfde niveau houden qua training, dus Luca wacht op Elle qua slalom.

Omdat ik bij Elle echt bijna centimeter voor centimeter de set moet verschuiven, werd ik even niet goed van het steeds opnieuw in het gras timmeren van de prikpalen. De bodem is veel te hard geworden en het kost zo teveel tijd. Leon heeft een oud slalomonderstel in stukken gezaagd en er 3x2 slalomsetjes van gemaakt. Ik had ook nog wat kapotte prikpalen liggen, dus na een kwartiertje recyclen kon ik weer verder. Je kunt deze sets ook bij Rick Favoriet bestellen, maar ik kom voorlopig niet op wedstrijden.


11 juli 2010 - New record !

Een hitte-record. Al dagenlang was het 35,5 graden in de schaduw, en op 10 juli om 18.00 uur is het hitte-record bij ons huis gebroken. 37,5 Celsius.
De honden hebben 's morgens in het zwembad gezeten, en de rest van de dag in huis met alle ramen en deuren dicht en de ventilatoren aan.
Ik heb een nieuwe telelens van Sony aangeschaft ( de Sigma was kapot, slecht product ), en dit zijn de eerste foto's. Wel scherp volgens mij.
Rond 20.00 uur barstte er een onweer los. Heel goed voor mijn trainingstuin.
Vicky-Joe heeft nog nooit onweer gehoord, en heeft zich uiteindelijk verstopt tussen de vriezer en de boodschappentassen in een uithoekje van het huis.


Bibi weerfoto Vicky-Joe's schuilplaats 
9 juli 2010 - De recall-training

Eigenlijk leer ik de honden niet veel, maar de recall vind ik het allerbelangrijkste, en daar besteed ik veel tijd aan.
Susan Garrett heeft nu een filmpje gemaakt waarin ze haar methode laat zien. 
Alle honden heb ik de recall aangeleerd met tips uit de boeken van Susan Garrett. Alleen zonder de restraint recall, want ik heb geen helpers als ik train.
Je moet eigenlijk elke dag 5 minuten besteden aan dit commando, maar dat komt er niet van. Ben wel aan het oefenen ivm de naderende vakantie, laten we zeggen 3 keer per week laat ik de honden over een lange afstand terugrennen naar mij.
Alles draait om reinforcement (beloning), en het commando ( kies je voor de naam van de hond, of voor een ander uniek commando of fluitsignaal).
Als je de hele dag al de hond bij zijn naam roept, dan moet je nu iets anders verzinnen. Of als je 12 keer per dag "hier" zegt in huis, moet je ook iets anders verzinnen.
Mijn honden weten wel hoe ze heten, maar de naam roepen is bij mij bijna uitsluitend "hierkomen nu" , bij terugroepen en in de behendigheid.
Daarnaast heb ik de recall op fluitsignaal gezet, dat werkt het beste. Fluitsignaal gebruik ik bij wandelingen, dus als de afstand wat groter is.
De beloning is een heel erg leuk tugspeeltje + spel hiermee. Dus dit speeltje gaat mee als ik ga wandelen.
Hieronder de link, het filmpje is gratis, maar je moet je wel registreren. Have fun !

http://susangarrettdogagility.com/brilliant-recalls-sign-up/


8 juli 2010 - Vicky-Joe's blessure is over

Gisteren naar de dierenarts geweest, en gelukkig is de blessure over. Moet nog wel doorgaan met het geven van Rhus Toxicodendron en Traumavetsem.
Dat is om de doorbloeding optimaal te krijgen en evt. restjes bloed van de blessure op te ruimen.
Dus...het is nu 6 uur 's morgens, het wordt vandaag in het Zuiden des Lands 35 graden, en we gaan nu trainen. 
Luca wordt namelijk wakker als het licht wordt, zeer irritant, maar met dit weer wel handig. Uitslapen is er niet meer bij.
Wat mij weer de gelegenheid geeft om elke ochtend heel vroeg te gaan trainen.
In plaats van wandelen. Daar vind ik niets aan in de stad. Met dit weer is het programma: heel vroeg trainen, honden laten uitrusten, en 's middags zwemmen.

5 juli 2010 - Enkele verbeteringen aan de sites

Onder "agility action filmpjes" staan nu de rondjes van Vicky-Joe ( deze blijven ook staan op haar eigen bladzijde).
Dit is iets overzichtelijker, ook voor mijzelf.
Ik heb nu bijna 5 weken niet getraind, dus het is handig om snel even te kijken hoe we ook al weer liepen en wat de verbeterpunten zijn.
Want..... woensdag 7 juli ga ik voor controle naar de DA, en hopelijk is de blessure weg. 

En ik heb een nieuwe site over het vakantiehuis gemaakt, deze is wat moderner. De domeinnaam is ook veranderd, het was te veel gedoe om www.veluwevakantiehuis.nl mee te nemen naar de nieuwe provider, www.starthosting.nl. Er zijn nog 3 vrije weken in het vakantiehuis, tussen 8 en 29 oktober 2010.
www.luxehuisopdeveluwe.nl 

O ja, en mijn mobiele nummer is gewijzigd, nieuw nummer is 06-55 7977 59. Was ook teveel gedoe om mijn oude nummer te verhuizen, ik had nog een abonnement.
Kortom, ik houd niet van gedoe. En wel van een beetje doorwerken.


3 juli 2010 - Nederlands kampioenschap van 26 juni 2010 gezien

Dit dankzij de gepubliceerde video-opnames van Joost, zie www.youtube.com/user/joostvdw1.
Prachtige wedstrijd, met nadruk op het wedstrijdelement. Zoals het hoort. Intelligent opgebouwd.
Een wedstrijd die over 2 parcoursen gaat, moet spannend blijven. 
En dat bereik je niet door zo veel mogelijk mensen erin te luizen op het eerste parcours. 
Voorbeelden: Mia Lamanen op het WK 2006 en onlangs enkele waardeloze parcoursen op het WAC 2010 in Engeland. Kermiskoersen noem ik ze. Oh wat jammer ! Oh wat jammer ! Ja... alweer fout ! Ha ha. Enzovoort. Honden die onmogelijk nog kunnen remmen in bepaalde situaties. Helaas zie je deze parcoursen ook in de Nederlandse competitie.
Nee, dit NK was een klasse-wedstrijd. Een verademing. Eerlijke parcoursen. Snelle parcoursen. 

In beide parcoursen een start, die de snelheid erin hield. En alle DK-momenten zo gebouwd, dat de hond op snelheid net even iets bijgestuurd moest worden. Geen gebrei en onlogische lijnen, geen abrupt afremmen van de hond, geen oneerlijke valkuilen. Vloeiend, welke lijn de hond ook koos, de goede of de foute.

Een redelijk makkelijke jumping, maar moeilijk genoeg om bij de Larges 34 combinaties met fouten op te zadelen en 14 combinaties met een DK. Met 33 foutlozen na het eerste parcours houd je een echte wedstrijd over. Keurmeester van deze jumping was Arjan van Gastel. Mooi parcours met 2 DK-momenten en vooral link vanwege het lattenrisico.
Dan de finale met een grandioos Vast Parcours van keurmeester Ron van Straten. Vier grote DK-momenten waren hierin verwerkt, en die waren gewoon te doen voor een goede combinatie onder normale omstandigheden. Maar een NK is altijd extra moeilijk vanwege de spanning. Dus er sneuvelden links en rechts diverse toppers. Hoe sneller de hond, des te moeilijker het bijsturen is. De nummers 1 t/m 5 na de JP, de echte kanshebbers dus, konden het niet redden. Zeer terechte winnaars bij zowel Small, Medium als Large.

Alleen jammer dat het veld zo slecht was. En aan het gras te zien is dit echt niet ontstaan vlak voor de wedstrijd, dit veld moet er al weken, mogelijk maanden, zo abominabel bijgelegen hebben. Voor handlers was vooral de jumping gevaarlijk. Had deze wedstrijd niet op tijd naar een andere locatie verplaatst moeten worden ?? 

30 juni 2010 - Update Vicky-Joe

Weekje na de diagnose en anderhalve week na Venlo. Blessure ontstaan op 7 juni. Er zit veel vooruitgang in. 
De rhus toxicodendron is bedoeld voor het snel opruimen van bloedrestjes in de aanhechting, en de traumavetsem is een combi-middel.
De onregelmatigheid in het lopen zie ik niet meer, startproblemen zijn er niet meer, dus dat is gunstig.
Ik moet deze hond nog leren kennen qua blessure-signalen. Zo tilde ze tot eergisteren bv. de geblesseerde poot iets op als ik haar een bakje of voertje voorhield.
Het enige dat ik nu nog zie, is dat ze haar voorpoten anders neerzet dan anders als ze haar behoefte doet.
Voor de rest stuitert ze door huis en tuin als vanouds, maar dat doet ze ook als ze geblesseerd is, dus ik moet echt goed blijven opletten.
Heb een controle-afspraak met de DA gemaakt voor 7 juli. Pas als de blessure echt helemaal weg is, start ik weer met behendigheid.


27 juni 2010 - blog van een 32-graden Celsius zondag

Vanochtend vanaf 08.00 uur een beetje getraind met Elle en daarna met Luca. Het halve trainingsveld ligt in de schaduw.
Toevallig stond er een nuttig opstellinkje van gisteren, maar wel op de zonnige helft van het veld.
Ik train nooit meer dan 1 of 2 korte rondjes in de zon, dus ik heb de oude opstelling herhaald. Honden hadden al veel behoefte aan water.
Rest van de training in de schaduw. Vanwege ruimtegebrek op de schaduwhelft getraind met 1 sprong en 4 slalompaaltjes. Heel nuttig.
Auto opengelaten zodat het geen oventje werd.

10.00 - 12.30 met Luca naar de open FHN-dag bij Hondenclub Rijk van Nijmegen. Doel: Luca wennen aan wedstrijdsituatie en aan een stoffen bench met veel gaas.
Luca het cooling-jasje van Mexx omgedaan, en daardoor kon ik ook rustig met vrienden en bekenden ( met Luca aan de riem) een praatje maken.
Anders had ik dit toch niet gedaan vanwege de heel erg hoge temperaturen. Dan ga ik niet ergens staan of lopen met een hond.
Gedrag in de stoffen bench 2x gecorrigeerd ( ik wil geen gespring, geblaf of gesloop).
Daarna was Luca gekalmeerd en kon ik haar alleen laten in de bench met toezicht van afstand. 
Deze benchtraining zal ik wel bij moeten houden, want de bench is zo gesloopt natuurlijk.

13.00 - 16.00 zwemmen in 2 ploegjes van 2 honden, achter elkaar. 
Luca kan nu zonder zwemvest zwemmen, en Elle en Luca heb ik bijna zover dat ze op commando in het water springen.
Voor Vicky-Joe is zwem-conditietraining wel een uitkomst, ze mag zwemmen en hier kan ze haar energie een beetje kwijt. En blijft de bespiering in orde.
Er zit veel verbetering in de blessure.


23 juni 2010 - Vicky-Joe naar de dierenarts 

Uitslag onderzoek: microtrauma schouder oftewel een scheurtje/bloedinkje in de aanhechting van de bicepspees op het schouderblad.
Dit is inderdaad veroorzaakt door het dwars door de sprong gaan van VJ bij de wedstrijd van 7 juni. Het kan door de klap veroorzaakt zijn of door de landing.
Deze blessure is niet dramatisch en kenmerkt zich door een lichte onregelmatigheid in het gangwerk, en vooral door "startproblemen". 
Dus als VJ even in haar mand gelegen heeft en dan opspringt. Dan loopt ze even mank, en zo ben ik er ook achter gekomen dat er iets aan de hand was.
Over 2 of 3 weken moet het weg zijn. Heb traumavetsem + rhus toxicodendron gekregen. Was al twee weken bezig met traumavetsem, en zag inderdaad al verbetering.
Pijnstillers en/of ontstekingsremmers hebben weinig zin bij deze blessure. 
Het is dezelfde soort blessure als Arjan Robben heeft, maar voor honden zijn er nog geen resultaten bekend bij de snelle methode van de Rotterdamse sportfysio.
Dus we gaan ons maar niet haasten en zieken het uit.


21 juni 2010 - Mexx en Elle


Mexx Elle Mexx Elle

Begin van de zomer, langste dag, eindexamenfeestjes van neven en nichtjes, dag waarop Mexx ziek werd. Net een podiumplaats in Venlo gehaald in 2007.
Venlo 2008 afgezegd wegens een probleem met het immuunsysteem van Mexx ( bijwerking chemo), 1 dag voor de wedstrijd kreeg ik een hele foute uitslag van haar bloedonderzoek. Zeven weken later is Mexx overleden. Venlo 2009 had ik geen competitiehond. Venlo 2010 weer meegedaan.
Gemengde gevoelens dus. Heel apart dat er een hond op mijn pad kwam, in 2009, die zo op Mexx blijkt te lijken. Ze zijn geen familie van elkaar.
Elle is 7 cm kleiner dan Mexx, maar de gelijkenis in uiterlijk en gedrag is bijzonder. Mexx en Mini-Mexx samen in een foto-galerijtje.
Venlo 2011 ? De toekomst zal het leren.


20 juni 2010 - Verslagje 7e competitiewedstrijd B1 bij de KC Venlo

Met gemengde gevoelens vertrok ik 's morgens naar Venlo. VJ had een lichte blessure ( gehad??) na de crash in de sprong bij de vorige wedstrijd.
VJ liep steeds de hele dag goed, alleen 's avonds als ze plotseling uit haar mand sprong, zag ik er iets aan. Startproblemen, voorhand-probleempje. 
Mijn eigen DA was op vakantie, en dat is de enige die altijd een goede diagnose stelt. 
De laatste dagen zag ik geen problemen meer bij Joe, dus ik besloot om mee te doen. 
De dag voor de wedstrijd een paar sprongetjes op 55 cm gedaan, wat concentratie-oefeningetjes en wat blijf-oefeningetjes. Niet wat je noemt een voorbereiding. 

Gelukkig zag ik een vrolijk en steeds sneller wordend hondje in de wedstrijd. De slalom ging twee keer goed. Concentratie beter dan vorige wedstrijden. Snelheid hoger. Raakvlakken goed. Fouten die VJ of ik maakten vond ik leerzaam en boden goede oefenstof.
Het VP was een leuk rondje. VJ gooide de startlat en liep vlak daarna onder een sprong door. Dat doet ze als ze zich gestoten heeft, als ze onzeker is of als ze het toestel onlogisch vindt staan ( gebrek aan ervaring). DK.

De JP vond ik gevaarlijk voor Joe. Met Mexx heb ik in de laatste B1 wedstrijd voor de vakantie eens een hele zware blessure gehad. Vier maanden revalideren en alle seminars en buitenlandse tournooien afgezegd. OK, dat wilde ik in ieder geval nooit meer, dus de JP zou een zero points rondje sowieso gaan worden voor mij. Ik had een toeristische alternatieve route bedacht met een rotonde voor de muur.
VJ nam zelf al de zero-points-beslissing door meteen na sprong 2 de slalom in te duiken ( DK). VJ had ook een geweldige oplossing bedacht voor de muur, ze liep er gewoon langs. Layering voor gevorderden. Probleem 1 opgelost. Dan de oxer, die ik niet wilde nemen omdat ik daar al vijf maanden niet op getraind heb. Ik dacht trouwens dat deze afgeschaft zou worden. Mijn keuze was gevallen op een andere finishlijn. De muur met een rechte benadering. Probleem 2 ook opgelost.
Dus hardstikke leuk gelopen verder. Er zit vooruitgang in ondanks geen resultaat.


De KC Canida had bijna alles goed voor elkaar. Heel aardige mensen ( Limburgers hè), mooie velden, muziekske dur bie, goede parking, veel uitlaatmogelijkheden, overdekt terras, een no-tent-en -tuintjeszone ( had nog iets strenger gemogen vanwege de hinderlijke tenten bij de uitgang van de ring).
Alleen de toiletten uit Kazachstan waren minder. Vier deuren ( wel genoeg capaciteit) met grote gaten in de denkbeeldige grond, voorzien van chemische stoffen. Open riool.

Afspraak met de dierenarts staat ingepland voor a.s. woensdag.
VJ Canidarondjes
 
7e B1-wedstrijd VJ in Venlo 19 juni 2010 Rondje met Zuid-Afrikaanse muziek

 18 juni 2010 - Konijnen en tornado-fluitjes

Nieuw tornado-fluitje ACME 2000 gekocht bij www.hondenwebshop.nl in verband met de naderende vakanties aan zee en in een natuurgebied.
Dat zijn fluitjes die over een afstand van meer dan 1 kilometer nog hoorbaar zijn voor de hond, ook met wind of storm tegen. 
Nuttig in het bos en ook op het strand, waar je ook geluiden van de branding hebt. 
In een noodsituatie lijkt mij een knalhard fluitsignaal ook duidelijker voor de hond.
Ik heb er al ervaring mee, op de Veluwe gebruik ik er ook een, maar dat had ik in het vakantiehuis laten liggen. En dat is verhuurd nu.
De nieuwe tornado-fluit heeft net weer een ander geluid, en bij de eerste test reageerden de honden er niet op.
Weer ingetraind op korte afstand en met een geweldige beloning als ze terugkwamen.
Onverwachte test 1 dag later: Luca ging achter een konijn aan, was uit zicht, en kwam met een noodgang terug na het fluitsignaal. 
Twee minuten gespeeld met een tug-speeltje om dit geweldig gedrag te belonen.

15 juni 2010 - Cursus fotograferen door Ron Baltus

Heel erg leerzame en leuke cursus Dierenfotografie ( portret en actie) gehad. De ene helft van de cursus bestond uit theorie, zoals het leren omgaan met een spiegelreflexcamera en het kiezen van de juiste instellingen per situatie. Ron legde alles duidelijk uit en had goede kopieën van de sheets gemaakt, zodat iedereen een helder verhaal mee naar huis kon nemen voor de verdere studie.
De andere helft bestond uit praktijksituaties. Ron en Eline hebben hun eigen honden ( Zoë en Dazzle) echt perfect als model opgeleid. Beide honden konden op commando poseren, rennen, springen, brokjes uit vijvers halen, op boomstammetjes blijven staan, in tuinhuisjes gaan zitten, ballen vangen, en dit alles voor het oog van een groepje fotografen die onophoudelijk foto's maakte vlakbij hen. Wij hadden net geleerd dat je voor dierenfotografie heel veel geduld moet hebben, maar met deze modellen hebben we geen minuut tijd verloren met wachten op het juiste shot.
Na het fotograferen werden de foto's op een scherm geprojecteerd en van commentaar voorzien door Ron. Dit ging razendsnel en was heel leerzaam. Hele professionele opzet.
De locatie was prachtig, diverse achtergronden, diverse schaduwwerkingen, hoogteverschil etc. Hele goede lunch, koffie, thee etc., alles dik voor elkaar.
Kortom, deze cursus is echt een aanrader. Ik ben veel verder met fotograferen gekomen dan ik gedacht had. Zelfs met onderdelen die ik voor mezelf eigenlijk te moeilijk vond, ga ik dank zij de uitleg van Ron verder, zoals fotograferen in RAW en fotobewerking. 
Eerstvolgende cursus: info via de site van Ron.
Hieronder de foto's die ik op deze dag gemaakt heb ( ik blijf oefenen). De foto's geven ook een goed beeld van de cursus.

diashow van cursus dierenfotografie door Ron Baltus


11 juni 2010 - cursus fotografie bij Ron Baltus

In Deventer op de wedstrijd gesproken met Marye en Ron. Ik had speciaal mijn camera met zoomlens meegenomen om te vragen of de camera geschikt was voor actiefoto's.
Die willen namelijk maar steeds niet lukken. Heel goed advies gehad. Hieronder 1 foto ( Yeppa) van mijzelf die toevallig gelukt is ( daarvoor had ik al 20 mislukte gewist), 1 foto door Ron ( Mechelaar) die mijn camera anders had ingesteld, en ja, een redelijk gelukte actiefoto van mijzelf ( Golden). 

Ron geeft a.s. zondag een cursus dierenfotografie, in Apeldoorn, en daar was nog een plaats vrij. Tot de conclusie gekomen dat ik een goede camera heb, maar niet weet hoe die goed in te stellen. Basisvoorwaarde voor deelname aan de cursus: je moet alle instellingen op je camera weten te veranderen, dus ISO, sluitertijden, diafragma, witbalans etc. Alles bestudeerd deze week. Ron legt dan uit waar alles voor dient en hoe je je camera moet instellen. Meer info op de site van Ron, www.ronbaltus.nl. Kosten 100 euri. 

07 juni 2010 - verslagje 6e B1-wedstrijd Vicky-Joe in Deventer

Goed georganiseerd, aardige medewerkers, extra toiletten ingehuurd en een no-tent-zone. 
Toestellen wat minder goed, parking ver weg, maar wel met zwemwater naast de auto. Parkeren goed begeleid door parkeerwachten.
Parcoursen erg moeilijk.
VJ had een lichte spierblessure na KC ZIJ, 1x heel licht getraind 2 dagen voor deze wedstrijd. Niet ideaal.
VP: weer zeer slechte start, VJ liep nu om sprong 1 heen. Ongeconcentreerd. Na 3 toestellen was alles al voorbij, fout in de slalom, doorgelopen, DK . 
Vervolgens nog afloopfout schutting ( klimlatten 1 cm) en 2 DK's verderop in het parcours.
JP: heel goede technische start, crash in sprong 3, onder sprong 4 door, slalomfout, gestopt. 
Geen vertrouwen mijnerzijds in een voor Joe te moeilijk gedeelte van de jumping verderop. 
Daar was Joe sowieso niet aan toe, ook als we wel een goede voorbereiding gehad hadden, maar wilde vooral geen risico lopen op een tweede crash.
Spel: heel voorzichtig gelopen als training om te kijken hoe VJ sprong en om haar te wennen aan scheef opgestelde sprongen met niet goed zichtbare staanders.
Slalom ging nu goed, met iets minder ritme dan normaal, afloop schutting 2x gedaan.
Zero points. Wel erg gezellige dag op een mooie locatie.
Van de beelden van JP en spel, met dank aan Ed, heeft Leon nog iets in elkaar gezet. De "highlights" van Deventer zijn de leermomenten en de stukjes die nog redelijk gingen. 
De rest van de beelden is ongeschikt voor publicatie.

6e B1 wedstrijd Vicky-Joe Deventer


06 juni 2010 - Luca leert zwemmen ! Dia-show gemaakt.


De laatste twee weken op mooie dagen Luca alleen rond laten lopen op het zwembadterrein en naar de andere honden laten kijken. 
Met speeltjes laten spelen aan de rand. Want na die stoere duik de allereerste keer durfde Luca niet meer in het water en had veel stress.
Vandaag de eerste serieuze zwemles door badmeester Léon. En met resultaat, Luca kan "los" zwemmen. 
Het allerbelangrijkste: ze raakt niet in paniek, ze voelt dat ze blijft drijven en ze zwemt automatisch naar de trap.
Ze kan al redelijk uit het zwembad klauteren, maar daar moeten we nog aan werken.

Hieronder de link naar de diashow ( primeur !!) :

Zwemles Luca


03 juni 2010 - nieuwe foto's van Luca

Zie Luca's eigen bladzijde.


01 juni 2010 - Luca 10 maanden oud

Schofthoogte 50 cm, gewicht 13,5 kilo. Een hele krachtige en snelle hond is het geworden. Vrij dominant en stoer.
Zeer makkelijk trainbaar. Meer dan wat je hoopt als je een pup gaat ophalen. Ik was eigenlijk een beetje bang dat Luca veel te groot zou worden.
Maar gelukkig is dat niet uitgekomen. De dikke poten zijn genetisch bepaald, en waren gelukkig geen aanwijzing voor de uiteindelijke grootte.
De snelle groei en het gewicht ook niet. Luca is qua karakter en voortbewegen precies als haar vader Mirk. 


30 mei 2010 - Voetzolen-leed

Ik had gehoopt dat Elle's voetzoolprobleempjes van voorbijgaande aard zouden zijn. Ze is nu volwassen, maar na twee zwembaddagen bleek dat de voetzoelen blijvend verzorging nodig hebben. Terwijl Elle toch veel minder rondjes rende op de tegels dan vorig jaar. Het is iets met wrijving en water op tegels, waar ze niet tegen kan. Er ontstaan een soort blaartjes onder de voetzoelen, en kloven.
Ben weer begonnen met Tuf-Foot, dat product smeer je regelmatig 's avonds op de voetzolen, zodat ze wat harder worden.
Als experiment had ik bij de Clean Run bij een bestelling mee laten komen: EMT-Gel. Natural Hydrolysate of Collagen, wound care. Het is een soort lijm. 
Als het uit de tube komt, is het heel vloeibaar, dus je moet echt snel zijn om de lijm op de juiste plaats te krijgen. Ik heb de kloven in de voetzolen er mee dichtgekit, en na een dag ben ik begonnen met de Tuf-Foot. Alles weer OK. Alleen Tuf-Foot moet ik dan de hele zomer gebruiken, 2x per week.


27 mei 2010 - Update Elle 18 maanden

Elle, mijn kortharige kleine Border Collie, is door een zeer betrouwbaar persoon officieus gemeten en het is een Large hond.
De uitslag was: 45,5 centimeter schofthoogte. Ze oogt veel kleiner, vooral door haar gedrag en manier van voortbewegen.
Sluipen en heel vaak plat op de grond gaan liggen.
De meeste mensen denken dat het een puppie is van een maand of 4, en zo zal het altijd wel blijven.

Sinds haar sterilisatie is Elle dominanter geworden, net genoeg om zich in huis niet meer te laten verdringen door Luca en Vicky-Joe.
Ze durft veel meer, ze laat zich niet van de wijs brengen door het wilde gedoe van de andere jonge honden, ze beweegt meer en voelt zich vrijer.
Leuk hondje, een mini-Mexx. Van haar wat minder goede heup heeft ze gelukkig helemaal geen last.

Qua trainen zijn wij nog steeds bij 2 paaltjes van de slalom. Sprongen opzoeken doet ze nog niet altijd. 
Dat schiet dus niet op. Elle moet echt heel veel trainen om iets te bereiken in de sport.
Omdat het zo'n grappig en supersnel hondje is, heb ik daar geen moeite mee. Met Elle trainen is altijd fun. En ik ben heel geduldig met honden.
Ik denk niet dat wij eerder dan medio 2011 aan wedstrijden toe zijn. Tenzij er binnenkort enkele kwartjes gaan vallen bij Elle.


23 mei 2010 - verslagje 5e B1-wedstrijd Vicky-Joe bij de KC Zaanstreek & IJmondFoto's van Ron, bedankt ! 

VP. De eerste echte blooper is een feit. Gelukkig had ik al een DK te pakken, anders was het wel jammer geweest.
De start van het VP was het grote struikelblok in dit parcours. Zie foto, anders is het verslag niet te volgen.De handler staat met de rug naar de rest van het parcours. De ingang van de ring is bij de dragers van de oranje en de rode trui.
Van sprong 1 rechts in beeld drie meter terug naar sprong 2 links, de tunnel op een paar meter afstand als lokkertje. Na sprong 2 omhalen en de tunnel in.
Toevallig had ik een dag tevoren een iets makkelijkere sequentie ( JP 15 mei C-klasse) getraind met VJ, en dat ging echt helemaal niet. Als ik na een afstandsstart op de goede positie stilstond, gooide VJ een lat en kwam daarna tot stilstand en wilde niet verder lopen. 
Latten gooit ze ook als ik haar te dicht bij de start zet, daar wil ik pas later aan werken. Eerst sneller worden, meer ervaring in springen krijgen en meer sprongkracht krijgen.

Dan is het een kwestie van keuzes maken bij dit type start. In ieder geval VJ op 6 meter van de startlat, want aan lattengooiers hebben we op de lange termijn niks. Dan ook nog de vaart erin houden door je beweging. Deze info was genoeg om VJ voluit in de DK-tunnel te laten duiken. De volgende info die ik gaf ( tegendraaien en blokken) kwam niet meer op tijd bij VJ.
Nog een keer sprong 1 gedaan, nu lukte het wel, daarna een scoop over 2, lukte ook heel mooi, maar vervolgens draaide VJ echt heel ruim en kreeg de riem met speeltje in het vizier die nog bij de start lag.

VJ pakte de riem met speeltje op en was niet van plan om los te laten, eerst moest er gespeeld worden.
Goed voor de algehele motivatie, wanneer krijg ik de kans om in een wedstrijdparcours te spelen ? En vooral omdat VJ bij een moeilijk begin langzamer wordt.
Ik had met de ringmeester afgesproken dat hij de riem zou gaan halen als VJ de beginsequentie af had gemaakt. Dus als ze over de schutting was. Om haar niet af te leiden.
Maar deze parcoursbouw vergt eigenlijk 2 personen van de organisatie bij de start, of twee eigen hulpjes / go-for-'s , maar dat heeft niemand in de gaten in het begin ( VJ moest als 3e starten). En ik heb zelf VJ altijd beloond met de riem, voor de motivatie. Voor en na een rondje. En dat wil ik zo houden.
Dus eigen schuld. En een vrolijke en initiatiefrijke hond is op den duur ook wat waard.

Maar goed, de ringmeester redde de rest van het parcours door mij even te assisteren bij het afbreken van het spelletje van VJ. 
Zo kon ik weer verder. VJ in de tunnel geduwd en daarna konden we door met het vervolg. 
Rest van het VP: zeer tevreden over de afloop schutting, was sneller, en de entree slalom en de snelheid in de slalom. Zit verbetering in. Vlak voor de slurf had ik geen lucht en geen stem meer ( net ziek geweest), had teveel energie in de beginsequentie verspeeld. VJ dook uiteraard de slalom in.
Naar de kattenloop gewandeld om even op adem te komen, want die wilde ik erg graag trainen.

JP: die wilde ik per sé foutloos lopen en dat is gelukt. In het VP is te zien hoe graag VJ de slalom in duikt, dus het was voor ons een moeilijk parcours. Twee keer moesten we langs de slalom zonder dat de hond de slalom mocht nemen. Na sprong 6 ging VJ de verkeerde richting uit, naar het publiek toe, zeker iets leuks gezien. Dat kostte tijd. Om lat 10 te laten liggen ( er stond niets achter, dit ging fout in het VP) niet geroepen om VJ kort te laten draaien. Tijdverlies. Verderop in het parcours een hele ruime bocht, mag allemaal op deze leeftijd. VJ snapte de richting goed. Dat resulteerde in een mindere tijd, maar was goed voor de 18e plaats.

De teamwedstrijd was erg leuk. Alle keurmeesters complimenten ! 

De hele organisatie was sowieso erg goed. Hulpvaardig bij het incident met de pup. Mooie sportvelden, goed en op tijd gemaaid. Voldoende parkeerplekken op korte afstand, extra toiletten en een no-tent-en-tuintjes-zone van 2 meter breed uitgezet, geweldig gedaan. Direct weer meer sfeer om het parcours heen, doordat toeschouwers plaats hadden om te komen kijken. Kortom, veel gezelligheid, prachtig weer, leuke prijzen. Het team van KC ZIJ en keurmeesters : bedankt en graag tot de volgende wedstrijd.22 mei 2010 - 5e B1 wedstrijd Vicky-Joe ( filmpje)


19 mei 2010 - Dat breekt zo lekker de week....dagje hond

Ik heb mijn stem weer redelijk terug, en vanmorgen ben ik voor het eerst sinds 3 weken weer gaan trainen met Elle en Luca. 
Elle is moeilijk trainbaar en Luca makkelijk.
Dus met Elle moet ik wat langer trainen. Ik wil ze graag steeds dezelfde training geven, anders wordt het me te ingewikkeld.
Leeftijden: 9,5 en 18,5 maanden.
We hebben getraind: entree slalom, kattenloop, 4 sprongen ( 15 cm hoogte) in combinatie met een tunnel, en blijven voor de start.

Om 10 uur vertrek ik met Bibi en Vicky-Joe en de Blackberry-telefoon ( business must go on). 
Eerst controle van Bibi's gebit in Wageningen bij de Kortenoord, en daarna rijd ik door naar Barneveld om Bibi en Vicky-Joe te laten trimmen.
Vicky-Joe heeft een punk-vacht, een soort hanekam op de rug, het haar groeit heel onregelmatig. Geen gezicht.
Staart en broek kan ik al niet meer kammen, veel te lange haren.
Bibi's vacht is gewoon een ramp, dus daar moet regelmatig iets aan gedaan worden.18 mei 2010 - Nieuwe trainingssprongen van Favoriet

Deze trainingssprongen met vleugels bevallen uitstekend. Een degelijk systeem en toch superlichtgewicht.
Ik laat ze buiten staan ( tenzij dramatisch weer voorspeld is), ze waaien niet snel om, ze zijn van 5 tot 75 cm verstelbaar. 
Nemen heel weinig plaats in als je ze op wilt bergen. En voor een redelijke prijs te koop ( 5 sprongen voor 335 euri).
In de verte zie je Ellibelli. Blijven voor de start graag. Dit lijntje sprongen kan Elle nog niet, ik heb de sprongen alleen zo neergezet voor de foto.
We zijn bij 2 sprongen en een rechte tunnel. Dat is niet veel, maar ik wil graag dat ze dingen echt begrijpt en goed uitvoert voor ik verder ga.13 mei 2010 - ziekenboeg + weekendje weg naar het LAK

Bibi voelt zich heel goed, lijkt nergens last van te hebben. Ik ben helaas nog steeds ziek, het gaat wel iets beter. Na de wedstrijd in St-Oedenrode was ik mijn stem kwijtgeraakt, tot vandaag kan ik nog steeds niet praten. Lekker rustig voor Leon en voor de honden. Vijf dagen fluisteren en geen telefoon kunnen opnemen. Slecht voor de business ook. Ik hoop de volgende B1-wedstrijd te kunnen halen.
Van trainen is niks gekomen. Ook moest ik een invalmogelijkheid in Mourik vandaag voorbij laten gaan. Jammer.
Ik kon de honden deze week wel los laten lopen, omdat ik een dubbele recall heb ( ze komen terug op commando en op fluitsignaal). Dat intrainen van de recall op een fluitje kan ik iedereen aanraden. Ook makkelijk als de honden een keer door iemand anders uitgelaten moeten worden. Of als ze te ver weg zijn om je stem nog te horen. Of bij storm.
Ik heb een klassiek jachtfluitje, dus niet zo'n fluitje dat niet hoorbaar is voor mensen. Ik wil wel zelf horen dat het fluitje werkt. Bovendien kun je door hard of zacht te blazen de 
ernst van de situatie aangeven. Heel nuttig.

Morgen gaan we naar het LAK. Leon is DJ. De locatie hebben we al bezichtigd, De Witte Stein ( Limburgs voor "de witte steen" , cursus Limburgs volgt dit weekend) . Toplocatie qua faciliteiten. Vooral het restaurant, de omgeving ( wandelmogelijkheden) en de toiletten zijn uitstekend. Ik vond het wel lastig te vinden, er zijn weinig op- en afritten op de A73, en de hele Limburgse infrastructuur is een beetje bizar geworden door de A73. Te weinig ruimte, smal strookje Nederland is dat. Dus TomTom + routebeschrijving mee !


11 mei 2010 - onverwachte operatie Bibi

Niks ernstigs gelukkig, vanmiddag zijn er 2 kiezen getrokken. Het is de tweede zware tandoperatie van Bibi in twee jaar.
Vanmorgen meende ik dat Bibi's snuit er een beetje asymetrisch uitzag, en ik dacht aan een abces of tumor.
Leon was vrij en kon meteen met Bibi naar De Kortenoord in Wageningen. Daar bleek dat er ooit twee kiezen afgebroken waren en dat de restanten daarvan er dringend uitgehaald moesten worden. De in tandheelkunde gespecialiseerde dierenarts Marèse van Haneghem werkt op dinsdagen, en er werd meteen een plek voor Bibi ingepland. Eerst controle van alle bloedwaardes ( o.a. voor de lever en de nieren) en van het hart, om te kijken of Bibi nog geopereerd kon worden ( 9,5 jaar), maar ze was nog in hele goede conditie. Vanavond is ze weer opgehaald door Leon.
Er is nog een mogelijke probleemkies gesignaleerd, maar er was geen tijd meer om verder te opereren, dus dat moeten we in de gaten houden. Bibi lijkt zich goed te voelen en blijft even in hondenlounge. De rest van de roedel danst om haar heen, maar ze ligt vrij rustig achter het hekje.
Een heel pak antibiotica, pijnstillers en ontstekingsremmers meegekregen. De rekening was een dikke 750 euri, dus ik ben ( alweer) blij met de verzekering van proteq, uitgebreid pakket incl. tandheelkunde. We hebben een eigen risico van 20%.


10 mei 2010 - Verslagje 4e competitiewedstrijd Vicky-Joe bij De PijnhorstGeweldige foto's van Bennie Vaessen !

Leon was zo aardig om mij naar De Pijnhorst te brengen en Gofor en videoman te zijn. Ik was te ziek om te kunnen autorijden, dat is vrij uniek.
Griep en kou gevat en beginnende bronchitis. Ik heb al vaker gelopen als ik ziek was, en meestal ook met resultaat. Dus ik wilde toch lopen.
Na Uden met de valse starts en de slechte beginsequentie bij het eerste rondje meende ik dat VJ toch wat stress had door de drukte op een wedstrijd en daardoor de gewone concentratie wat kwijt was. En ook niet wilde blijven zitten voor de start.
Dus de laatste twee weken en ook op de wedstrijddag van De Pijnhorst mijn best gedaan om veel te spelen met VJ op het wedstrijdterrein en ook goed de start geoefend. 
VJ was nu wel heel erg vrolijk en wilde naar iedereen toe. Alles beter dan een gedrukt hondje, maar hier moeten wij nog balans in vinden. Het leek nu een pupje dat op alles en iedereen af wilde rennen.
Na het terugzien van het eerste rondje bij De Pijnhorst denk ik dat VJ ook moeite heeft als de route van een parcours direct in het begin terugdraait naar de startlijn.
VJ wil vooruit, en niet terug, zeker in het begin van een parcours niet. Inderdaad ook nooit op getraind.
Ik was haar echt kwijt, meteen na sprong 3. En dat gebeurde ook bij het eerste rondje in Uden. Echter nu vond ik dat het veld heen en weer bewoog en had ik bijna geen stem meer, dus ik kreeg er geen controle op. Vlak voordat VJ over sprong 6 ging, werd de riem met tuigje en balletje voorlangs gegooid. Ik meende dat er een zwart pupje het veld in kwam en riep VJ te fel terug. Daarna heb ik me alleen nog aan mezelf geërgerd omdat ik niet hard kon lopen. Overal de foute beslissing, niet lopen zoals je verkend hebt, en een DK. 

VP: ik had nog steeds geen tempo, maar wel het koppie erbij, en ondanks een zeer langzame afloop schutting vanwege de klimlatten werden we 11e met 37 punten.
Spel was erg leuk en leerzaam, ik kon de schutting nog een paar keer ( DK) oefenen, en ben voor het eerst gaan jagen in de paaltjes en op de afloop schutting.

De organisatie van De Pijnhorst was perfect, goede parking, tenten op een apart veld zodat je nog iets kon zien en om de parcoursen heen kon lopen, catering, toiletten , ringpersoneel, alles weer zoals we het gewend zijn. 
Parcoursen waren van Adri van den Bosch, uitstekende rondjes met voldoende sequenties om thuis op te trainen.

Het wordt nu tijd om te gaan jagen en/of vooruit te lopen bij de raakvlaktoestellen en in de slalom. 


8 mei 2010 4e B1-wedstrijd VJ ( filmpje van Leon)7 mei 2010 - WK-selectie

Een heel goed team is geformeerd voor het WK in Duitsland. Alle geselecteerden kunnen WK-niveau aan.
Ik heb geen selectierondje gezien en alleen naar de uitslagen gekeken.
De drie geselecteerden voor Large hebben allemaal 2 keer een eerste plaats behaald, en Katja met Franny nog een extra derde plaats.
Zeer weinig verschil tussen Robin met Gem en Patrick met Mekx. Martijn met Kate is de stabielste combinatie met snelle tijden.
Doorbraak vind ik het afvaardigen van een extra deelnemer voor de teamwedstrijd. Stabiliteit is met name een issue bij de Larges.
De top bij medium en small is stabieler, gezien de uitslagen op de selectiewedstrijd. Daar dus geen extra deelnemer die alleen team loopt.

Bij medium en small exact hetzelfde beeld. Kijk je naar de uitslagen en naar de criteria, dan is dit de juiste selectie. Heel jammer voor de mensen die net buiten de selectie zijn gevallen, maar zij waren niet beter dan de geselecteerden. 

Moeilijke gevallen hebben zich niet voorgedaan, bijv. wat te doen bij een keuze tussen 2 eerste plaatsen en 6 DK's en bv. 6 tweede plaatsen en 2x 1 fout.
Daar hebben we geen regels voor en dan hadden de coaches moeten beslissen.
Na deze selectie moet iedereen toch het gevoel krijgen dat je jezelf kunt plaatsen als je goed genoeg bent. Dat werkt motiverend. Weg met subjectieve "criteria " ! Maakt niet uit wat voor systeem men bedenkt, je moet zelf de prestatie kunnen leveren en beloond worden.

Even een beetje over de grenzen kijkend qua selectie-manieren: in Duitsland is een DK dodelijk, je moet punten scoren tijdens de selectiewedstrijden, en Zwitserland stuurde vorig jaar in alle categorieën aparte deelnemers voor individueel en team, hetgeen resulteerde in een ploeg van 19 personen ( 18 deelnemers + de WK). Daar hebben wij de kwaliteit in de breedte overigens absoluut niet voor.

Coaches en deelnemers, veel succes op het WK gewenst.4 mei 2010 - Met 3 jonge honden + Bibi op vakantie

We zijn vanaf 30 april op vakantie met de caravan. Een hond à 7 euro per dag aangemeld en drie honden niet opgegeven ( die heb ik als bagage bij me, ik loop altijd met een hond tegelijk, samen met een vage kennis van de camping die geheel toevallig ook een BC heeft). Camping in Limburg, met in mijn achterhoofd het idee om gewoon terug te rijden met een paar honden naar Nijmegen als het helemaal niet zou gaan. Leon kon dan nog een paar dagen genieten van zijn geboortestad.
Maar het lukt, we zitten nog steeds samen met onze vier honden op de camping. Onze buren hebben na vijf dagen het idee dat we mogelijk drie honden bij ons hebben. Zo gaat ie goed. Ik liet er vandaag drie tegelijkertijd ontsnappen uit de voortent, niet slim dus.
Luca is de onzekere factor, zij kan behoorlijk over de top gaan. Thuis zet ik haar dan oftewel in een bench op onze slaapkamer, als ze echt heel erg over de top is, of in een bench in de gang als ik gewoon even weg wil en ze redelijk rustig is. In ieder geval uit zicht van ons en van de andere honden. Dat gaat dus niet lukken in een caravan. 
Na 5 dagen kamperen blijkt het wel goed te gaan, Luca krijst inderdaad in de bench af en toe, maar reageert goed als ik daar pissig over word. En anders gooi ik een doek over de bench of gaat ze in de auto.
Verder wordt Luca heel veel uitgelaten en overal mee naar toe genomen, want ze moet nog steeds gesocialiseerd worden. Ze mag voor het eerst los lopen in de vrije natuur, en tot nu toe blijk ik de recall aardig ingetraind te hebben. 
Vicky-Joe werd aardig vals in de caravan, de ruimte was haar te krap met vier honden, waaronder Luca, die best dominant is. 
Elle en Luca zijn goed te combineren, en Bibi en VJ gaat ook prima, dus ze mogen per tweetallen los lopen in de caravan. Ik heb 2 vaste benches en 's nachts zet ik er nog een opvouwbench bij om de rust te bewaren.
De plaats die we hebben is heel rustig gelegen.

Luca ( 9 maanden oud ) gaat voor het eerst mee kamperen 1 mei 2010 - Luca 9 maanden oud

Vandaag is Luca 9 maanden oud, weegt 13,4 kilo en heeft vermoedelijk een schofthoogte van 49 cm. op dit moment, maar ze groeit nog steeds.
Ik heb haar net laten controleren door de dierenarts. Alle gewrichten zijn meer dan OK, geen enkele speling op de heupen, bespiering als van een volwassen getrainde hond, en een zeer goede bespiering van de lage rug. Mooi. Ik ben begonnen met trainen, en Elle en Luca zijn even ver: 4 lage sprongen en een tunneltje. Ik leer ze de sprongen opzoeken.

Luca had sinds december last van een hardnekkige blaasontsteking. Drie kuren met 2 verschillende soorten anti-biotica ( Cefaral en sulfatrim) hielpen niet, ze werd tussendoor steeds negatief getest maar de klachten bleven. Uiteindelijk in maart een kweekje laten maken in Utrecht, en het bleek een hele zware infectie te zijn, die ook nooit weggeweest is. Van Utrecht kwam een lijst met de soorten bacteriën die in de blaas zaten. De meeste bacteriën waren resistent tegen heel veel soorten antibiotica, en het advies was een kuur van 3,5 week met Clavubactin. Opgelost. Om de blaas wat sterker en gezonder te krijgen heeft Luca 2 homeopathische middelen + cranberry capsules. Als dit me nog een keer overkomt, wil ik graag meteen een kweekje ( 33 euri).


29 april 2010 - Zomerseizoen begint

Gisteren laatste training van dit seizoen in de DIT-hal gehad. Buiten bloedheet, binnen koel en daardoor hebben we veel kunnen doen.
Precies de gedeeltes van het parcours van Ton en Martin opgezet waar we de mist in gingen, en verschillende opties geprobeerd, stopwatch erbij.
Heb Belgische wissels geoefend en kon die op tapijt goed halen, maar leuker was het oefenen van een andere optie om VJ voorbij een toestel te krijgen zonder dat ze het moet nemen en zonder te veel tijd te verliezen.

Ja en dan vandaag de eerste echte zwembad-dag met een moment van onachtzaamheid. Ik had Bibi, Joe en Elle op het zwembadterrein even alleen gelaten om effe een bikini aan te gaan doen, en Luca was opgesloten in de garage ( dacht ik). Ik wilde haar later op de middag laten kennismaken met het zwemgebeuren.
Toen ik terugkwam zag ik Luca al aan de overkant van het zwembad staan ( dus ontsnapt uit huis en het zwembadhek opengekregen) , en op het moment dat ik in zicht was dook ze het zwembad in. Ik was net op tijd om haar eruit te vissen, want zwemmen blijkt ze te kunnen, maar ze kon niet meer uit het zwembad komen.

Dat was een hele goede waarschuwing. Deuren en hekjes op slot en zwemvest aan tot ze zelfstandig uit het zwembad kan klauteren.
Luca is wel echt een stoere hond, die kunnen we volgens mij in een mum van tijd goed zwemmen leren. Het is de eerste hond die gewoon het water induikt.
Met wat aanwijzingen bleek Elle ineens ook zelf het water in te springen, dus de tijd van rondjes lopen om het bad ( en de voetzolen verslijten) is over. Beetje volwassener geworden.

28 april 2010 - filmpje 3e competitiewedstrijd Vicky-Joe bij KC Uden

Twee hele moeilijke parcoursen. In beide parcoursen voor ons hetzelfde leermoment: Vicky-Joe is al heel goed op lijn te brengen, maar als ze op de lijn naar het nieuwe toestel eerst een ander toestel tegenkomt, wil ze dat toch nemen. Beide momenten waren op te lossen met een front cross, maar ik wil dit per sé leren handelen met VJ. Het ging ook bijna goed. 
In het VP kon ik de FC op dat punt ook niet halen, omdat VJ vorige week een flyer op de wip had. Ik wilde daarom blijven wachten naast de wip ( even trainen). Waardoor ik bij een FC voor de neus van VJ had moeten springen. Demotiverend leek mij dat. VJ was op lijn naar de paaltjes, maar twijfelde, was zelfs weer bij te sturen op verbaal commando, maar kwam nu wel erg verkeerd uit voor de slalom. Weigering. 7 promopunten. Beetje weinig, zal volgende keer eens een rondje op safe gaan lopen.
JP een echte DK. Om op het DK-punt een FC te doen verlies je 1,5 seconden en kom je verkeerd uit voor het volgende toestel. Het had wel punten opgeleverd, maar ik wil mijn hond niet blokkeren in deze fase van haar opleiding, ik ben al blij als ze me begrijpt en als ze snelheid houdt.
De starts waren meer dan waardeloos, ik had de riem nog niet af of ze was weg. Omdat VJ een aantal keren startlatten gegooid heeft, heb ik uitgemeten hoeveel meters ze nodig heeft om de eerste sprong te halen. Dan komt ze meestal wel erg dicht bij de mensen te zitten. Ook heel scheef wegzetten voor de eerste sprong moet ik nog beter trainen, dus dat wil ik nog niet doen. Verder heb ik starts, waarbij ik links van de hond moet weglopen, te weinig getraind. Ik bouw standaard een parcours met de klok mee. En start op rechts.
In het spel heb ik een iets andere route genomen om VJ recht voor de slurf uit te laten komen, en ik wilde een Duitse bocht oefenen vanuit een bepaalde handlerspositie.
Het was weer erg nuttig, er valt nog genoeg te trainen.

3e competitiewedstrijd b1 Vicky-Joe KC Uden


26 april 2010 - Vote KC Uden and Relinde for Agility Events !

Het agility-weekend bij de KC Uden op 24 en 25 april 2010 was meer dan geslaagd. Met elke dag ruim 400 deelnemers kwam dit event in de buurt van de grote kampioenschappen zoals de European Open en het Nordseeturnier. Het was een stuk beter georganiseerd dan een aantal van deze internationale klassiekers.
Bij dit soort aantallen moet je de zaken professioneel aanpakken en alles uitbesteden aan vakmensen. De kantine, de catering en de toiletten van de KC zijn niet berekend op dergelijke aantallen deelnemers, dus petje af voor deze zelfkennis. Ook aan een stormvaste slechtweer-accommodatie was gedacht.
Deze ontbrak bijv. op de meeste EO's.
De tent is uiteindelijk heel nuttig geweest als koele plek op een heel heet wedstrijdterrein. 

Een en ander resulteerde in zeer goede cateringfaciliteiten, een luxe en schone toiletwagen ( de financiële probleempjes 's morgens werden direct opgelost door Marcel & Maarten van de KC Uden ) en een uitgekiende organisatie. Parkeren werd goed begeleid, iedereen had ruim plek. Inschrijving zonder filevorming en vertraging.
Echt heel goed vond ik dat de tenten van de deelnemers op 4 meter afstand van de ring geplaatst moesten worden. 
Daardoor ontstond een vrije gang en doorloop om de ringen heen. Iedereen kon een parcours van alle kanten bekijken, mensen hoefden hun hond niet meer op te tillen omdat de haringen in de doorgang stonden, en langs de ring ontstond veel meer sfeer doordat er nu toeschouwers konden zitten. 
Misschien kunnen we met zijn allen afspreken dat we de tenten niet meer asociaal neerzetten. Gewoon 4 meter weg van de ring. En je stoel voor de tent in de 4-meter-zone. Heb je toch nog vrij uitzicht vanuit je tent en een mooie zitplaats in de buitenlucht, en geef je anderen de ruimte.
Als 1 Early Bird hiermee begint ( als een club geen lijnen heeft uitgezet), en de rest dan gewoon het goede voorbeeld volgt ??

Uit redelijk betrouwbare bron vernam ik, dat Vliegveld Volkel betreffende een ander outdoor-event verzocht is om soepeler te zijn in het toestaan van kampeerders in de buurt van de vliegbasis. Als dat ooit voor elkaar komt, heeft Nederland er een heel mooi evenemententerrein voor hondensport bij, met mogelijk een camping in de buurt van het terrein.
Volgens mij is het terrein te klein voor 4 ringen + kampeermogelijkheden. En ook te klein voor 5 ringen. Want dan zou er geen plek meer zijn voor auto's op het terrein, en dat willen wij juist zo graag. 

De sfeer was erg goed, muzikale omlijsting en ad-rem omroepberichten werden verzorgd door MC Léon ( o.a. kwam de eigenaresse van Teckel Unox langs, en het programma Keurmeester zoekt Vrouw werd gelanceerd ). Omdat alle klassen in actie konden komen, had het geheel een reünie-achtig karakter, vooral omdat we eigenlijk net begonnen zijn met het seizoen. Het goede weer deed de rest en de sfeer zat er goed in.

De keurmeesters hadden goede parcoursen neergezet. Wel lijkt het tijd te worden voor ringpersoneel dat uit behendigheidskringen komt. Wij wedstrijdlopers zouden ons meer in kunnen zetten voor professionelere hulp in de ring. Niets ten nadele van de vrijwilligers, petje af, maar de bekende dingetjes passseerden wel weer de revue: ringhulpen die de lat op de cupjes legden ipv erin, die een scheve lat ook OK vonden, riemen die precies achter de finish gelegd werden, en ringmeesters die startklare combinaties op het laatste moment terugstuurden. Als je zelf geen wedstrijden behendigheid loopt, is het niet raar dat dit gebeurt, en als we dit niet willen moeten we het zelf maar beter doen. Misschien moeten we toe naar een flexibel systeem, voor elk parcours apart deskundige vrijwilligers vragen en niet starten voor we ze hebben. Want veel lopers geven zich niet van te voren op omdat ze zich willen concentreren op hun eigen rondjes, maar soms heb je er toch tijd voor, en er zijn altijd toeschouwers met wedstrijdervaring aanwezig die wel 1 parcours willen helpen.

Hieronder een foto-impressie. De meeste foto's zijn 's morgens vroeg genomen, later werd het gezellig druk overal. 
De Sara's kwamen van de KC De Pijnhorst om een deelnemer te feliciteren. Ja, het leven is goed in het Brabantsche land. 
Zij deelden eieren en kaas en andere versnaperingen uit.18 april 2010 - verslagje 2e competitiewedstrijd B1 van Vicky-Joe bij KC Amsterdam

Ja, gelukt, heb de wedstrijd kunnen lopen, kwam zaterdag einde middag op Schiphol aan ( daar stond mijn auto geparkeerd), 48 uur later dan gepland.
Was wel erg moe. Nog terug naar Nijmegen, koffers uitgepakt, wedstrijdtas ingepakt, wekker vroeg gezet en om 06.00 weer op weg naar Amsterdam met een hondje dat 7 dagen niet getraind had.

VP1 - 1 fout - 22 promo-punten.
Tot mijn verbijstering meende VJ dat de wip de kattenloop was ( flyer), ik was te sloom om extra "blijf " te zeggen. Mogelijk is de inschatting van VJ ook veroorzaakt door een trager omslagpunt van de wip, of door de donkere kleur van het raakvlak. Ik dacht dat ze afremde, en daarna weer aanzette toen de wip niet snel genoeg omklapte.
Dit moment is goed vastgelegd door fotograaf Frits der Kinderen.
Ik sta erbij en kijk ernaar. Bakken met promo-punten kiep ik hier het Ij in. Shit happens. Verder hele parcours beetje sloom gehandeld, wat resulteerde in een matige tijd.
Technisch alles OK. Heel goed B1 parcours van Kees Stoel.Onderstaande prachtige actiefoto's van Vicky-Joe zijn van Marye Smeenk ( www.tollerpup.nl) , waarvoor mijn grote dank !
Jumping - 0 fout - 9e plaats ( 90 deelnemers per ring) - 48 promo-punten
Ik werd al iets minder suf, wat resulteerde in een goed gelopen JP. Mooi parcours van Jan Langius.

Spel - 0 fout - 1e plaats !!
Ja, na de middag werd ik echt wakker ( was overigens slechts tijdelijk). Echt een super technisch rondje van keurmeerster Jan Langius.
Mooie combinatie van snelle stukken en technische stukken. Motiverend voor de hond. Daar wisten Joe en ik wel raad mee.

Complimenten voor KC Amsterdam, heel mooi terrein, goede parking, veel uitlaatmogelijkheden en een goede organisatie.
Ik ging met 2 bekers, een zak voer, een extra attentie en 70 promo-punten naar huis.


Filmjes gemaakt door Annemieke, Roy en Koos, foto's prijsuitreiking door Ed, erg bedankt !!

2e competitiewedstrijd b1 Vicky-Joe15 april 2010 - Travel Chaos , nog steeds in Geneve.....

Vandaag heen en terug geweest naar Airport Geneve, en inderdaad was mijn vlucht geannuleerd vanwege de vulkaanuitbarsting.
Ben weer terug bij mijn familie, en kan morgen met een oom mee terugrijden naar Nederland, in 2 dagen.
Auto zaterdag ophalen op Schiphol, en hopelijk kan ik toch de competitiewedstrijd in Amsterdam halen. 
Moet ook nog als een van de eersten starten, maar zal blij zijn als ik aan de start sta.


12 april 2010 - Naar Genève.......

Morgen vlieg ik in mijn uppie naar Zwitserland. Mijn neef, waar wij altijd veel contact mee gehad hebben en bij wie we afgelopen zomer nog op bezoek zijn geweest, is overleden en wordt woensdag 14 april begraven. 
Voelde zich niet zo goed, en bleek kanker te hebben in het laatste stadium. Hij laat een vrouw en een zoontje van 8 jaar achter. 
Ik ga speciaal om mijn zusje, tante, neven en neefjes moreel bij te staan. Dit is heel hard aangekomen bij iedereen. 
Luca is te jong om in een hondenpension te doen of bij iemand te laten logeren. Het zou haar ontwikkeling kunnen schaden, dus ik durf dat niet aan.
Ze is te onvolwassen hiervoor. Dus aan Leon de dankbare taak om thuis voor 4 honden te zorgen.


9 april 2010 - Alle beperkingen en uitsluitingen voor sportende Bijlage-honden opgeheven !!

Na een intensieve internationale lobby heeft de FCI met onmiddellijke ingang besloten, dat alle rashonden, ingeschreven in Hoofdstamboeken of Bijlagenstamboeken, mogen deelnemen aan FCI-Kampioenschappen Agility, Obedience, Schapendrijven en Jacht. Hulde ! 
Winnen mogen ze ook ! En een Kampioenstitel behalen en behouden ook ! 
Hopelijk mogen in de toekomst ook sporthonden zonder stamboom meedoen. Het is tenslotte hondensport en geen rashondensport.

De oude bepaling dat een Bijlage-hond geen Championnat International de Beauté (CACIB / show) kan behalen, staat los van dit besluit.
Want dit nieuwe besluit gaat alleen over sportende honden. 
De bepaling over shows staat overigens op alle Bijlage-stambomen.
Juist deze bepaling hebben enkelen geprobeerd te generaliseren naar alle soorten kampioenschappen voor honden.
Mogelijke oorzaken van deze dwaling:
1) Te weinig Engels begrijpen om reglementen te kunnen interpreteren
2) Een vlaag van verstandsverbijstering
3) Eigenbelang
4) ? 

Zo, dat moest ik effe kwijt. Het was te gek voor woorden wat zich hier heeft afgespeeld de laatste jaren.
Gelukkig hebben de Wijzen van de FCI een goed besluit genomen en dit nu zeer duidelijk gecommuniceerd.
Op deze daadkracht en duidelijkheid hadden velen gehoopt. Goeie club, die FCI.
Eigenaren van sporthonden, fokkers, puppykopers, rasvereniging en RvB zullen blij zijn met dit besluit.

FC! BIJLAGENBESLUIT SPORTHONDEN circulaire 33-2010.pdf ( link naar de FCI-circulaire)

NB: WK-Agility voor Bijlagenhonden gaat niet door. Organiserend comité heeft zichzelf met ingang van heden opgeheven.8 april 2010 - Verslagje 1e competitiewedstrijd B1 ( in Assen) Vicky-Joe


Hieronder de eerste actiefoto van Vicky-Joe, in Assen gemaakt, door René van Koppenhagen, die ook een foto-webwinkel heeft. Razendsnel bestel je zo een mooie foto.
Bedankt René !


Erg leuke wedstrijd in Assen gehad, prima club, mooi terrein, mooi clubhuis, aardige mensen. 
Wat deed Djootje bij haar debuut in de B1 ? Keigoed lopen en nog snel ook. Slalom gelukkig geen probleem, rest ook niet trouwens. 

Er stonden prachtige parcoursen van Kees Stoel. Precies wat een B1-hond gebruiken kan: op snelheid lopen en af en toe enige technische eisen aan hond en handler.
VP: mooi gelopen. Er was weinig ruimte om je hond schuin voor de start te zetten, toch gedaan, lat eraf. Beetje dom. Verder foutloos met een enorme uitzwaaier naar een bijna-DK-toestel, paar seconden tijdsverlies.
JP: VJ liep mij eruit !!!! Geweldig, ze wordt sneller. Ik meende ergens een gat dicht te kunnen lopen, maar helaas. Had dus aan de andere kant moeten gaan lopen om de lijn in het parcours aan te geven. Weigering en veel tijdsverlies. 1 fout in dit parcours.
Tientallen punten laten liggen door mijn eigen schuld, we kregen voor deze prestatie toch nog 28 promo-punten, waar ik erg blij mee ben.
Vicky-Joe kan gewoon meekomen in deze klasse, en ze wordt elke wedstrijd beter.

Keurmeesters Jan Langius en Kees Stoel hadden allebei een geweldig leuk spelparcours opgesteld. Wij wilden eigenlijk wel allebei de spelparcoursen lopen, en gelukkig werd dat toegestaan. KC Assen's ringpersoneel wilde meewerken. Een parcours liep je dan dus buiten mededinging.
In beide parcoursen miste VJ een sprong. Verder geen fouten, dus ik was erg blij met deze prestatie.

De video's zijn gemaakt door Bram ( die mij echt giga in de maling nam door na mijn rondje te vragen of de rode knop op de camera ingedrukt had moeten worden...) en door Annemieke ( die echt voor de eerste keer een filmpje maakte). Leon heeft al mijn fouten heel overzichtelijk aan het einde van de video gemonteerd. Iedereen weer erg bedankt.

1e competitiewedstrijd B1 Vicky-Joe ( filmpje !)


4 april 2010 - Elle herstelt van sterilisatie

Elle is op 2 april gesteriliseerd. 
Na 5 teefjes, die in Utrecht laparoscopisch ( kijkoperatie) door Dr. Kirpenstein gesteriliseerd zijn, had ik dit keer voor een klassieke operatie gekozen.
Vicky-Joe had na haar laparoscopische sterilisatie vorig jaar namelijk veel last van spierpijn in haar buik ( wordt met gas gevuld om op die manier te kunnen opereren ) en liep zeker 5 dagen heel vreemd. Door de stress zakte haar weerstand, werd ze ziek en kreeg een antibiotica-kuur. 
Dus dit keer een andere keuze, ook vanwege de organisatorische chaos in Utrecht rondom de wachtlijst. Elle is geopereerd door Steven Schukking.
Elle is prima uit deze operatie gekomen. Het litteken ziet er heel goed uit ( 4 cm). Elle was direct heel erg fit.
We moeten 10 dagen uitkijken, Elle mag niet springen en niet stoeien, en dat zijn juist haar favoriete bezigheden in huis. Elle moet dus thuis in de hondenlounge.
Vandaag een wandeling gemaakt met Luca en Elle op de Wester- en Bussummerheide bij Laren, prachtig gebied met een goed lunchrestaurant.
Oftewel een wandelingetje rondom La Place in Laren.


Locatie La Place Laren Paaseieren zoeken Elle ziet PaashaasPaasbest Paashagel Paasweer4 april 2010 - Luca 8 maanden

Nieuwe foto's Luca op haar eigen bladzijde. Omdat Luca niet meer zo snel groeit als in het begin, is ze overgeschakeld van Large Breed puppy voer naar Medium Breed voer.
Ik vond haar wat te mager namelijk. En volgens mij levert Large Breed voer minder energie.
Luca is nog steeds gezond, had alleen last van een steeds terugkerende blaasontsteking.
Dit probleem is hopelijk bijna opgelost, maar daarover later.31 maart 2010 - BCCN-wedstrijd van 27 maart

Hele leuke middag gehad. Ik hoefde pas 's middags te starten, ideaal voor late birds. We liepen 3x DK, ondanks de topvorm waarin ikzelf verkeerde. 
Daarom niet getreurd, VJ liep alweer sneller dan in Uden.
Omdat we sinds 2 weken bezig zijn met het verhogen van de snelheid in de slalom, op gras wel te verstaan, had VJ grote moeite met de slalom op tapijt. 
Drie keer fout. In het laatste rondje draaide VJ ook nog ergens verkeerd, extra DK, waardoor ik een fantasierondje moest lopen om de motivatie van de hond optimaal te houden.
Ik kwam net leuk uit om nog 10 toestellen op snelheid te doen richting finish. Mooi meegenomen en daarmee een van mijn doelen voor deze wedstrijd gerealiseerd.
De Belgische keurmeester maakte daar geen probleem van. Er zijn opnames gemaakt ( Bart en Nico bedankt !), zeer leerzaam voor mijzelf. Vanwege een computerreparatie komt dit filmpje niet op Internet. 

27 maart 2010 - inschrijving Double Handling Challenge heden geopend

De inschrijving staat open voor teams die bestaan uit 2 handlers, 1 hond en 1 videoman/vrouw. Sluiting inschrijving 1 april 2010 om 23.59 uur.
Het parcours staat op onderstaande video.
Border Collies met EEN ( of andere) bijlagestamboom waarop ouders en grootouders vermeld zijn ( mits ook Border Collies) zijn met klem uitgenodigd om ook in te schrijven,
dit om een lijn te trekken met het FCI-Wereldkampioenschap.
Filmpjes kunnen op Youtube gezet worden. De link kan doorgemaild worden naar leonroumen@planet.nl.
Jurering ( timing achteraf middels stopwatch) geschiedt door een in behendigheidskringen bekende persoon, die beëdigd is door de Rechtbank Arnhem , met een tot nu toe onberispelijke staat van dienst qua betrouwbaarheid en eerlijkheid.
Hieronder het filmpje. Dit team rondom Vicky-Joe is de eerste deelnemer.

Double Handling Challenge deelnemer 1 

23 maart 2010 - Claudia's hond Jill overleden

Vandaag het trieste nieuws gehoord van Claudia persoonlijk.
Border Collie Jill is vorige week verongelukt. Net begonnen met wedstrijden, nog geen 2 jaar oud. Vicky-Joe en Jill, rond dezelfde tijd kregen we een pupje erbij.
Jill nog feller en lastiger dan Vicky-Joe. Dat Jill een kanjer werd uiteindelijk is gelukkig nog op video vastgelegd.
Filmpjes van de eerste wedstrijd van Jill staan op Claudia's website www.my-border.moerstaal.nl . Claudia's mail-adres is qufate@live.nl.
Claudia, ik weet wat het is om een veelbelovende jonge hond te verliezen. Heel veel sterkte. 

22 maart 2010 - Inschrijving Vicky-Joe voor de Luxembourg Open

Eind augustus vindt de Luxembourg Open plaats. Ik heb drie jaar geleden aan dit tournooi meegedaan. De locatie is goed, voldoende ruimte overal. Kampeergelegenheid bijna op het wedstrijdterrein, heel makkelijk. Het terrein is inmiddels veranderd en verbeterd. De hondenuitlaatmogelijkheden waren vroeger beperkt, ook buiten het terrein. De organisatie was uitstekend, alles goed geregeld, lekker eten, feestje etc. De parcoursen waren aan de moeilijke kant. Bij de inschrijvers zie ik diverse toppers, vooral tot op dit moment uit Frankrijk. Wordt dus een interessante wedstrijd.
Vicky-Joe is een behoorlijk technisch hondje, en mijn doel is om hier zonder haperingen en noodrem-scenario's foutloos rond te komen op een lastig parcours, in een behoorlijke tijd. We hebben nog 5 maanden om te trainen voor dit tournooi. Meer info op www.luxembourgopen.net


20 maart 2010 - Vakantiehuis toegevoegd

Op verzoek is er op deze site een bladzijde toegevoegd over ons vakantiehuis in Lunteren.
Iets makkelijker zoeken voor mensen die met hun honden op vakantie willen gaan.

19 maart 2010 - Vicky-Joe 2 jaar oud !

Begin van de lente, verjaardag van Joe. Qua gezondheid nog geen problemen, dat is het belangrijkste.
Het lijkt erop dat ze iets makkelijker wordt qua gedrag in en rondom huis.
Werd tijd ook, natuurlijk. Maar het is ook lastig om je "volwassen" te gedragen, met steeds een nieuw pupje erbij.


15 maart 2010 - Eerste buitenwedstrijd Vicky-Joe 2e graad in Uden

Afgelopen zaterdag voor het eerst met VJ een wedstrijd op gras gelopen. Ik was erg benieuwd of mijn timing zou kloppen, want het is toch anders dan lopen op kunstgras.
Keurmeester Jos van Vlimmeren had parcoursen neergezet die heel goed in mijn voorbereiding pasten. Snelheid opbouwen en af en toe wat technische dingen.
Over onderstaand rondje, het eerste, was ik super tevreden. Alle lijnen zoals ik ze bedacht had. Slalom kon wat sneller, maar die heb ik op gras ook al 5 maanden niet geoefend.
We finishten 3,5 seconden achter de beste hond, Truus van Jan van Kempen. Zesde plaats, foutloos. Deze opnames zijn van C. Hendriks, 0tyska0, waarvoor mijn grote dank.
Truus start in het filmpje op 4.40, en VJ direct achter haar, op 5.25.

13 maart 2010 - 1e buitenwedstrijd VJ 2e graad - TFU 6e plaats

In het VP werden we weliswaar vierde ( foutloos) en kregen we een beker, maar in dit parcours kreeg ik VJ niet goed een bochtje om, waardoor we secondes verspeelden. 
Verder schrok ze duidelijk van de raakvlaktoestellen, die overigens heel goed waren, maar een andere kleur hadden dan VJ gewend was. Ze stopte op het einde van de oploop.
Schutting heb ik voorzichtig gehandeld, maar die ging wel goed.

JP vond ik een heel leuk technisch rondje. De tijd viel iets tegen, VJ kan op de lange rechte einden niet tegen snelle Belgen op.
Verder moest ik VJ erg begeleiden bij het nemen van de band ( was kleiner en hing iets lager dan normaal). Slalom kon sneller. Technisch kan VJ heel goed mee.
We finishten als 7e. Drie keer foutloos en een behoorlijke klassering. VJ beste 2e graads hond van de dag, als enige 3x foutloos. Filmpje van Leon.

13 maart 2010 - 1e buitenwedstrijd VJ 2e graad - VP 4e en JP 7e 

De sfeer was prima, de wedstrijd goed georganiseerd, het terrein en kantine van Uden geweldig, de temperatuur aan de lage kant zoals te zien is aan mijn outfit. Ik loop heel zelden een wedstrijd in een skijack, maar dat was dit keer nodig.14 maart 2010 - Filmpje seminar Natasja Wise

Hieronder de link naar een filmpje van Vicky-Joe tijdens het seminar van Natasja Wise. 
Natasja legt heel goed uit, zoals je kunt zien op het filmpje. Er zijn heel veel verschillende dingen aan bod gekomen. Ik heb er weer veel van geleerd.
Grappig om Natasja dit weekend op de Crufts in actie te zien, o.a. als keurmeester, in een mooi keurmeesters-pakje.

Seminar VJ bij Natasja Wise beginnersgroep ( filmpje)

8 maart 2010 - Lente !

Nou ja, een dag dan. Maar wel een leuke dag. Luca is nu 7 maanden. In onze roedel speelt elke hond zijn eigen spel. Bibi en VJ willen samen speeltjes uitwisselen, en Elle wil alleen met mij spelen, dwz zij brengt mij een speeltje en ik moet het weggooien.
Luca snapte er niets van en viel elke hond aan die een speeltje in de bek had, dus heb ik gepoogd haar een ander spel te leren, en dat is geworden: rondjes rennen rondom de andere honden. Op het filmpje zie je hoe Luca beweegt. Goed, heel goed naar mijn idee. Ze is 1 centimeter groter dan Vicky-Joe, en ze groeit langzaam verder.
Luca heeft een rood tuigje aan en doet een beetje dominant, tot verbazing van de andere drie honden.
Muziek bij het filmpje passend bij de zondagsrust op de Bible Belt.

Lente in Lunteren - Luca 7 maanden ( fimpje) 


3 maart 2010 - Seminar Natasja Wise

Afgelopen weekend een tweedaags seminar van Natasja Wise gevolgd met Vicky-Joe. Heel goed georganiseerd door Tunmati's in de DIT-hal.
Vijf deelnemers per groep, en twee keer 1,5 uur les per dag. Alle tijd en ruimte om te vragen wat je wilde. 
Natasja is Wereldkampioen 2009 ( en eigenlijk ook 2008) met haar medium Border Collie Dizzy.
Ze geeft buitengewoon goed les, en Vicky-Joe en ik hebben weer veel geleerd.
Natasja kan heel goed uitleggen en is altijd positief en vriendelijk, zowel naar de handler als naar de honden toe. 


21 februari 2010 - Elle's tweede agilitytraining is on line 

Luca en Elle zijn nu ongeveer even ver. Elle had vertraging vanwege de heupproblemen, maar mag wel iets hoger springen dan Luca.
Elle gooide bij de eerste training ( 10 maanden) zelfs latten op 5 cm, geen enkele aanleermethode hielp, dus in deze video probeer ik iets anders uit.
Dit werkt wel zo te zien. Door je eigen positie verlaag je de focus van de hond.
Met Elle wil ik in de winter van 2010 starten met wedstrijden, als alles goed gaat, en met Luca voorjaar 2011.


Elle foundation les 2 - leeftijd 15 maanden ( filmpje)


20 februari 2010 - Elle's heupen

Vier maanden geleden( leeftijd 11 maanden) bleek dat Elle een lichte speling in het rechterheupgewricht had. 
Elle had absoluut geen klachten, het is toevallig ontdekt met klinisch onderzoek door mijn DA Steven Schukking van De Kortenoord in Wageningen.
De foto's wezen uit dat Elle waarschijnlijk 1 A-heup had en 1 C-heup. Lichte subluxatie. 
De rechterheup ligt niet precies in de kom, verder geen botwoekeringen of andere afwijkingen.
Elle hoort tot de groep jonge honden met aanleg voor HD, maar zonder klachten. 
Gangwerk is meer dan perfect, ze is heel lenig en springt graag en zonder enige moeite op schoot of op stoelen en banken. 
Ik was net een paar weken begonnen met foundation training. Dus dat was een vervelende verrassing.

Omdat HD een ontwikkelingsziekte is, ben ik direct gestopt met trainen, hoe licht de training ook was.
Elle is gedurende 4 maanden behandeld met alle medicijnen die in zo'n geval de ontwikkeling richting HD nog kunnen stoppen of afremmen.
En we hebben lichte spiertraining gedaan om de achterhand te versterken. 
De medicijnen/voedingssupplementen zijn nu aangepast, Elle krijgt sinds vorige week ( leeftijd 15 maanden) glucosamine om evt. artrose te voorkomen, 
verder omega-3 ( ontstekingsremmend) en HD-Dyspla ( homeopathisch middel). 
Mocht ze ooit klachten krijgen, dan denk ik aan producten zoals Back Motion, pijnstillers op natuurlijke basis, maar zover komt het hopelijk niet.

In de behendigheid lopen meerdere honden, die exact dezelfde heupafwijking als Elle hebben, en die klachtenvrij gebleven zijn.
Er is maar een klein gedeelte van de behendige honden geröntgend, dus statistisch gezien moeten er meer honden zijn binnen de sport met een 
matig tot slecht heupgewricht, dus dat geeft de burger moed.

Terugkijkend zou ik, als je eigen DA geen expert is in het voelen van speling op het heupgewricht, 1 heupfoto laten maken van een pup met 4 of 5 maanden. 
Dit wordt ook geadviseerd door enkele experts op het gebied van HD. 
Als je de hond te laat röntgent, bv. omdat je toch officiële foto's wilt laten maken later, dan is het ook te laat om de ontwikkeling naar eventuele HD te stoppen. 

Elle is nu 15 maanden, heeft nog steeds geen klachten, en we zijn deze week weer begonnen aan de foundation training. 
Met sprongen op wedstrijdhoogte en slalom ga ik nog maanden wachten, we gaan eerst heel lang details trainen.
Het heupgewricht is waarschijnlijk nog niet helemaal uitontwikkeld. Voor de zekerheid doe ik het daarom rustig aan. 
Als Elle klachtenvrij blijft, gaan we aan het zware werk beginnen. Ik denk vanaf 20 maanden of zo. 

Hieronder foto's van Elle, die katachtige trekjes heeft en heel graag op schoot ligt. Filmpje van haar training volgt.


19 februari 2010 - Luca's eerste agility-training is on line

Luca is 6,5 maand oud, weegt een kilootje of 13, en is een leuke, enthousiaste hond. 
De echte basisdingen heb ik haar geleerd: recall- zit-blijf-release-contact-speeltje terug brengen en spelen.
En niet te vergeten socialiseren, ze is minder bang dan voorheen en vindt trainen leuk, ook op een nieuwe locatie.
Tijd voor een foundation lesje. Het was hardstikke leuk, zie onderstaand filmpje.
Link naar het filmpje, gemaakt door Leon:


Luca foundation les 1 - leeftijd 6,5 maanden


11 februari 2010 - Filmpje van 4e wedstrijd VJ gereed 

Dit was een hele leuke oefenwedstrijd ( Armatis teamwedstrijd). Ik was over de parcoursintelligentie van VJ heel tevreden.
Wat ze geleerd heeft, voert ze uit. Er zaten serpentines, pull through, moeilijke palenentrees, 270 ( Duitse bocht) etc. in.
Zo kwamen we samen tot 3 Almost Clear Rounds. In elk parcours een ( of meer) handlingsfout van mijzelf. 1x verkeerde sprong, 2x een sprong overgeslagen.
De snelheid van VJ alweer hoger dan in de vorige wedstrijd, schutting geen probleem.

Leerpunt van deze wedstrijd: de start. Ik was begonnen met de zogenaamde " informele" start in mijn trainingen. 
Of dit de oorzaak was, of dat VJ door de herrie in de hal mij niet kon verstaan, de starts waren meer dan waardeloos. Te erg gewoon.
Omdat ik VJ zo opgeleid heb, dat wij uitsluitend agility gaan doen vanuit een "formele" start, ga ik terug naar de basis. Eerst wachten, dan starten.

Dit is de link naar de filmpjes7 februari 2010 - Elle bijna 15 maanden

De winter blijft maar duren, in Lunteren ligt sneeuw sinds half december. Op Elle's eigen bladzijde enkele nieuwe foto's.1 februari 2010 - Luca 6 maanden

Op 1 februari 2010 weegt Luca 11.6 kilo, heeft een schofthoogte van 47 cm en een gladde halflange vacht.
Met een beetje pech krijgt ze hangoren, dat vind ik wat minder leuk dan staande oren of tiporen. Wel vreemd, ouders met tiporen en prikoren, maar goed, bij een BC kan alles.
Nieuwe foto's op Luca's eigen bladzijde.


31 januari 2010 - Bibi wordt 9 jaar

Vandaag is Bibi 9 jaar oud geworden. Qua gezondheid gaat alles prima. Afgelopen jaar ( februari 2009) heeft ze een pittige operatie aan 2 kiezen gehad.
De operatie was iets moeilijker dan verwacht, en duurde 2 uur. Toch had ze na de operatie nergens last van. 
Bibi is nog steeds de onbetwiste roedelleider. Iedereen heeft respect voor haar, ze grijpt in als de jonge honden te wild worden.
Sneeuwfoto's en filmpje hieronder zijn gemaakt in Lunteren.

Klik hier voor de BIRTHDAY PARTY BIBI ( filmpje van Leon ) 
29 januari 2010 - Commentaar wedstrijd Vicky-Joe

Toegevoegd onderaan de Agility Foundation bladzijde. De Foundation Training sluit ik hiermee af. 
Vicky-Joe en ik gaan nu de B1-competitie in, en dat ga ik bijhouden op VJ's eigen bladzijde. 
Ook wil ik een internationale wedstrijd lopen in de zomervakantie.


25 januari 2010 - Filmpje wedstrijd Vicky-Joe gereed

Ik begin aan het idee te wennen dat ik ineens in de B1 zit, en dat ik nu een competitieprogramma heb. En dat ik aan allerlei andere wedstrijden mag meedoen.
Behalve op het goede resultaat kijk ik terug op een heel gezellige dag. Goed georganiseerd door de BCCN, prima parcoursen van keurmeester Jurgen Smit.
Tussen de parcoursen door inhoudelijk over het opleiden van jonge honden gepraat, en de rest van de tijd verdreven met grappen en grollen over van alles en nog wat.
Over witte sportschoenen met blue tooth aansluiting voor parcoursnavigatie tot ludieke plannen voor het WK 2010. Kortom, qua sfeer was het weer prima.

De opnames met diverse muziekjes zijn door cameraman Leon gemaakt. Mijn commentaar op de rondjes zet ik later bij de Agility Foundation bladzijde. 

Filmpje van VJ's tweede wedstrijd 24 januari 2010


24 januari 2010 - Vicky-Joe promoveert naar de 2e graad !

Vandaag op de BCCN-wedstrijd in de DIT-hal 2 u-tjes gehaald. Grappig, tweede wedstrijd en meteen afscheid van de A-klasse. 
Ik had wel verwacht dat VJ ergens foutloos rond zou komen,maar je moet wel een beetje geluk hebben als er drie foutloze rondjes uitrollen. 
Results: Spel 4e plaats, VP 5e plaats, Jumping 3e plaats. Bonus: Crufts-jumping open klasse (DK na foute entree slalom).
Qua tijden zit er vooruitgang in. Ik wil nog steeds niet jagen en te veel ondersteunen in deze fase, maar VJ een tijdje veel dingen zelf laten uitzoeken,
als ik die specifieke dingen tenminste getraind heb. Vandaag wilde ik onze rear cross ( klassieke wissel) testen en oefenen.
Ik vond dat ik in de vorige wedstrijd te veel front crosses gemaakt had.
De filmpjes van vandaag zijn niet helemaal te vergelijken met de wedstrijd van 24 december, omdat de opnames van vandaag van boven zijn gemaakt.
Dat ziet er langzamer uit, maar ik had het gevoel dat het sneller was.
Wat ik zie is dat VJ niet omkijkt in het parcours, dus niet onzeker is, en dat ze gemotiveerd is gezien haar gedrag voor en na het rondje. 
Verder snapt ze alles wat we getraind hebben. Als er iets niet goed gaat, hebben we dat nog niet getraind. Zoals een serpentine starten vanuit rear cross ( Crufts-jp).
Vandaag een hele nuttige tip gehad over het springen van VJ. Ik wil verder werken aan haar sprongtechniek, want zoals al eerder gezegd: ik haat lattengooien. 
En VJ moet zo springen dat het haar rug het minste belast. Ik heb dus nog wat te doen de komende maanden. Filmpje komt later.

Foto's gelukt dankzij mijn fotografie-boek ( ISO 1600 zonder flits met een belichtingstrapje):Locatie DIT-hal Vicky-Joe en Inge Oogst 1e en 2e wedstrijd


21 januari 2010 - nieuwe foto's van Luca

Eindelijk wat leuke foto's gemaakt, ze staan onderaan Luca's eigen bladzijde, bij "5 maanden" .


20 januari 2010 - Luca's eerste traininkje in de DIT-hal

Luca is weer opgeknapt, en ik ben weer van de schrik bekomen. Ik las namelijk na de problemen met de NSAID, dat er ( weliswaar in zeldzame gevallen)
ook honden kunnen overlijden. Dat staat natuurlijk ook in allerlei bijsluiters van mensen-medicijnen, maar goed, dat hebben we ook weer gehad.
Gisteren vond ik dat Luca en ik toe waren aan iets serieuzere training. De trainingstuin was weer ontdooid, en we hebben blijf + release getraind op deze locatie.
Ook gaan zitten op commando geoefend. Daarna haar op het raakvlak van de kattenloop gezet en even laten blijven. En retrieven en hierkomen. 
Het leek alsof ze dit echt heel erg leuk vond. Toe aan wat meer uitdaging waarschijnlijk.
Dus vandaag 7 minuutjes in de DIT-hal getraind. Eerst alleen rond laten kijken in het parcours + recall. Beetje vooruitsturen, en vooral veel spelen als beloning.
Ook zit-blijf ging op deze locatie goed. Eigenlijk beter dan thuis, ik zie meer concentratie. Wordt vervolgd.


17 januari 2010 - Luca en bijwerking Rimadyl

Luca had na 2 dagen Rimadyl ( ontstekingsremmer en pijnstiller vanwege teenblessure + mank lopen) last van een vrij ernstige bijwerking.
Ze begon bloed vermengd met slijm te braken en had koorts. 's Avonds om 22.00 uur. Gelukkig meteen de DA aan de lijn en ook meteen de oorzaak in beeld.
Advies: Luca in de gaten houden en bij wegzinken/sloom worden direct naar de praktijk komen. 
En de maag een beetje kalmeren door af en toe een beetje beschuit te voeren.
Alles ging goed, ze werd binnen een half uurtje weer vrolijk en speels. Volgende dag alles gecheckt door de DA, alles OK bevonden. Alleen had ze nog steeds koorts.

In de bijsluiter staat dat incidenteel ( zou gelden voor alle NSAID's) gastro-intestinale ulceratie en bloedingen kunnen voorkomen. Jammer, ik vind het een prettig middel,
en heb het bij alle honden probleemloos kunnen gebruiken. 
Sinds Bibi ooit heel erg ziek geworden is van de Metacam ( darmproblemen) koos ik standaard voor Rimadyl bij blessures.
In Luca's geval moet de DA een ander middel gaan gebruiken als ze ziek of geblesseerd is, of als ze ooit geopereerd moet worden ( Rimadyl wordt ook veel als pijnstiller na operaties gebruikt). 16 januari 2010 - Foggy Mountain dog coats

Dit is in ieder geval een best geslaagde foto in de sneeuw van VJ ( ben nog bezig met de cursus Fotografie for Dummies).
Het jasje had ik voor Elle besteld. Elle is zo klein en smal dat ze niet in de oude jasjes past die ik nog heb liggen van vroeger.
Ik dacht al dat ik het in de Sheltie-maten moest zoeken ( 18 en 16 inch). Dit 18-inch jasje is echter veel te groot voor Elle, 
en dus wordt het voor Vicky-Joe. Alle riempjes staan op de strakste stand, en aan de voorkant is het iets te breed, maar het past.
Kwalitatief is het drie keer zo goed als de oude jasjes, dus wel een verbetering. Het is besteld bij www.cleanrun.com 
en wordt zonder portokosten verzonden ( actie). Zie "free shipping" .


De jasjesmaten van de honden zijn / waren:
Rasja - 24 inch
Bibi en Naomi - 22 inch
Mexx - 20 inch
Vicky-Joe - 18 inch
Elle - 16 inch ? Jasje in bestelling.
Luca ??????? Ik denk richting 20 inch.

13 januari 2010 - Stamboom Luca 

Post van de Raad van Beheer : Luca heeft een NHSB-nummer gekregen ( dus geen bijlage). 
Nu nog betalen ( € 64,00) , daarna komt een controleur op bezoek om de chip te checken, 
en vervolgens komt de stamboom. De Oostenrijkse exportpedigree kostte € 47,00. Ik dacht al, 
waar blijft het geld. Uitgegeven aan de honden waarschijnlijk.


8 januari 2010 - Groei Luca + (geen) foto's 

Luca is op 1 januari 2010 vijf maanden oud, weegt 10,8 kilo en is 44 cm hoog.
Ik heb net een boek gekocht over fotograferen, want ik slaag er niet in om bij sneeuw goede foto's te maken.
Eerst het boek lezen, en dan probeer ik het opnieuw. Op de Veluwe ligt nog een dik pak sneeuw, dat zal voorlopig wel blijven liggen.